Rumeli’nin en güzel meltemi: Edirne

Edirne, Türkiye'nin Edirne ilinde yer alan şehir ve aynı ilin merkez ilçesi.
Edirne, Türkiye'nin Edirne ilinde yer alan şehir ve aynı ilin merkez ilçesi.

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği ve Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentliğini de yapan kadim şehir Edirne, eşsiz eserleri içinde barındırırken gezenleri kendine hayran bırakıyor. Edirne, görkemli camileri, kervansarayları, boylu boyunca uzanan köprüleri, doğası, dokusu ve sıcak insanları ile ülkemizin en güzel şehirlerden biri.

Şehir ismini nereden alıyor?

Edirne. Romalılar döneminde imparator Hadrianus tarafından kurulduğu için şehir “Hadrianopolis” adını almıştır. Hadrianus'un şehri anlamına gelen bu sözcük, sonradan değişime uğrayarak Edirne olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Tarihçe

lendi

Edirne’nin, ilkçağda Orta Asya’dan göç edip buraya yerleşen Traklar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Daha sonraları, Büyük İskender zamanında Roma İmparatorlarından Hadrianus tarafından yeniden kurulmuşçasına imar edilen şehir, onun adına izafeten “Hadrianapolis” olarak adlandırılıştır. Bir dönem Bulgar egemenliğine giren şehir 1361 yılında I. Murat zamanında fethedilene dek Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar 92 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun payitahtı olan kent, daha sonraki yıllarda “Paşa Sancağı” adıyla Rumeli Beylerbeyliği’ne bağlı bir vilayet olarak kalmıştır. Osmanlı Dönemi’nde üniversite kenti olarak bilinen ve 17 yy.’ da Avrupa’nın en büyük beşinci şehri hâline gelmiş bir şehirdir Edirne. 1453’te İstanbul’un fethinden sonra önemini yavaş yavaş yitirmeye başlasa da bugün geçmişten bugüne taşıdığı tarihi ve kültürel değerle en güzide şehirlerimizdendir.

Edirne nerededir?

Edirne, Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan karayolu üzerinde yer alan sınır şehridir. Tunca, Arda ve Meriç ırmaklarının buluştuğu düzlükte kurulmuş bir şehirdir.

Rüstem Paşa Kervansarayı.
Rüstem Paşa Kervansarayı.

Şehre ne zaman gidilir?

Karasal iklimin hâkim olduğu Edirne'yi ziyaret etmek için en uygun mevsim ilkbahar ve yazdır.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Keten Gömlek Giyer Teninden Nazik - Selma Geçer
  • - Bülbülüm Altın Kafeste - Erkan Oğur
  • - Vardar Ovası - Candan Erçetin
  • - Alişimin Kaşları Kare - Kadriye Latifova

Edirne 6’lısı

Selimiye Camii:Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Cami, Edirne gezilecek yerlerin başında geliyor. Büyük mimarın 80 yaşında tasarladığı bu harikulade yapıt, Osmanlı mimarisinin en başat örneklerindendir. Kesme taştan inşa edilmiş olan cami; taş, mermer, ahşap, sedef ve çini süslemeleri ile bir tablo gibi inşa edilmiş. Edirne’nin Osmanlı’nın en sembolik yapılarından olan Selimiye, herkesin görüp incelemesi gereken bir tarihi eser olarak Edirne’yi Edirne yapan tarihi bir değerdir.

Etnoğrafya Müzesi:İçerisinde Paleontolojik, Neolitik ve Kalkolitik çağlara özgü fosil kalıntıları sergilenen müze, 1971 yılında hizmete açılmıştır. Burada Traklara ait ev örneklerinden Roma Dönemi’ne özgü ikonalara dek görülmeye değer çok sayıda tarihi eseri görebilir ve Edirne’nin köklü tarihine şahitlik edebilirsiniz.

Etnoğrafya Müzesi.
Etnoğrafya Müzesi.

Eski Camii:Süleyman Çelebi tarafından inşa ettirilen Eski Camii, Edirne’de inşa edilmiş ilk anıtsal yapısı olarak karşımıza çıkıyor. 15. yüzyılın en cüsseli camileri arasından öne çıkan tarihi yapıtta 9 kubbe eklentisi mevcut ve caminin iç mekânında kullanılan dört paye sayesinde cami içerisinde ferah bir ortam oluşturulmuş. Orta kubbesinde kullanılan ışık feneri ve minberi, ince ve zarif bezemeleriyle göz dolduran cami, Osmanlı Devleti’nin büyüme döneminde yapılan en önemli eserlerdendir.

Edirne Büyük Sinagogu:Dünyanın da en büyük 3. sinagogu olarak nitelendirilen ibadethane, 1905‘te çıkan yangın sonucu restorasyon çalışmalarına tabi tutularak II. Abdülhamid‘in fermanı ile yeniden inşa edilmiş. Dış kısmı basamaklı bir platform olarak yükselen mabet, Osmanlı’ya sığınan Seferad Cemaati‘ne kadar dayanan bir geçmişle Edirne’nin en önemli tarihi değerlerindendir.

Edirne Büyük Sinagogu.
Edirne Büyük Sinagogu.

Meriç Köprüsü:Sultan Abdülmecit zamanında inşa edilen Meriç Köprüsü, Edirne-Karaağaç yolu üzerinde bulunuyor. 1842 yılında yapımı tamamlanan köprünün üçgen prizma şeklindeki sel-yaranları ve köprü ayaklarında bulunan tahliye gözleri, panoramik bir açıdan bakıldığında oldukça anıtsal bir görsellik sunuyor. Köprünün kemer kısmında; 8 Köşeli Yıldız, 12 Hayvanlı Türk Takvimi ve Selçuklu mimarisini vurgulayan iki ejderha figürü ön plana çıkarken, köprünün en özel bölümü ise, mermerden dizayn edilen “Seyir Köşkü” kısmıdır. Dört dikdörtgen ayak üzerine oturtulmuş olan köşkün dış yüzeyinde çeşitli savaş sembolleri ve savaş aletlerini sembolize eden motifler mevcut. Her açıdan Edirne’nin en önemli sembollerinden olan köprü, Edirne ziyaretçilerinin en önemli uğrak noktalarından.

Meriç Köprüsü.
Meriç Köprüsü.

Rüstem Paşa Kervansarayı:Günümüzde otel olarak işlev gören Rüstem Paşa Kervansarayı, Mimar Sinan yapıları arasından öne çıkan mimari eserlerden birisidir. Küçük kubbelere sahip olan yapı; han, tuğla ve taş sıraları eşliğinde yer yer farklılaşan bir düzendedir. Sabuni Mahallesi‘nde yer alan kervansaray, ziyaretçilerinin konaklama ihtiyaçları ve güzel vakit geçirmeleri için olanaklarla donatılmış bir yapıdır.

Edirne’de ne yenir?

  • Kadınbudu Köfte.
  • - Tava Ciğeri – Yaprak Ciğer
  • - Ciğer Sarma
  • - Acı Badem Kurabiyesi
  • - Kavala Kurabiyesi
  • - Bulgur Çorbası
  • - Büryan
  • - Kadınbudu Köfte
  • - Soğanlı Tavuk Yahni

Edirne’nin meşhuru

Dünyaca ünlü klarnet virtüözlerimizden Serkan Çağrı Edirne-Keşan doğumludur. Çağrı, geleneksel icradaki ustalığını, teorik birikimleriyle birleştirerek değişik icra tekniklerinin bir arada sergilenmesi bakımından da günümüzün önde gelen icracılarından biri olarak dikkat çekmektedir