Sadaf Foroughi: 'Sanatın formülü olduğuna inanıyorum'

Sadaf Foroughi
Sadaf Foroughi

Kendi yaşadıklarından yola çıkaraksenaryosunu yazdığı filmde yönetmen SadafForoughi, Ava'nın kıstırılmış dünyasını veergenlik bunalımını çarpıcı bir görsel dilve gerçekçilikle anlatıyor. Sadaf Foroughiile sinema dünyası hakkında bir söyleşigerçekleştirdik.

Yeni filminiz "Ava" !f 2018 film festivalinde gösterildi. Festival hakkında bize ne söyleyebilirsiniz?

Ava’nın İstanbul'daki bu muhteşem festivalde yer alması beni çok mutlu ediyor. Filmimizi ilk defa kültürü ve gelenekleri İran'ınkine bu kadar yakın olan bir seyirciyle ilk defa paylaşıyoruz. Filmim hakkında olumlu tepkiler görmek beni mutlu etti.

Ava, kıstırılmış dünyası ve gençliğinin ilk adımları yüzünden yaşadığı bunalımları konu alan bir film.
Ava, kıstırılmış dünyası ve gençliğinin ilk adımları yüzünden yaşadığı bunalımları konu alan bir film.

Eğer 2018 yılının "Hayat ... olan yerdedir" gibi bir teması olsaydı, bu temayla ilgili neler hissederdiniz?

Bölgedeki durumumuzla oldukça uyumlu olurdu. Bana Abbas Kiarostami’yi hatırlatıyor: "Ve Yaşam Sürüyor."Çünkü bir sanatçı olarak benim için zor durumlarda önemli olan umudumu korumak, ilerlemeye devam etmek ve ayrıca diğerlerinin de devam etmesine yardımcı olmaktır.

İlk filminizi çekmek nasıl bir histi?

Hayatım boyunca unutamayacağım bir tecrübeydi. Yapımcı olmadan çok düşük bir bütçeyle kendinizi uçurumun kenarına tutunmuş, gidebileceği son noktaya kadar gitmek ve dağın zirvesine bayrağını dikmek isteyen biri gibi hissediyorsunuz.

Ava'nın hikâyesi sizin hayatınızdan kesitler de içeriyor. Bize çocukluğunuzdan ve yaşadıklarınızdan bahseder misiniz?

Ava'nı gerçekliğe sıkışan hikayesi...
Ava'nı gerçekliğe sıkışan hikayesi...

Çocukluğum çok güzeldi çünkü annem beni ve kız kardeşimi dışarıdaki sert gerçeklikten korumak amacıyla bize sanatsal bir ortam sundu.

Zorluklar ergenliğe girip toplumda yaşananları anlamamızla başladı ve kadın olarak nasıl hayatta kalabileceğimizi öğrenmeye başladık.

Filmdeki kahramanımız müzisyen olmak istiyor. Dünyanın birçok yerinde aileler çocuklarının müzisyen olmasına karşı çıkıyor. Birçok yönden oldukça evrensel bir hikâye öyle değil mi?

Bana kalırsa filmin bu yönü dünyanın diğer yerlerinde yaşayan izleyicileriyle bağ kurmamı sağlayan noktalardan bir tanesi.

Ava toplumda genç olmanın endişesine sahip. Annesi ise kendi çocukluğunda yaşadıklarından ötürü ona çok sert davranıyor. Burada annenin amacı Ava'yı korumaktır diyebilir miyiz?

Kesinlikle. Anne de gençliğinde asi bir genç olduğu için Ava'yı korumaya çalışıyor ve onun da kendisiyle aynı kaderi paylaşmasını istemiyor.

İran Sineması Türk eleştirmenlerin hakkında yazmayı en çok sevdiği sinemalardan bir tanesi. Ayrıca görünüşe göre Oscar almanın formülünü de bulmuşsunuz:) Bu işin sırrını bizimle de paylaşır mısınız?

Ava, İf 2018 film festivalinde.
Ava, İf 2018 film festivalinde.
Sanat yapmanın bir formülü olduğuna inanmıyorum.

Ancak Oscar'a aday filmlere baktığımızda hikâye akışının filmlerin temel odağında olduğunu görüyoruz.

Baskının olduğu toplumların sanat konusunda daha üretken olduğu fikrine katılıyor musunuz?

Katılıyorum. Kendi gerçekliğinizde mutluluğu bulamadığınızda hayal gücünüz devreye girip daha da güçleniyor.

Sinemayla ilgili hayalleriniz nelerdir? Türk sinemasına aşina mısınız?

Türk sinemasını çok seviyorum.

Bir sinemasever olarak Türk film yapımcılarının sahip olduğu çeşitliliğe, onların renkli ve farklı görüşlerine hayranım. Reha Erdem'den Semih Kaplanoğlu'na ve Yılmaz Erdoğan'a birçok ismin yapımlarını ilgiyle takip ediyorum.

Gelecekteki projeleriniz nelerdir?

İkinci uzun metrajlı filmim üzerinde çalışıyorum. Bu filmin bir anne-oğul ilişkisini inceleyen bir üçlemenin ikinci filmi olmasını planlıyorum.