Şehirler ve ünlü sembolleri

Şehirler ve ünlü sembolleri.
Şehirler ve ünlü sembolleri.

Şehirler de insanlar gibi canlı… Her birinin farklı bir hikayesi var. İçinde yaşadığı insanları kucaklayan kentler, milyonlarca yaşamı barındırıyor. Kimi için bir şehir hüzün anlamına gelirken kimi için yepyeni umutların habercisi. Bazı şehirler imkanlarıyla insanları kendine çekerken bazıları da doğal güzellikleriyle konforlu yaşam alanları oluşturuyor. Her birinin kendine özgü özellikleri var yani. Onları özel kılan, diğerlerinden ayıran sembolleri… Şehrin ismini duyduğunuzda aklınıza ilk gelen şey ise o şehrin en ünlü sembolü, belki de o şehri bilinir yapan yegane yapı… İşte dünyadaki bazı şehirler ve ünlü sembolleri…

Paris, Eiffel Kulesi

Eiffel Kulesi.
Eiffel Kulesi.

Paris denince akla ilk gelen tabi ki Eiffel Kulesi… Dünyanın en ünlü anıtlarından biri olan kule, aslında şimdiki romantik anlamından çok uzakta bir amaç için yapılmış ve 1889 yılında Paris Dünya Fuarı'nın bir parçası olarak inşa edilmiş. 324 metrelik yüksekliğiyle, bitiş zamanında dünyanın en yüksek yapısıymış ve bu rekor tam 41 yıl kulenin elinde kalmış. 4 adet gözlem platformu bulunan kule, eşsiz bir Paris manzarası sunuyor. Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği kule, açılışından bu yana yaklaşık 250 milyon kişi tarafından görülmüş.

Londra, Big Ben

Big Ben.
Big Ben.

Londra’nın en ünlü sembolü ise Big Ben olarak isimlendirilen saatli kule. Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü yapının inşası 1859 yılında tamamlanmış. Big Ben, aslında saatli kuledeki çanın adı. Ancak zamanla tüm kuleye bu isim verilmiş. Augustus Pugin tarafından neo-Gotik tarzda tasarlanan kule, dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati. 96 metre yüksekliğindeki bu ihtişamlı yapı, tüm dünyada tanınan bir İngiliz kültürel simgesi. Haliyle ülkenin en turistik yerlerinden biri olan kule, yılda milyonlarca turisti ağırlıyor.

New York, Özgürlük Heykeli

Özgürlük Heykeli.
Özgürlük Heykeli.

Sağ elinde bir meşale, sol elinde ise kitabe… New York’un simgesi Özgülük heykeli. Liberty adasında bulunan anıt, aslında bir gözlem kulesi. Dünyanın en tanınan anıtlarından biri olan heykel, 1886 yılında Fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı nedeniyle ABD'ye hediye edilmiş. Bakırdan yapılan heykel 93 metre yüksekliğe sahip. Heykelin başındaki tacın 7 sivri ucu, 7 kıtayı veya 7 denizi simgeliyor. Heykel, 1984 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmış. Heykelin daha küçük boyutlarda bir kopyası da Paris'te yer alıyor.

Tokyo, Tokyo Kulesi

Tokyo Kulesi.
Tokyo Kulesi.

Listemizin bir diğer kulesi Tokyo’dan ancak bu kez romantizmle pek de ilgili değil. Tokyo Kulesi adından da anlaşılacağı üzere ülkenin başkentinde semaya yükseliyor. 1958 yılında inşa edilen kule yaklaşık 333 metre uzunluğunda. Kulenin işlev ise telekomünikasyon… Kulenin yapımında Eiffel Kulesinden esinlenilmiş ve hava güvenliği yönetmeliğine uyulmak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmış. Kulenin ana gelir kaynakları turizm ve anten kiralama. 150 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği kulede iki gözlem güvertesi bulunuyor. Bu güvertelerin manzarası ise görülmeye değer…

Pekin, Çin Seddi

Çin Seddi.
Çin Seddi.

Kilometrelerce uzanan koca bir duvar… Herkes tarafından bilinen bu simge Çin’in başkenti Pekin’in en ünlü sembollerinden biri. Ülkenin kuzeybatısı boyunca uzanan yapı, dünyanın en uzun savunma duvarı. Seddin yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8.8521,8 kilometre. İlk inşasına ise MÖ 221 ile MS 608 yılları arasında başlanmış. Bu devasa duvarın yapılmasının amacına ilişkin ise farklı görüşler mevcut. Kimine göre Moğol ve Türk istilasından korunmak için yapılmış kimine göre, ülkeden kaçışları önlemek için. Her ne amaçla yapılırsa yapılsın Çin Seddi, dünyanın en turistik yerlerinden biri.

Roma, Kolezyum

Kolezyum.
Kolezyum.

Bu duvarlar ne gösterilere, dövüşlere, ölümlere sahne oldu. Roma’nın sembolü Kolezyum’dan bahsediyoruz. Vespasianus tarafından M.S. 72 yılında yapımına başlanan ve M.S. 80 yılında tamamlanan yapı, oval bir amfitiyatro. Yapılış amacı ise İmparatorları ve Roma halkını eğlendirmek. Bu amaçla Kolezyum’da, gladyatör dövüşleri, halk gösterileri, deniz savaşları, hayvan avcılığı gibi bazısı oldukça vahşi etkinlikler düzenlenmiş. Yapı, tarihteki çeşitli zamanlarda 50 bin ile 80 bin kişiyi ağırlamış. Günümüzde deprem ve hırsız olayları nedeniyle harap durumda olsa da Roma’nın önemli bir simgesi ve en çok turist çeken yerlerinden biri.

Rio de Janeiro, Hristo Redentor Heykeli

Hristo Redentor Heykeli.
Hristo Redentor Heykeli.

Bir diğer adıyla Kurtarıcı İsa Heykeli, Rio de Janeiro şehrinin dünyaya mal olmuş en ünlü simgesi… Heykel, Corcovado Dağı üzerinde konumlanıyor. Heykele ilişkin ilk öneri 1850 yılında bir rahip tarafından yapılsa da yapı, bundan yaklaşık yüz yıl sonra inşa edilmiş. Heykelin görünümüne ilişkin farklı fikirler verilse de günümüzdeki şekli, barışın sembolü olan kolları açık, Kurtarıcı İsa heykeli seçilmiş. İnşaat 1922'den 1931'e kadar dokuz yıl sürmüş. Şimdilerde şehrin en önemli turistik yerlerinden biri olan heykel, dünyaca ünlü yapılardan biri…

Kahire, Gize Piramitleri

Gize Piramitleri.
Gize Piramitleri.

Gizemleri hala çözülemeyen bilinmezler dünyası Gize Piramitleri, tabi ki Kahire’nin en ünlü sembolü. Gize semtinde bulunan Gize Piramitleri; Keops, Kefren ve Mikerinos olmak üzere 3 ihtişamlı piramidi kapsıyor. Piramitlerin içerisinde ise en önemlisi Keops ya da diğer adıyla Büyük Piramit. 20 yılda yapıldığı düşünülen piramit bir anıt-mezar olarak MÖ 2560’da inşa edilmiş. Piramitteki taş blokların nasıl üst üste konulduğu henüz çözümlenebilmiş değil. 145,75 metre uzunluğundaki yapı 43 yüzyıl boyunca dünyanın en yüksek yapısı olmuş. Bu rekor ancak 19. yüzyılda geçilebilmiş. Bu gizemli yapı, günümüzde turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor.