Şehzadeler şehri: Manisa

Tarihsel olarak Magnesia olarak bilinen Manisa, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde büyük bir şehir ve Manisa ilinin idari merkezidir.
Tarihsel olarak Magnesia olarak bilinen Manisa, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde büyük bir şehir ve Manisa ilinin idari merkezidir.

Şifalı Mesir Macunu ve Sultan Üzümü ile meşhur olan Manisa, lezzetlerinin yanı sıra hem yaz hem de kışın cazibe merkezi haline gelmiş illerimizden biri. Şehir, önemli tarihi kentlerden bir tanesi olma özelliğini sahip. Manisa’da Osmanlı İmparatorluğu'nun ayak izlerini her sokakta hissederken tarihi güzellikleri ile birlikte doğal güzelliklerin de tabına bir arada varabilirsiniz.

Şehir ismi nereden gelir?

Antik çağda Manisa şehrinin ismi “Magnesia” olarak, Roma İmparatorluğu döneminde ise “Magnesia ad Sipylum” olarak anılmıştır. Dünya dillerindeki mıknatıs ve magnezyum kelimelerinin kökeni Manisa’nın ismidir. Antik kaynaklara göre Manisa şehrinin kurucuları Magnetler’dir.Batı Anadolu’ya göç ettiklerinde önce Menderes Nehri kıyısındaki Magnesia’yı, daha kuzeye giden bir koluda Sipylos Dağı eteğindeki Magnesia’yı kurmuşlardır. Sonra kurulan şehri Menderes Magnesia’sından ayırt etmek için “Magnesia ad Sipylum” adını kullanmışlardır. Magnesia, Türk hâkimiyeti sırasında zamanla Mağnisiye, Mağnisa, Manisa şekline dönüşmüştür. Kelime “Büyük şehir” anlamına gelmektedir.

Tarihçe

Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği ile Manisa adını almıştır. 1923 yılından itibaren şehir merkezinde çeşitli binalarda konuşlanan İl Jandarma Komutanlığı 1938 yılında istasyon karşısındaki şimdiki Merkez Komutanlığının bulunduğu binaya nakledilmiş ve 1985 yılına kadar bu binada konuşlanmıştır. Bu binanın 1985 yılında Merkez Komutanlığına devredilmesiyle birlikte şimdiki hizmet binasına taşınmıştır.

Manisa nerededir?

Manisa Türkiye'nin batısında yer alan Ege Bölgesinin kuzey kesiminde yer almaktadır. Kuzeyinde Balıkesir, doğu-kuzeydoğusunda Kütahya, doğusunda Uşak, güneydoğusunda Denizli, güneyinde Aydın, güney ve batısında da İzmir illeriyle komşudur.

Spil Dağı Milli Parkı.
Spil Dağı Milli Parkı.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Ateş Attım Samana - Özay Gönlüm
  • - Kırmızı Buğday Ayrılmıyor Sezimden -Cengiz Özkan
  • - Makaramın İpliği - Makbule Kaya

Şehre ne zaman gidilmeli?

Sıcak geçen haziran, temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükseldiğinden şehre daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi önerilir. Yöresel festival ve etkinlikler de çoğunlukla bu mevsimlerde yapılmaktadır.

Manisa 6’lısı

Manisa Kalesi:Spil Dağı’nın kuzey bölgesinin yamaçlarında ve Sandık Tepe’de kalıntıları bulunan bir kaledir. Dış ve iç kaleden oluşmaktadır. Manisa Kalesini kim, ne zaman ve neden yaptırmıştır bu bilinmemektedir. Magnetler tarafından yapılmış olduğu söylentileri de bulunmaktadır. Bizans mimarisine benzeyen mimari ögelerin bulunduğu görülmektedir. Beşgen bir plana sahip olan bu kaleye geçmişte Sandık Kale denilmiştir.

Kurşunlu Kaplıcaları:Şifa şehri olarak anılan Manisa’nın bu isim ile anılmasının sebebi bu şehirde bulunan doğal kaplıcalardır. Kaplıcalar içinde en çok ziyaret edilen kaplıcalar Kurşunlu Kaplıcalarıdır. Salihli ilçesine 5 km kadar uzaklıkta olan bu kaplıcalar Kurşunlu Çayı Vadisinde yer almaktadır. Yeşil dokusu, tesislerin bulunduğu konum ve manzarası ile hem kaplıca hem de piknik gibi günü birlik kullanımlar içinde ideal olan bir yerdir.

Kurşunlu Kaplıcaları.
Kurşunlu Kaplıcaları.

Manisa Arkeoloji Müzesi: Tarihi olarak çok sayıda kalıntının bulunmuş olduğu Manisa şehrinde bir müze kurulabilmesi için 1934 senesinde çalışmalar yapılmıştır. Manisa halkı, halk evi ve öğretmenler çabalayarak tarihi eserleri toplamışlardır. Hemen ardından 1585 senesinde inşa ediliş olan Muradiye Medresesi 1937 yılından beri Manisa Müzesi olarak kullanılmaktadır. Çok sayıda antik şehirden çıkarılan eserler burada sergilenmektedir.

Thyateira:Akhisar ilçesinde bulunan ve antik çağdaki isimi ile Thyateira antik kentinde halen kazı çalışmaları yapılmaktadır. Bu antik kent hakkında M.Ö. 3. Yüzyıla ait solan en eski olan yazılı veriler bulunmaktadır. Makedonyalıların kuruş oldukları bir koloni şehri olduğu yapılan araştırmalar ile tespit edilmiştir.

Spil Dağı Milli Parkı: Manisa şehri ile özdeşleşmiş olan Spil Dağı, tarihi, florası ve mitolojisi ile oldukça zengin bir dağdır. Çok sayıda mağarayı içerisinde barındırmaktadır. Gediz Nehri ovasından 60 metre yüksekte bulunur.

Ağlayan Kaya: Spil Dağının eteklerinde bulunan Ağlayan Kaya efsaneleri ile dünya çapında ünlü olan bir kayadır. Spil Dağında bulunan bu kayanın bir efsanesi bulunmaktadır.

Manisa’da ne yenir?

  • Kapama
  • - Manisa Kebabı
  • - Sultaniye Üzümü
  • - Kapama
  • - Odun Köftesi
  • - Kula Güveci

Manisa’nın meşhuru

Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından Yusuf Atılgan 27 Haziran 1921 yılında Manisa’da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra Akşehir’in Maltepe Askeri Lisesinde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Modernizm akımının etkisinde olan Yusuf Atılgan edebiyata şiirle başlamasına rağmen asıl başarısını yazdığı romanlarıyla yakalamıştır. Romanlarında kullandığı iç gözlem tekniğindeki başarısı onu Türk edebiyatının unutulmaz yazarları arasına sokmuştur. 1989 yılında kalp krizi geçiren yazar, İstanbul’da yaşamını yitirmiştir.