Sinemanın yalnız adamı: Robert De Niro

Robert De Niro.
Robert De Niro.

Robert De Niro, New York'ta bir İtalyan mahallesinde dünyaya geldiğinde büyük kitleleri kendine hayran bırakan duruşa ve karizmaya sahipti. Yarı İtalyan yarı İrlandalı bu genç çocuk henüz 10'lu yaşlarındayken keşfedilmeyi bekleyen bir cevher gibi parlıyordu. Hem şehvetli hem şefkatli o nadir bulunan erkeği temsil ediyordu. 70'ler ve 80'lerde sinema dünyasını altüst eden aktörlüğü ona önce, The Godfather: Part II filminde Marlon Brando'nun gençliğini oynadığı Vito Carleone rolüyle En İyi Yabancı Oyuncu Oscar ödülünü kazandırdı. Sonra şüphesiz tarihin en iyi filmlerinden olan Taxi Driver'da gösterdiği eşsiz performansla şöhretin kapılarını ardına kadar açtı. Ve tabii ki Raging Bull filmiyle gelen Oscar.

Kökeni bir Avrupa karması olan ailenin çocuğu olarak ABD'de doğan De Niro'nun babası heykeltıraş, annesi ressamdı. Sanata yeteneği olan çoğu çocuk gibi sosyal zekâsı çok gelişmişti. İtalyan sokağında büyümenin raconunu öğreniyor ve kalan zamanında soluğu kulislerde alıyordu. Çehov'un Ayı'sında ilk oyununda rol aldığında henüz 16 yaşındaydı. Babası ve annesi o henüz 3 yaşındayken ayrılmıştı. Bu olay onda büyük travmaya sebep olmuş ve ilişkilerinde hep sorun yaşamıştı.

Dünyanın en mükemmel taksi şoförü, en usta boksörü, en şöhretli mafya babası ya da bir filmde kötü karakter kazansın isteyenlerin destekledikleri o muntazam ve muazzam oyuncu. Sinema tarihinin Vito Corleone'si. Kendine has mimikleriyle başka hiçbir söz söylemeye gerek bırakmayan nadide yetenek. Oynadığı filmlerde en çok ölen film yıldızının ölümü nasıl canlandıracağını bile her seferinde merak ediyor insan… Söylentilere göre fazlasıyla cimri olan De Niro'nun çok az bahşiş verdiğinden dolayı Meksikalı taksiciler kendi aralarında ona Robert De Niro yerine, ''no dinero'' yani ''para yok'' diye hitap ederlermiş. Oynadığı her filmi izlenebilir kılan ise, mizacıyla; dram, romantik komedi, aksiyon gibi birbirinden farklı film türlerinde her rolün hakkını veren De Niro'yu diğerlerinden ayrı kılan özellik belki de senaryoyu görür görmez rolün içine girmek ve kendini o role tamamıyla dönüştürmektir.

Dönüşmek, oyuncunun izleyici karşısındaki inandırıcılığını artıran en önemli şeydir. Robert De Niro’nun oyunculuğundaki ikna edicilik ve sadeliği rol aldığı filmlerden rahatlıkla görebiliriz. Mesela, New York, New York filmi için saksafon çalmayı öğrenen Robert De Niro, Taxi Driver’da Travis Bickle’ı canlandırmak için New York sokaklarında taksicilğe başlıyor ve iki ay boyunca taksi şoförlüğü yapıyor. Ayrıca bu filmdeki aksanı için de Orta Batı lehçeleri üzerine çalışıp psikolojik rahatsızlıkları da araştırmış...

Gösterime giren ilk filmi 1968 yapımı Greetings.
Gösterime giren ilk filmi 1968 yapımı Greetings.

Vito Corleone’nin gençliğini canlandırdığı rolü için dört ayını İtalyancanın Sicilya lehçesini öğrenerek geçiren usta oyuncunun, boksta dünya orta siklet şampiyonu Jake LaMotta’nın hayatını anlatan Raging Bull filmi için 30 kilo aldığını, rolü için yoğun bir fiziksel antreman süreci geçirdiği dönemde Brooklyn’deki üç boks maçında yer alıp bu maçlardan ikisini de kazandığını söylemeden geçmeyelim. Awakenings için bir dönem hastanede yatmıştır. Heat'de Al Pacino'ya kıyak geçen De Niro önce Vincent Hanna rolü için anlaşmış, ancak kötü adamı oynamak istemeyen Al Pacino'nun kendisini arayıp rolleri değişmelerini rica etmesi üzerine Neil Mccauley karakterine geçmiştir.

Robert Mario De Niro, Jr., Amerikalı oyuncu.
Robert Mario De Niro, Jr., Amerikalı oyuncu.

Robert De Niro, Taxi Driver için 35 bin dolarlık bir sözleşme imzalamıştı. Fakat filmin çekimleri başladığında The Godfather: Part II ile Oscar kazanmasıyla beraber gündeme geldi. Yapımcılar De Niro’nun önceki anlaşmaya kıyasla daha yüksek bir ücret isteyeceğinden korkuyorlardı. Ancak De Niro orijinal anlaşmayı bozmayacağını söyleyince film çekilebildi. Robert De Niro, kimi zaman intikam ateşiyle yanıp tutuşan bir suçluyu, kimi zaman da -Meet the Parents serisinde- kendi kuralları olan ve bu kurallara göre yaşayan, kızının evleneceği kişiyi kabul etme konusunda zorluklar çıkaran eski bir CIA ajanı olan bir baba rolüyle karşımıza çıkarak, oyunculuğunun çok yönlülüğünü ve farklı karakterleri başarıyla canlandırmadaki ustalığını izleyiciye defalarca gösterdi ve göstermeye devam ediyor.