Sudan - Meroe Piramitleri

Sudan - Meroe Piramitleri
Sudan - Meroe Piramitleri

Kumların altından çıkan kayıp şehir.

Piramitler denilince akla Mısır ve Güney Amerika uygarlıkları gelse de dünya üzerinde antik dönemlerden kalma piramitlerin yükseldiği başka topraklar da mevcut. Bunların en az bilineni ise Sudan’daki Meroe Piramitleri…Başkent Hartum’a200 km mesafede çöllük bir alanda bulunan Meroe Antik Kenti 200’den fazla piramide ve antik kalıntıya ev sahipliği yapıyor.

M.Ö. 8’inci yüzyıldan, M.S. 3’üncü yüzyıla kadar Kush Krallığı denilen bir yönetime başkentlik yapmış bulunan Nil Nehri’nin doğusundaki bu bölge sürdürülmekte olan arkeolojik kazılar sonucunda giderek daha ilgi çekici ve tanınır hale geldi. Antik Mısır’la ve daha sonra bu medeniyeti işgal eden Roma İmparatorluğu ile temasları, mücadeleleri bulunan bu krallık 2’nci ve 3’üncü yıllarda sönmeye yüz tutmuş. Ancak bu krallığın piramitlerle donanmış antik başkenti 1820’lerden sonra Batı’da duyulmaya başlandı ve hazine avcılarının hedefi haline geldi.

2011’de UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine sokulan Meroe kalıntıları uzun süre Sudan’daki iç savaşın da etkisiyle gözlerden uzak kalarak unutulmuş olsa da içinde barındırdığı Meriotik dönem kral ve kraliçelerinin mezarlarını teşkil eden piramitlerle ve son dönemlerde başlayan yeni kazı çalışmalarıyla yeniden popüler olmaya başladı.

Sudan’ın önde gelen turistik alanlarından birini de teşkil eden Meroe piramitleri Mısır piramitlerine göre daha küçük ölçülerde inşa edilmiş ve 6 metre ile 30 metre arasında yüksekliğe ulaşıyor. Ancak oldukça derli toplu ve daha dar bir alanda toplandıkları için meraklılara daha yoğun bir ziyaret imkânı sunuyor. Uzun süre kumullar altında kalan bu piramit ve yapılardan çok daha fazlasının bulunduğu sanılıyor ve yakın zamanda Katarlıların verdiği maddi destekle zamanla ortaya çıkarılmaları bekleniyor.