Suudi Arabistan gezi rehberi

Suudi Arabistan gezi rehberi.
Suudi Arabistan gezi rehberi.

Arap Yarımadası’nın en turistik ülkelerinden olan Suudi Arabistan, son yıllarda merak edilen ülkeler arasında yer alıyor. İslam dini için oldukça önemli merkezlere ev sahipliği yapan ülke, bu sebeple yıl içerisinde birçok ziyaretçi ağırlıyor. Ancak turizm amaçlı ülkeye gidenlerin sayısı da artmış durumda. Her ne kadar İslamiyet ibadetleri için ülkeye gidildiği düşünülse de Suudi Arabistan’da gezilip görülecek birçok güzel yer mevcut. Siz de farklı bir coğrafya keşfetmek isterseniz, Suudi Arabistan harika bir destinasyon. Ülkeye düzenleyeceğiniz gezi planınız ise Suudi Arabistan gezi rehberimizde…

Genel bakış

Mekke.
Mekke.

Resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülke. Ülke, iki kutsal caminin arazisi olarak da anılıyor. Zira İslamiyet’e göre kutsal olan Mekke ve Medine şehirlere Suudi Arabistan’da bulunuyor. Başkenti Riyad olan ülkede Arapça resmi dil kabul ediliyor. 2.149.690 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip ülkede yaklaşık 35 milyon kişi yaşıyor. Bölgede antik dönemlerden bu yana Araplar hüküm sürmüş. Hz. Muhammed’in 570 yılında Mekke dünyaya gelmesiyle Suudi Arabistan oldukça önemli bir ülke haline geldi. Çünkü dünyanın en yaygın ikinci dini olan İslam bu topraklarda doğdu. Bugün bile dini önemini koruyan ülke hem bölgesel hem de orta güç olarak kabul ediliyor. İklim olarak fazla sıcak olan ülkede yazları hava sıcaklıkları 50 dereceleri görüyor. Bu nedenle ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman 25 derecelerin yaşandığı kış ayları.

Nasıl gidilir?

Suudi Arabistan’a en kolay ulaşım hava yolu ile sağlanıyor. Ülkemizde aktarmalı ve aktarmasız her gün uçuş bulunuyor. Yolculuk aktarmasızsa yaklaşık 4 saat kadar sürüyor. Eğer hac ve umre için gidiyorsanız da tur şirketleriyle gitmenizde fayda var. Zira tur şirketleri, uyulması gereken kuralları size bildirmek açısında kolaylık sağlıyor.

Suudi Arabistan’da ulaşım ne yazık ki fazla gelişmiş değil. Cidde ve Riyad gibi büyük şehirlerde otobüs hatları kullanılıyor. Ancak o da ana bölgelerde bir hat çiziyor. Turistlerin en çok tercih ettiği ulaşım türü ise taksi. Hem kolay hem de konforlu olduğu için birçok yere taksi ile gidebilirsiniz.

Medine.
Medine.

Görülmesi gereken yerler

Suudi Arabistan’da gezebileceğiniz hem manevi hem de turistik birçok yer bulunuyor.

Mekke

İslâm dinince en kutsal şehir kabul edilen Mekke, görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Hz. Muhammed’in doğduğu ve kutsal kitap Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı yer olan Mekke, kadim bir tarihe sahip. Hac görevi için gidilmesi gereken yer Kâbe ve El Haram Camisi, Nur Dağı ve Hira Mağarası şehrin en önemli yapıları. Hz. Muhammed ve Hz. Ebu Bekir’in Kureyşlilerden saklandığı mağara olan Sevr Mağarası, görülmesi gereken yerlerden. Hz. Peygamberin dedesi, amcası ve amcasının eşi ile çocuklarının mezarlarının bulunduğu Cennetül Muaalla, Hz. İbrahim’in halkı hacca davet ederken üzerine çıktığı taş olan Makam-ı İbrahim ve Zemzem Kuyusu şehirde ziyaret edebileceğiniz yerlerden. Bina kompleksi olan Ebrac el-Beyt, Mekke Saat Kulesi Müzesi ve Cin Mescidi şehirdeki diğer turistik yerler.

Medine

İslam dinince kutsal kabul edilen ikinci şehir Medine… İslam’ın yer yüzüne yayıldığı yer olarak kabul edilen şehir ‘Peygamber Şehri’ olarak anılıyor. Hz. Muhammed’in hicretten sonra inşa ettiği ve namaz kıldığı yer olan Peygamber Camii ya da Mescid-i Nebevi şehrin önemli yapılarından biri. Mescid-i Nebevi’ye gitmişken içinde bulunan Ravza-i Mutahhara yani Cennet Bahçesi’ni de görmeyi unutmayın. Cemaatle namaz kılmak için inşa edilen ilk mescit olan Kuba Mescidi ve İslam tarihinde önemi büyük olan Uhud Dağı da görmeniz gereken yerlerden. İsterseniz Kıbleteyn Mescidi, Yedi Mescidler ve Baki Mezarlığı’nı da gezebilirsiniz.

Riyad

Cidde.
Cidde.

Ülkenin başkenti ve en kalabalık şehri olan Riyad’da görebileceğiniz birçok yer mevcut. Şehrin simgesi olan Masmak kalesini gezebilir, Suudi Arabistan Ulusal Müzesi ve Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri Müzesi’ndeki eserleri inceleyebilir, Arap kültürünün izlerini görebileceğiniz Murabba Sarayı’nı görebilir, Salam Park’ta doğal güzellikleri izleyebilir ve düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz. Eğer çocukluysanız ve eğlenceli bir aktivite yapmak isterseniz de Al Hokair Tema Parkı’nde keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Cidde

Cidde, Riyad’dan sonra ülkenin ikinci büyük şehri. Şehirde hem tarihi hem de kültürel birçok yer mevcut. Eski şehir olan Al-Balad, mercan taşlarından yapılmış tarihi evleriyle şehrin en önemli simgelerinden. Dünyanın en yüksek su fıskiyesi olan Kral Fahd Fıskiyesi, özellikle oluşturduğu görsel şölen ile akşam gezmeniz gereken yerlerden. Şehirde alışveriş yapıp biraz gezmek isterseniz Durrat Al-Arus bölgesinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Dammam

Ülkenin en eski yerleşim yerlerinden olan Dammam, petrol rezervleriyle biliniyor. Şehrin en eski yapılarından biri olan tarihi MÖ 5000 yıllarına dayanan Tarut Kalesi, görülmesi gereken yerlerde ilk sırada. Dammam Yerel Müzesi’ndeki arkeolojik bulguları ve eserleri inceleyebilir, ardından şehrin sahil bölgesi olan Korniş’de gezebilir, bir köprü ile Korniş’e bağlanan yapay ada Al-Marjan’ı ziyaret edebilirsiniz. Biraz eğlenmek isterseniz de Kral Fahd Parkı’nda keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

Dammam.
Dammam.

Ne yenir?

Eğer baharatlı ve yağlı yemekleri seviyorsanız Suudi Arabistan mutfağı tam size göre. Ülkede en fazla beyaz et ve pirinç tüketiliyor. Ayrıca Suudi Arabistan’da yemekler genellikle büyük tepsilerde ve elle yeniliyor. Et ve sebzelerin üzerine kuru ekmek parçaları eklenmesi ile hazırlana gursan, ülkenin en geleneksel yemeklerinden biri. Kırmızı etle yapılan ve lavaşla servis edilen tharid, turistlerin en çok tercih ettiği yöresel yemeklerden. Ülkenin en ünlü yemeklerinden bir diğeri ise saleed. Yulaf lapası, pirinç ve kavrulmuş etle hazırlanan yemek turistler tarafından sevilen yemeklerden. Shikamba da deneyebileceğiniz geleneksel bir Suudi Arabistan çorbası. Kuzu etinden yapılan köfteler ve krema ile hazırlanan çorba oldukça lezzetli seçeneklerden.

Ne alınır?

Suudi Arabistan’dan alabileceğiniz bir sürü hediyelik eşya bulunuyor. Bunlardan en gelenekseli eşarp ve şemağ… Ülke vatandaşları tarafından kullanılan bu aksesuarların farklı birçok çeşidi bulunuyor ve zarif bir hediye seçeneği. Oud parfümleri, dünyada bilinen ve oldukça pahalı doğal bir parfüm. Kokusu oldukça keskin olan parfümlerden hatıra olarak alabilirsiniz. Turistlerin en çok sevdiği ve aldığı hediyeliklerden biri de kilim. Saf ipek ve yünden yapılan birbirinden farklı kilimler, Suudi çizgileriyle tercih edilecek geleneksel hediyeliklerden. Geleneksel Arap cezvesi olan dallah, kendi evinize alabileceğiniz farklı bir eşya. En çok bakırdan olanları tercih edilen dallah’ta yaptığınız bir kahveyi, gezinizi hatırlayarak içebilirsiniz. Suudi Arabistan mutfağında baharatların önemi oldukça büyük. Hal böyle olunca farklı birçok baharatları oluyor. Eğer siz de seviyorsanız, bu baharatlardan da alabilirsiniz.

Ülkenin ünlüsü

Deve.
Deve.

Suudi Arabistan denince akla ilk gelen sapsarı çöller. Ülkenin büyük bir bölümünü kaplayan çöl, ülkenin en belirgin özelliklerinden. Çöl söz konusu olunca develer de akla geliyor. Çöl bulunan ülkelerde sıklıkla bakılan deve, Suudi Arabistan’ın da bilinen değerlerinden. En çok sevilen ve bilinen şey ise ülkenin lezzetli hurmaları. İçi dolu dolu, büyük hurmalar harika tatlarıyla herkes tarafından seviliyor. Suudi Arabistan’ın dünyaca üne kavuşmasını sağlayan şey ise petrol rezervleri. Suudi Arabistan, 266 milyon varil ile Venezuela’dan sonra dünyada en büyük rezerve sahip ikinci ülke. Müslümanlar için en değerli yolculuk olan Hac ibadeti ve kutsal olan Kâbe de ülkenin bilinirliğindeki en önemli etken. Her yıl milyonlarca kişi, dini amaçla ülkeyi ziyaret ediyor.

Ülkenin efsanesi

Arap mitolojisinde birçok efsaneye inanılıyor. Alaaddin'in sihirli lambası, cinler, canavarlar en bilinenleri. Bahamut'un efsanevi yaratığı da inanılan efsanelerden biri. İnanışa göre, Bahamut, derin okyanusta yatan dev ve canavar bir balık. Eski Araplar tarafından bu balığın dünyayı ayakta tuttuğuna inanılıyor. Bahamut'u hiçbir insan gözü göremezmiş ve o kadar büyükmüş ki, sadece görüntüsü bile insanı aklını başından alırmış. Bu efsanede dev balık, su ve sisle çevrili bir yerde dünyayı sırtında taşıyormuş. Balığın üzerinde Kujata adında dev bir boğa varmış ve boğanın sırtında yakuttan yapılmış bir dağ bulunuyormuş. Yakut dağının tepesinde olan bir melek dünyanın yedi katını tutuyormuş. Eğer Bahamut olmasaydı dünyayı taşıyacak olan tüm sistem çökermiş.

Alaaddin'in sihirli lambası.
Alaaddin'in sihirli lambası.