Tarihin akışını durduran şehir: Tokat

Tokat, Tokat ilinin merkez şehridir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alır.
Tokat, Tokat ilinin merkez şehridir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alır.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat, hem tarihmeraklılarının hem de doğaseverlerin görmesi gerekenşehirlerden. Tokat’ta keşfedeceğiniz o kadar çok yer varki. Kent, kümelenmiş bir tarih havzası âdeta. Müze, kale,han, tarihi bir sürü bina... Taşhan, Tokat Müzesi, kalesi,Mevlevihanesi, saat kulesi Tokat’ın gezilebilecek yerlerdensadece birkaçı.

Tokat Kalesi.
Tokat Kalesi.

Tokat’ta ilk durağımız Behzat semtinde yer alan ve şehrin her yerinden görülebilen Tokat Saat Kulesi. II. Abdülhamid’in tahttaki 25. yılı için 1902 yılında inşa ettirilmiş. Kesme taştan yapılan kulenin yüksekliği 33 metre. Her yarım saat ve saat başlarında iki dakika ara ile çalıyor ve şehrin her yerinden duyuluyor.

Tokat Kalesi, Roma döneminde yol güvenliği için kurulmuş ve 500 yıl Bizans’ın elinde kalmış. Çeşitli medeniyetler tarafından fethedilen kale, dik ve sarp kayalar üzerine kurulu ve doğal bir hisar durumunda. Kaledeki zindan ise birçok ünlü ismin tutsak yeri olmuş. Kalede çok eski çağlardan kalma kaya mezarı da var. Kentin manzarası için ziyarete değer. Ayrıca Roma İmparatoru Jül Sezar’ın Pontus Kralı 2. Pharnake’ye karşı zafer kazanarak dünyaca ünlü "Veni, Vidi, Vici - Geldim, gördüm, yendim" sözünü söylediği Zile Kalesi’ni de rotanıza mutlaka ekleyin.

Tarihi Sulusokak’ta bir an

Kentin köklü tarihini yakından görebileceğiniz bir yer olan Sulusokak, insanı dokuz asır öncesine götürüyor. Eski ticaret merkezini oluşturan Sulusokak ve onunla bütünleşmiş konutların bulunduğu Halit Sokak, çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyor. Safranbolu evlerine benzeyen Tokat evleri, çeşitli dönemlere ait cami, han, hamam, medrese, türbe, bedesten ve çeşme gibi daha birçok tarihi eserleri ile sizi zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Bu yerde, Sulusokak Çarşısı, Tokat Kültür Evi, Yağıbasan Medresesi, Arastalı Bedesten, Deveciler Hanı ve Yazmacılar Hanı gibi birçok yapı bulunuyor.

Tokat Müzesi.
Tokat Müzesi.

Sulusokak’taki Tokat Müzesi ilk olarak 1926’da Anadolu Selçuklu Dönemi’ne ait bir tıp medresesi olan Gökmedrese binasında faaliyet göstermiş. Ancak zaman geçip eser sayısı arttıkça Tokat Müzesi, 2012’de Arastalı Bedesten’e taşınmış. Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer alan Latifoğlu Konağı ise 18. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Konak, süslemeleri ile kesinlikle gezilecek yerler listesinde olmayı hak ediyor. Müzede, yöre halkının kullandığı eşyaları ve kıyafetleri yakından görebilirsiniz. Kent merkezinin ana alışveriş caddesi olan Tokat Çarşısı, sıra sıra dükkânları ile herkes tarafından tercih ediliyor. Kentte Osmanlı’dan kalma en güzel hanlardan biri olan Taşhan’da da 400 yılı aşkın bir süredir esnaf ve zanaatkârlar var. İki katlı, dikdörtgen planlı ve geniş avlulu olan handa keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Mimari yapısıyla dikkati çeken ve "Anadolu'nun en estetik Mevlevihanesi" olarak nitelendirilen Mevlevihane Vakıf Müzesi ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Mevlevihane, 17. yüzyılda yaptırılmış. 2005’de restore edilen bina müze olarak açılmış.

108 kuş türü Kaz Gölü’nde

Kente 39 kilometre uzaklıkta olan Kaz Gölü, göçmen kuşların göç yolları üzerinde. 108 farklı kuş türü bu bölgede konaklıyor. Yemyeşil sazlıklarda iki gözlem kulesi bulunuyor ve birçok kuş gözlemcisi burayı tercih ediyor. Yürüyüş platformu ise sizlere harika kareler yakalama fırsatı tanıyor. Şehrin en etkileyici destinasyonlarından biri de Yeşilırmak üzerine kurulu Almus Baraj Gölü. Piknik ve su sporları yapabileceğiniz harika noktalardan biri. Bu bölgede ayrıca kamp da yapabilirsiniz.

Ballıca Mağarası'nda gizemli yolculuk

Pazar ilçesinin Ballıca Köyü’nde bulunan ve dünyanın en büyükleri arasında olan Ballıca Mağarası görülmesi gereken doğa harikalarından. Beş kat ve sekiz salondan oluşan mağarada, bazı kısımların oluşumu ise hâlâ devam ediyor. Yaklaşık 3,4 milyon yıl önce oluşan mağara, 680 metre uzunluğa ve 95 metre yüksekliğe sahip. Ziyaretçilerine tam bir görsel şölen sunan mağara sarkıt ve dikitlerinin ışıklandırması ile âdeta sizi büyülüyor.

Ballıca Mağarası.
Ballıca Mağarası.