Tarihin izlerini bıraktığı şehir: Tokat

Tokat, Tokat ilinin merkez şehridir.
Tokat, Tokat ilinin merkez şehridir.

Karadeniz ve İç Anadolu’nun kesiştiği yerde, sessiz sakin ama büyüleyici bir şehir Tokat. Türkiye’nin saklı güzelliklerinden biri olarak keşfedilmeyi bekleyen bu güzel şehir, milattan önceki dönemlerden bu yana Anadolu’nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olması sebebiyle çokça medeniyete ev sahipliği yapmış. Tarihi zenginliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri, yöresel lezzetleri, adrenalin dolu macera sporları ve kervan sarayları ile de dikkat çekiyor.

Şehrin ismi nereden gelir?

"Tokat" adının kaynağı hakkında birçok farklı rivayet vardır. Bunlardan biri şehrin Togayıt Türkleri tarafından kurulduğu ve adını da buradan aldığı, bir diğeri de surlu kent anlamına gelen "Toh-kat" sözcüğünden geldiğidir. Evliya Çelebi ise Tokat Kalesi'nin Amalika kavminden efsanevi bir kahraman olan "Dok-Ad"ın inşa ettiğini ve ''Tokat'' isminin buradan geldiğini yazmaktadır.

Tarihçe

Yörede yapılan kazılarda ele geçen buluntular, bölgenin tarihinin M.Ö. 5500 yılına uzandığını ve ve Kalkolitik Çağ'dan beri yerleşime açık olduğunu göstermektedir. Hititlerin, Asurluların, Hurriler ve Kimmerlerin egemenliğinde kaldıktan sonra sırasıyla Perslerin, Büyük İskender döneminde Makedonyalıların, Kapodokya Krallığı'nın ve daha sonra buraya "Comana Pontica" adını veren Pontus Krallığı'nın yönetimine geçti. Kaynaklara göre Malazgirt Savaşı'ndan sonra üzerinde Danişmendli Beyliği kurulan bölge, 1175 yılında Selçuklulara bağlanmıştır. 1243 Kösedağ Savaşı sonrasında İlhanlı, 1335 sonrası Eretna ve 1388'de Kadı Burhaneddin yönetimine giren şehir, 1392'de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Ankara Savaşı sonrası bir süre Osmanlı idaresinden çıkmış, 1413'de yeniden Osmanlı Yönetimine girmiştir. 1863'de Sivas eyaletine bağlı olan bölge, 1878'de mutasarrıflık, 1920'de müstakil liiva,1923 yılında ise il konumuna getirilmiştir.

Tokat nerededir?

Tokat, Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. Bazı ilçeleri İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır.

Şehre ne zaman gidilmeli?

Şehre turistik amaçlı gitmek için en uygun zaman yaz aylarıdır.

Tokat Kalesi.
Tokat Kalesi.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Kara Güneş - Başındaki Yazmayı Sarıya mı Boyadın
  • - Neşet Ertaş - Yar Beni Beni
  • - Tülay German - Burçak Tarlası
  • - Yeni Türkü - 2 Orta 1 Sade

Tokat 5’’lisi

Ballıca Mağarası:Tarihinin 3.4 milyon yıla uzandığı tespit edilen Ballıca Mağarası, şimdiye kadar tespit edilen tüm mağara oluşumlarına sahip olmanın yanı sıra kendine özgü "soğan sarkıtları" ile de uluslararası önem taşıyor.

Mahperi Hatun Kervansarayı:İçerisinde yer alan kitabelere göre 1238 yılında Alaeddin Keykubâd’ın eşi ve II.Gıyaseddin Keyhüsrev’in validesi Mahperi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Yazlık ve kışlık olmak üzere iki bölümden oluşan kervansaray, günümüzde restoran olarak kullanılmaktadır.

Kaz Gölü:Orman Bakanlığı tarafından "Yaban Hayatı Koruma Sahası" olarak kabul edilir. Göçmen kuşların yolu üzerinde yer alan göl, her sene birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Gölde iki adet kuş gözetleme kulesi ve bir adet de ziyaretçi evi bulunuyor.

Taşhan:Tokat Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde bulunan Taşhan, 1626-1632 yılları arasında inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir. Anadolu'nun en büyük şehir hanlarındandır.

Taşhan.
Taşhan.

Tokat Kalesi:5. ve 6. yüzyıllarda var olduğu bilinen bu kalenin hangi yılda ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Selçuklular'dan sonra Osmanlı İmparatorluğu giren kale Selçuklu ve Osmanlı döneminde onarım görmüş, özellikle savunma amaçlı kullanılmıştır.

Tokat’ta ne yenir?

  • Bat.
  • - Tokat Yaprağı
  • - Tokat Kebabı
  • - Bat
  • - Tokat Tavası
  • - Kuşburnu
  • - Ayvalı Yahni
  • - Erik Çiri
  • - Tokat Pağacı