Tarihin toplamı: Türk mutfağı

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir.
Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir.

Her şey tarihtir. Her şeyi tarih etkiler. Çünkü insan yaşamı; farklılıklarlaberaber, her seferinde “yeni bir şey” keşfeder, bu keşfibir sonrakine aktarır, bir sonraki de…

Her şey tarihtir, dedik. Gastronomi de öyle. Elbette tarih içindeki tanıklıklar tek başına çok çeşitli bir mutfak oluşturmak için yetmez. Coğrafi şartlar, toprak yapısı, yağış miktarı, mevsimsel geçişler önemlidir. Türk mutfağının çeşitlilik bakımından, neredeyse her yüz kilometrede bir yenilenmesine, değişmesine sebep tarih ve tarihin yanına eklemlenen şartlardır.

Her şey tarih dedik, çünkü bu topraklarda tarih içerisinde yer alan medeniyetlerin hemen hemen her biri farklı bir damak tadına sahiptir. Farklı coğrafyalardan gelmişler ve geldikleri yerin damak tadını ve beslenme şeklini bu topraklara taşımışlardır. Sadece geldikleri yerin değil, aslında taşındıkları yeni yerde de yeni mutfaklarla tanışmaları dolayısıyla, mutfaklarını, yemeklerini, yemek kültürlerini yenilemiş ve ona bir şeyler eklemlemişlerdir.

Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.
Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir.

Türk mutfağı, bir toplamın sonucudur, tarihin toplamıdır bu da. Hititler de Roma da Osmanlı da ve birçok medeniyetin mutfağı da bu toplamın içindedir. Dünyanın en çeşitli mutfakları sıralamasında ilk üçte bulunan mutfağımızı, bazı illerimiz özelinde inceleyeceğimiz bir dosyayı sizlerle paylaşıyoruz; elbette bu dosyada dışarıda bırakmamız gerekenler oldu, bazı illerimiz bu dosyanın dışında kaldılar. Evet biliyoruz, geçilmemeleri gerekiyordu. Yine de kusurlu güzellik bu. Amacımız Gastronomi seyahatinizde bu şehirlere nasıl yaklaşmanız, nelere öncelik vermeniz yönündedir.

Türkiye’nin her yeri ve her insanı gibi mutfağı da görülmeye değer!

Gaziantep mutfağını popüler yapan şey nedir?

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı --- Gaziantep Oğuzeli Havalimanı yaklaşık 1 saat 35 dakika.
  • Ankara Esenboğa Havalimanı --- Gaziantep Oğuzeli Havalimanı yaklaşık 1 saat 15 dakika.

Antep - Yeni Halfeti.
Antep - Yeni Halfeti.

Gaziantep; Mezopotamya, Anadolu ve Mısır’ın kesişme noktası olan verimli topraklarının 7600 yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapması, tarihte İpek Yolu güzergâhının önemli bir durak noktası olması ve atadan toruna geçen kültürel mirasıyla köklü izler barındıran zengin bir mutfağa sahiptir. Gaziantep mutfağı, 400’den fazla yemek çeşidi, başrolde yer alan baharatları, özgün ekşi sosları, salçaları, tatlıları ve kurutulmuş sebzeleri ile usta ellerin titiz işçiliğiyle birleştiği bir şölendir. Bol ekşili ve acılı tatları, mis kokulu baharatların kebapla uyumu, sarımsağının gizli lezzetiyle gastronomi kültürünün izlerini geçmişten bugüne taşır. Sahip olduğu medeniyetlerin kültürel sentezini zengin yemeklerinde buluşturan Gaziantep, 2016 yılından itibaren gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyesidir.

Gaziantep’e gidince mutlaka dene

Baklava: Tüm dünyanın tanıdığı baklavanın ana vatanı Gaziantep’te, incecik baklava hamurunun kat kat açılıp antep fıstığı veya cevizin şerbetle buluşan bu nefis tat ilk duraklardan olmalı.

Patlıcan Kebap: Kuzu döş etinden mangalda pişen çeşidi en meşhuru olan Patlıcan Kebap, etlerin domates ve biberle şişe dizilerek yapılmasıyla oluşur.

Antep - Patlıcan Kebabı.
Antep - Patlıcan Kebabı.

İçli Köfte: Çevre mutfaklardan ilham alınan en güzel Antep lezzetlerinden biri. Bulgur ve irmiğin baharatlarla şenlenmiş kıymalı harcı kapladığı İçli Köfte, şehrin geleneksel lezzetlerinden.

Şiveydiz: Kuzu eti ve sarımsağın başrolünde yer aldığı Gaziantep’in her evde pişen yöresel yemeği Şiveydiz’in en önemli özelliği yoğurtla yapılmış terbiyesinin bir gece önceden hazırlanmasıdır.

Beyran:Çok zahmetli ve yapımı saatler süren iç yağı ile hazırlanan bu et yemeğinin en önemli özelliği yapımındaki ustalık ve tekniktir.

Gitmişken buraya uğra

Antep - Bakırcılar Çarşısı.
Antep - Bakırcılar Çarşısı.

Zeugma Müzesi: En önemli arkeolojik keşiflerden Zeugma Antik Kenti’den çıkan mozaik, heykel, sütun ve çeşmeleri barındıran müze, dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinmektedir.

Bakıcılar Çarşısı:Şehrin meşhur Hanlar Bölgesi’nde yer alan çarşıda el işçiliğin özel örneklerini görebileceğiniz atölye ve çarşılar yer alıyor.

Zincirli Bedesten: Diğer ismi Karabasamak Bedesteni olan Zincirli Bedesten, seksene yakın dükkanıyla 80 özel Antep baharatları, kurutulmuş gıdalar ve diğer yöresel ürünleri sunuyor.

Pandemi sonrası buralarda ye!

Her köşesinde usta baklavacılardan bulabileceğiniz Gaziantep’te yoğun tereyağıyla lezzetlendirdikleri baklavaları için Koçak Baklava’ya, saymakla bitmeyen et yemeklerini yemek için Kebapçı Halil Usta’ya ve diğer yöresel yemekleriyle beraber içli köftesi için Aşina’ya uğrayabilirsiniz.

Antep - Baklava.
Antep - Baklava.

Şehri gezerken dinle

  • Cengiz Özkan - Bahçalarda Mor Meni
  • Ali Ekber Çiçek - Gafil Gezme Şaşkın
  • Erol Köker & Olcay Köker - Hey Acem Kızı

Konya mutfağını popüler yapan şey nedir?

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı --- Konya Havalimanı yaklaşık 1 saat 20 dakika.

Konya - Etli Ekmek.
Konya - Etli Ekmek.

Dünyanın ilk yerleşim ve ilk şehirleşme noktası olan Çatalhöyük topraklarının yer aldığı, günümüzden 9 bin yıl öncesine uzanan insanlığın gelişiminin başladığı bu yerde; Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler gibi önemli devletler hüküm sürmüş ve tarımın ilk örnekleri burada görülmüştür. Konya’nın günümüz Anadolu mutfağının merkezi oluşu, 1071’de Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinden sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmasıyla başlar. Kısa sürede gelişen başkentin Selçuklu saraylarında klasik Türk mutfağı giderek çeşitlenmiş ve bu zenginlik Mevlevi mutfak geleneğiyle sentezlenmiştir. 12. yy’dan itibaren birçok yemek ismi ve gelenekleri günümüze olduğu gibi ulaşmıştır.

Konya mutfağının yöresel en az 450 çeşit yemeği, coğrafyanın önemli etkisiyle hamur işlerine ve ete dayanıyor. Tarihi mutfağında yaşatan Konya’da yemek kültürü, özel usullerle sofralar kurulan ziyafet davetleri ve Nevruz gibi âdet ve merasimlerinin de baş tacıdır.

Konya’ya gidince mutlaka dene

Etli Ekmek: Gelenekselleşen yapımıyla lezzet Etli Ekmek; kıyma, domates, biber ve soğanlı harcın incecik pide hamuruyla buluşmasından oluşuyor.

Fırın Kebabı: Sıcak pidenin üzerine kızarmış kuzu veya koyun etinin konulması ile hazırlanan fırın kebabı, yaklaşık 4-5 saat gibi uzun pişme süresine sahip.

Konya-Fırın Kebabı.
Konya-Fırın Kebabı.

Tirit: Düğün zamanlarında sıkça yapılan tirit, etin güveçte pişirilmesiyle Konya geleneksel yemeklerinin en sevilenlerinden.

Yağ Somunu: Konya’nın özel küflü peynirliyle yapılan, bol tereyağlı nam-ı diğer Peynirli Pide olan Yağ Somunu, üzerine serpilen haşhaş ve susam çeşnileriyle servis ediliyor.

Çebiç: Kuzu ciğerinin ızgarada pişirilmesiyle kahvaltıda, tandırda pişirilip bulgur pilavıyla sunulmasıyla öğle yemeklerinde yeniyor.

Gitmişken buraya uğra

Konya- Mevlana Müzesi.
Konya- Mevlana Müzesi.

Mevlana Müzesi: Mevlana şehri Konya’da görülmesi gereken ilk yer, bu coğrafyadaki etkisi büyük olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesinin de bulunduğu Mevlana Müzesi.

Karatay Medresesi/ Çini Eserler Müzesi: Karatay Medresesi Anadolu Selçuklu zamanından bizlere ulaşan geleneksel çini ve taş işçiliğinin muhteşem bir örneği.

Alaaddin Camii:12. yüzyılda başlanan ve ancak Alaaddin Keykubat zamanında tamamlanan Alaaddin Camii de, şehrin tarihini hissetmek için mutlaka görülmeli

Pandemi sonrası buralarda ye!

Etli Ekmek için Bolu Lokantası, o nefis tereyağı kokusuyla iştah açan Yağ Somonu için Pideci Hasan Şendağlı ve Fırın kebabının yanında yöresel Bamya çorbasını da içebileceğin Hacı Şükrü Kebap Salonu’na, Konya lezzetlerinin tadına varmak için mutlaka uğramak gerek.

Konya - Yağ Somunu.
Konya - Yağ Somunu.

Şehri gezerken dinle

  • Neşet Ertaş - Şu Silleden Gece Geçtim
  • Kör Ahmet - Amanın Yalel Yalel
  • Bedia Akartürk - Kesik Çayır

Trabzon mutfağını popüler yapan şey nedir?

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı --- Trabzon Havalimanı yaklaşık 1 saat 45 dakika.
  • Ankara Esenboğa Havalimanı --- Trabzon Havalimanı yaklaşık 1 saat 15 dakika.

Trabzon - Uzungöl.
Trabzon - Uzungöl.

Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon, dört bin yıllık geçmişinde koloni devletlerinden Perslere, Roma ve Bizans’tan Osmanlı’ya uzanan kadim tarihi, kuzeye bakan dağları, yemyeşil doğası ve gastronomisiyle özgün bir şehir. Trabzon mutfak kültürü, her mevsim yağış alan coğrafi konumunun da etkisiyle gücünü kendi doğasından alıyor. Özgünlüğü ise sebzeler, otlar, mısır unu, deniz ürünleri, tereyağı gibi yöreyle özdeşleşmiş el emeği ve doğal ürünlerine dayanıyor. Bu nedenle yöresel ürünlerinin lezzetini verdiği yemekleri, Trabzon dışında hiçbir yerde aynı tadı vermeyecektir. Trabzon’da neredeyse her türde yemeği ve tatlısı bulunan hamsiye burada türkü yazılmış, fırınlarının kokusu tüm Türkiye’yi sarmış, yöresel ürünleri Türk kahvaltılarına lezzet katmıştır.

Trabzon’a gidince mutlaka dene

Kuymak / Muhlama: Kahvaltıların baş tacı Kuymak veya Muhlama; tereyağı, mısır unu ve Trabzon peyniriyle hazırlanıyor, sofraya sıcacık konuluyor.

Trabzon Pidesi:Tereyağının üzerinde süzüldüğü yöresel peynir veya kıymayla hazırlanan pideleri, kapalı veya açık tercih edebileceğiniz şehre has lezzetlerden.

Akçaabat Köfte: Adını Akçaabat ilinden alan köftenin ünü; döş, kol ve gerdan eti, etin çember yağı, sarımsak ve Trabzon ekmeği ile hazırlanan harcından geliyor.

Trabzon- Akçaabat Köfte.
Trabzon- Akçaabat Köfte.

Hamsi Dolması: Trabzon’da bin bir çeşidini bulabileceğiniz hamsi yemeklerinden sadece biri hamsi dolması. Fıstık soğan, maydanoz, baharatlarla hazırlanan harç hamsinin içine doldurularak nefis bir tat oluyor.

Mısır Ekmeği: Kokusuyla iştah açan ve Trabzon’da her ne yeniyorsa yanında mutlaka tüketilmesi gereken bu tat, mısır unundan hazırlanıyor ve Trabzon’da her öğün sofraları süslüyor.

Gitmişken buraya uğra

Sümela (Meryem Ana) Manastırı.
Sümela (Meryem Ana) Manastırı.

Sümela (Meryem Ana) Manastırı:Denizden 1150 metre yükseklikte sarp bir kayada bulunan manastır, M.S. 4. yüzyıldan günümüze ulaşıyor ve görkemli yapısı yanında eşsiz bir manzara sunuyor.

Uzungöl ve Karester Yaylası: Nefis manzarası eşliğinde yöresel yemeklerini yiyebilir, yakınındaki Karaster Yaylası ile temiz havaya doyabilirsiniz.

Çal Mağarası: Dünyanın en uzun ikinci mağarası olma özelliğini taşıyan Çal Mağarası, sarkıt ve dikitleriyle içinden nehrin geçtiği bir doğa harikası.

Pandemi sonrası buralarda ye!

Meşhur Trabzon pidesi için en ünlü mekânlardan Bozo Pide, Akçaabat köftesi için fark yaratan tadıyla Komaroğlu, kuymak içinse ister Uzungöl’deki Doğa Restaurant’ta, ister Trabzon Ayasofya Çay Bahçesi adreslerinde bu lezzetleri tadabilirsiniz.

Trabzon-Kuymak.
Trabzon-Kuymak.

Şehri gezerken dinle

  • Kazım Koyuncu - Divane Âşık Gibi
  • Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demirci - Oy Benum Sevduceğum
  • Picoğlu Osman - Trabzon Kahya Havası

Kayseri mutfağını popüler yapan şey nedir?

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı --- Kayseri Erkilet Havalimanı yaklaşık 1 saat 20 dakika.

Kayseri-Panoramik Şehir.
Kayseri-Panoramik Şehir.

Anadolu’nun tarihteki ilk gıda ticaret merkezi Kayseri’de kurulmuş ve gıda ile ilgili ilk yazı Kayseri’de, çivi yazılı tabletlerde bulunmuştur. Sadece bu ayrıntı bile Kayseri’nin Hititlere uzanan yemek kültürünün ne kadar köklü ve dünyanın günümüzde yaşayan en eski mutfaklarından olduğunu gösteriyor. Selçuklu kültürüyle bütünleşerek Türk mutfak kimliğini sağlamlaştıran Kayseri gastronomisini belirlemede tahıl tarımı, bağcılık ve özellikle hayvancılık etkilidir. Eşsiz yemeklerinin merkezinde etli ve unlu yemekler yer alır. Geleneksel et saklama ve pişirme tekniklerindeki özgünlük, kullandıkları buğdayın verimli topraklarının mahsulü olması ve gelenekle sarmalanmış lezzet çeşitliliği Kayseri mutfağını biricik yapan unsurlardan.

Kayseri’ye gidince mutlaka dene

Mantı: Tarihi Osmanlı’ya dayanan ve ünü Anadolu’ya buradan yayılan Kayseri mantısının 36 farklı türü bulunmaktadır. En çok tercih edileni etli mantısı, yoğurtlu sosla servis edilir.

Pastırma: Orta Asya’dan göç eden Türklerle Kayseri’ye gelen ve lezzetini dünyaya duyuran pastırma, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine de övgüyle konu olmuştur.

Kayseri-Yağlama.
Kayseri-Yağlama.

Yağlama: İncecik açılmış hamurun üzerine serpilen domates ve soğan soslu kıyma, onun üzerine tekrar ince hamur ve tekrar soslu kıyma… Kat kat lezzet şöleni sunan Yağlama, yoğurtla servis ediliyor.

Nevzine: Kayseri’nin en geleneksel tatlısı olan Nevzine, bayram, düğün, doğum, kız isteme gibi önemli günlerde yapılıp ikram edilir. Şerbetinde pekmez bulunan tahinli tatlı yemeden dönülmemeli.

Gitmişken buraya uğra

Kayseri - Ali Dağı Yeraltı Şehri.
Kayseri - Ali Dağı Yeraltı Şehri.

Soğanlı Harabeleri:Roma Dönemi yerleşim yerlerinden olan Soğanlı Harabeleri’ndeki mağara ve kiliseleri, tarihi açık hava müzesinde doğal güzellikler birlikte sunuyor. Yakınındaki Soğanlı Köyü de görülmeye değer.

Ali Dağı Yeraltı Şehri: Bizans Dönemi’nden günümüze ulaşan yeraltı şehri içerisinde su sarnıcı, şaraphane ve mahzen odaları barındırıyor ve asıl yapılma amacı ibadet ederken gelebilecek saldırılardan korunmak.

Hunat Hatun Külliyesi:1237 tarihinde Alaaddin Keykubat’ın eşi Mahperi Hunat Hatun tarafından inşa ettirilen külliye Anadolu Selçuklu döneminin taş işçiliği ile önemli simgelerinden.

Pandemi sonrası buralarda ye!

Şehre yolunuz düşünce Kayseri mantısının en meşhur yerlerinden biri olan Kaşık-la’da mantı çeşitlerinin, Elmacıoğlu’nda pastırma, yağlama ve diğer yöresel lezzetlerin, Altındede Pide Fırını’nda tahinli katmeri denemeden dönmeyin.

Kayseri-Mantı
Kayseri-Mantı

Şehri gezerken dinle

  • Barış Manço - Gesi Bağları
  • Cengiz Özkan - Yarim İstanbul’u Mesken mi Tuttun?
  • Grup Abdal - Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır

Hatay mutfağını popüler yapan şey nedir?

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı --- Hatay Havalimanı yaklaşık 1 saat 40 dakika.
  • Ankara Esenboğa Havalimanı --- Hatay Havalimanı yaklaşık 1 saat 15 dakika.

Hatay - Antakya Evler.
Hatay - Antakya Evler.

İnsanların yazının icadından çok önce yaşamaya başladığı, kadim uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Büyük İskender zamanında şehirleşen Hatay, binlerce yıldır taşıdığı çok kültürlü kimliğini günümüzde de sürdürüyor. Hem medeniyetler şehrini hakkıyla yansıtan çok kültürlü yapısı hem de çevre mutfakları kendi mutfağında sentezlemesiyle Hatay gastronomisi adeta bir senfoni ve farklı milletlerin, dinlerin, ritüellerin buluşma noktası. Ortadoğu ve Akdeniz arasında yemekleriyle de kültürel bir geçiş noktası. Daha çok köklü ilçesinin adıyla Antakya mutfağı olarak anılan Hatay, 2017 yılında gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye oldu. Ekşi ve baharatlar, kendine has yöntemlerle hazırlanan yemekler, et ve sebzenin ayrı ayrı öneme sahip olması, iç yağı kullanımıyla şahlanan tat ve en önemlisi yemeğin yaşam biçimi olarak görülmesi Hatay veya Antakya mutfağının en karakteristik özelliklerinden.

Hatay’a gidince mutlaka dene

Künefe: Mini bakır bir sini içerisine fıstıklar eşliğinde yerleştirilip sıcacık sofraya konan şerbetli kadayıf ve arasından uzayan Antakya peyniriyle Hatay’ın dünyaca ünlü lezzeti.

Humus: Üzerine soslu et veya sadece zeytinyağı ile servis edilen humusun formülü yalnızca nohut, tahin ve limon suyu ancak kendisi sınırları aşarak dünyanın her yerinden sofraları süsleyen bir meze.

Hatay - Künefe.
Hatay - Künefe.

Kâğıt Kebabı:Hatay’ın özel baharatlarının tadını taçlandırdığı bu lezzette satır ile et kıyma kıvamına getirilir; maydanoz, sarımsak ve domatesle yoğrulan et yağlı kâğıda serilir ve özel bir kebap ortaya çıkar.

Belen Tava: Hatay’ın en yüksek ilçesi Belen’de ortaya çıkan ve kuzu eti, soğan, biber ve baharatlarla yapılan yemeğin asıl sırrı Hatay’ın ustalarında. Tava yemeği olarak sunuluyor ve ekmek banarak yenmesi tavsiye ediliyor.

Gitmişken buraya uğra

Hatay - Beşikli Mağara.
Hatay - Beşikli Mağara.

Eski Antakya Evleri: Gizli avluları, sarı tonları ve dar sokaklarıyla antik kentin karakteristiğini yansıtan bu evler modern dünyada tarihi dokusunu korumayı başarmış nadide yapılar.

Hatay Arkeoloji Müzesi:Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden önemli eserlerin bir araya geldiği müze, dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonuna da sahip.

Pandemi sonrası buralarda ye!

Kendi üretimi olan tahinle yaptığı humuslardan yemek için mutlaka Humusçu İbrahim Usta’ya; şehrin kebabından yemeklerine, kahvaltısından mezelerine kadar çeşitli lezzetleri tatmak için Sultan Sofrası’na gidilmeli. Künefe ise Çınaraltı Künefe’nin ufacık dükkânındaki usta ellerinde bir başkadır.

Hatay - Humus.
Hatay - Humus.

Şehri gezerken dinle

  • Emel Taşçıoğlu - Şu Karşıki Dağda Kar Var Duman Yok
  • Zara - Altın Tasta Gül Kuruttum
  • Erol Köker - Tütüncüden Tütün Aldım

Bursa mutfağını popüler yapan şey nedir?

  • İstanbul’a çok yakın olan bu şehre arabayla yaklaşık 2.5 saatte, ister arabalı vapur ister deniz otobüsüyle yaklaşık 2 saatte ulaşabilirsiniz.

Bursa - Cumalıkızık Köyü.
Bursa - Cumalıkızık Köyü.

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa, imparatorluğun hüküm sürdüğü yıllardan itibaren ünlü çeşmeleriyle, köprüleriyle, hanları ve camileriyle donanmış her noktasından tarihi hissettiren bir şehir. Bu doku, saray mutfağı ve verimli topraklarının bereketli ürünler vermesinin etkisiyle şehirde geleneksel mutfak kültürünün zenginliğini de yansımıştır. Özellikle Bursa’nın kendisini aşan efsane tatlarından olan kestane ve zeytini, bu toprakların bereketindendir. Evliya Çelebi 1650’lerde Bursa’ya yaptığı seyahati, çarşılarını detaylı anlatışı ve "başka diyara mahsus değil" dediği lezzetlerini övmesiyle Bursa mutfağının ne kadar köklü olduğunun kanıtıdır. Et ve sebze yemekleri, çok çeşitli yapılış türleriyle tatlıları bu şehrin önemli lezzetleri arasında bulunurken, Osmanlı mirası saray yemekleri de önemli değerlerindendir.

Bursa’ya gidince mutlaka dene

İskender Kebap: İskender, dünyaya kendini kanıtlamış Bursa’nın en meşhur yemeği. Kuzu dönerin usta pişimi, sosu ve dumanı süzülen sıcak tereyağı ile ağızdaki tadı aklınızdan çıkmayacak.

İnegöl Köfte: İnegöl köfte, ününü baharatsız bir şekilde hazırlanan kuzu etinden almasıyla dillere destan tadını yüzyıllardır koruyor.

Bursa - Kemalpaşa Tatlısı.
Bursa - Kemalpaşa Tatlısı.

Cantık Pide: Kahvaltıları süsleyen ve her saat yenebilen lezzet, kıymalı harcıyla tadı efsane kendisi minicik bir pide.

Kemalpaşa Tatlısı: Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine ait olan ve ismini buradan alan peynirli ve şerbetli tatlı şehrin nam salmış lezzetlerinden.

Tahanlı Pide: Şehrin her fırınında görebileceğiz, Bursalıların kahvaltılarını tek başına tamamlayan üstü tahinle kaplı bu leziz tatlı pideyi yemeği sakın unutmayın.

Gitmişken buraya uğra

Bursa - Koza Han.
Bursa - Koza Han.

Koza Han:15. yüzyılda Sultan Bayezid tarafından yaptırılan han, ipek böceği üreticiliğinin ve tekstilin merkezi olmasının yanı sıra içine girildiği andan itibaren tarihle saran mimariye sahip.

Irgandı Köprüsü: Geleneksel el işçiliğinin en nadide örneklerini görebileceğiniz 1442 yılında yapılan köprü, dünyanın en eski çarşılı köprüsü olma özelliğine sahip.

Cumalıkızık Köyü:UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan, ilk Osmanlıların Bursa’da yerleştikleri ilk yer olan köy, eski dokusunu hâlâ koruyarak köy evlerinin sıralandığı sokaklarında tarihi yaşatıyor.

Pandemi sonrası buralarda ye!

Bursa’da mutlaka tarihi dokusu ve renkli evleri eşliğinde Cumalıkızık Köyü’nde kahvaltı yapılmalı, Tarihi Abdal Fırını’na uğrayarak tahanlı pideyi tatmalı. Son olarak, 1867 yılından beri faaliyette olan Kebapçı İskender’de, meşhur İskender kebabı için sıra beklemeye değer.

Bursa - İskender Kebabı.
Bursa - İskender Kebabı.

Şehri gezerken dinle

  • Müzeyyen Senar - Bursa’nın Ufak Tefek Taşları
  • Zara - Zeytinyağlı (Gelin Nazlanması)
  • Elvan Erbaşı - Oğlan Adın İsmail

İzmir mutfağını popüler yapan şey nedir?

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı --- İzmir Adnan Menderes Havalimanı yaklaşık 1 saat.
  • Ankara Esenboğa Havalimanı --- İzmir Adnan Menderes Havalimanı yaklaşık 1 saat 20 dakika.

İzmir - Tarihi Asansör.
İzmir - Tarihi Asansör.

8.500 yıllık tarihinden ilham alan ve Osmanlı, Yunan, Arnavut, Rum ve Fransız mutfaklarından etkilenen geleneksel İzmir gastronomisinin temelinde Ege’nin zeytinyağlı yemekleri ve körfezden çıkarılan balık ürünleri bulunur. Yemeklerinin büyük çoğunluğunu, Ege Bölgesi’nin bereketli topraklarından çıkan sarmaşık, ısırgan, ebegümeci, hindiba, kuşkonmaz gibi bin bir çeşitli ve şifalı otları ve sebzeleri oluşturur. İzmir mutfağını bu nedenle yeşil cennet olarak da tanımlayabiliriz. Birçok coğrafi işaretli yemeği ile geleneksel mutfağının günümüzde sokaklarına taşan lezzetleri, Türk lezzet haritasının vazgeçilmez bir parçasıdır. Akdeniz mutfağını kendine özgü tarzı ve yerel ürünleriyle buluşturan İzmir’in her bir ilçesinde başka bir lezzetin kapısını aralayabilirsiniz.

İzmir’e gidince mutlaka dene

Kabak Çiçeği Dolması: Kabak bitkisinin çiçeğinin dökülmesine izin vermeyen İzmirliler onu bir dolmaya dönüştürerek efsanevi bir Ege lezzeti yaratmayı başarmışlar.

Enginar Dolması: Ustalık gerektiren yapımı, pirinçli harcına eklenen dereotu ve diğer otlarıyla İzmir mutfağının kalbini oluşturuyor.

Şevketi Bostan: Yüzlerce çeşit İzmir bitkilerinden olan ve burada sıkça tüketilen şevketi bostanla yapılan bu yemek isteğe göre sadece zeytinyağlı veya et ve soğanla yahni tadında yapılıyor.

İzmir - Şambali.
İzmir - Şambali.

Çığırtma: Yaz domatesinin sosuyla sunulan çığırtma patlıcan, biber ve sarımsak gibi mevsim sebzelerinin kızartmasıyla oluşuyor.

Şambali: Şambali, İzmir’in meşhur bir sokak tatlısı. Her köşe başında seyyar satıcılarda görebileceğiniz irmikli ve bol şerbetli tatlı kaymak, fıstık veya bademle sunulunca lezzetine lezzet katıyor.

Gitmişken buraya uğra

İzmir - Efes Antik Kenti.
İzmir - Efes Antik Kenti.

Tarihi Asansör: İzmir şehir manzarasını ziyaretçilerine sunan Tarihi Asansör, Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa semti arasındaki ayrılığı bitirmek için 1907 yılında yapılmış.

Efes Antik Kenti: M.Ö 3000’li yıllarda amfi tiyatrosu, tapınakları ve antik kent simgeleriyle asırlar öncesinin simgesi hâline gelen antik kent UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Kadifekale: Arkasına şehri, ufuk çizgisine denizi yerleştiren eşsiz bir manzaraya sahip Kadifekale’de huzurla dolabilir, Osmanlı, Bizans, Roma ve Helenistik dönemlerin izlerine rastlayabilirsiniz.

Pandemi sonrası buralarda ye!

Bergama’ya has çığırtma yemeğinin lezzeti için Akropolis Restoran, İzmir sokak lezzetlerinin tatlı sultanı şambali için Hisarönü Şambalicisi’ne gidilebilir; Girit Lokantası’nda İzmir’in başta kabak çiçeği dolması olmak üzere diğer zeytinyağlı yemeklerinin tadına varabilirsiniz.

İzmir - Kabak Çiçeği Dolması.
İzmir - Kabak Çiçeği Dolması.

Şehri gezerken dinle

  • Tolga Çandar - Kordon Zeybeği
  • Müzeyyen Senar – İzmir’in Kavakları
  • Candan Erçetin - Kalenin Bedenleri

Malatya’ya gidince mutlaka dene

  • İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı --- Malatya Erhaç Havalimanı yaklaşık 1 saat 40 dakika.
  • Ankara Esenboğa Havalimanı --- Malatya Erhaç Havalimanı yaklaşık 1 saat 10 dakika.
Malatya - Kiraz Yaprağı Sarması.
Malatya - Kiraz Yaprağı Sarması.

Kayısılı Kavurma:Dünyanın en lezzetli kayısısı ile eti bu yemekte buluşturmak ortaya güçlü bir tat çıkarıyor ve Malatya mutfak kültürünü özgün kılan unsurlardan biri hâline getiriyor.

Malatya Kömbesi: Anadolu’nun her yerinde farklı özelliklerde karşımıza çıkan kömbe, bu şehirde normalden farklı olarak kuşbaşı etiyle yapılıyor.

Kiraz Yaprağı Sarması: İpe dizilerek güneşte kurutulmuş kiraz yaprakları kış aylarında yoğurt ve köfte ile yapılan farklı bir yöresel yemektir. İçine konulan erik ekşisi bu tadın püf noktalarından.

Kayısı Tatlısı: Kayısısıyla meşhur bu ilin tereyağıyla kavrulduktan sonra içine kaymak ve ceviz konarak sunulan kayısılı meşhur tatlısından yememek olmaz.

Gitmişken buraya uğra

Arslantepe Ören Yeri: Türkiye’nin en büyük höyüklerinden birine sahip, merkeze 7 km uzaklıktaki ören yerinde yapılan kazılar, tarihinin M.Ö 5 bin yıl öncesine kadar gittiğini gösteriyor.

Malatya - Günpınar Şelalesi.
Malatya - Günpınar Şelalesi.

Günpınar Şelalesi:Malatya’nın bozulmamış doğasıyla baş başa kalmak için 40 metre yükseklikten dökülen Günpınar Şelalesi görülmeye değer.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı: Tarihi Battalgazi ilçesinde bulunan, Doğu’ya giden yollara açılan kapı niteliğindeki kervansaray, külliye hâlindeki dükkânlarıyla ticaret tarihinin sembolü.

Pandemi sonrası buralarda ye!

Ahmet Bey Yöresel Ev Yemekleri, yöreye özgü lezzetleri bulabileceğiniz başarılı bir lokanta. Malatya’nın kavurma ve kebaplarının tadına varmak için tarihi et lokantası Hacıbaba Sinan Et Lokantası ilk duraklardan biri olabilir. Su Sesi Kır Lokantası ise yeşillikler ve su sesleri arasında yöre kahvaltısı imkânı sunuyor.