Tasavvuf şehri: Konya

Konya, Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehridir.
Konya, Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehridir.

Tarihin önemli isimlerinden Nasreddin Hoca’nın yaşamına tanıklık etmiş, köklü tarihi ve kültürü ile Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri Konya. Şehir, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Bölge sadece tarihi ve kültürel turizmiyle değil inanç turizmiyle de ön planda. Tasavvuf ruhunu yerinde yaşamak isteyenlerin ise ilk durağı.

Şehrin ismi nereden gelir?

Hz. Ömer bölgeyi ordusu fethettiğinde Romalılar bu bölgeye “İkonium” diyorlardı. Hz. Ömer ve ordusu, şehre “Kuuniye” demişlerdir. Konya isminin “Kuuniye”nin dönüşmüş şekli olduğu söylenir. 1071’deki Malazgirt Zaferi’nden sonra bütün Anadolu gibi Konya da Türkler tarafından fethedilmiştir. Türkler bu küçük kasabayı Anadolu’nun en gelişmiş şehri hâline getirmiş ve “Konya” ismini vermişlerdir.

Tarihçesi

Bölgedeki ilk yerleşme merkezinin tarihinin M.Ö. 6000-5000 yıllarına uzandığı araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır. Konya, eski çağlarda “İkonium” olarak adlandırılmıştır.

Bilinen en eski ve en gelişmiş neolitik devir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük, Konya sınırları içinde yer alır. Tarih boyunca Hititler, Frigler, Roma ve Bizans, Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu Devletleri’nin hâkimiyeti altında kalmıştır. Selçuklu Devleti hükümdarı Süleyman Şah tarafından fethedilen Konya, Anadolu Selçuklu Devleti kurulduktan sonra bu devletin hakimiyetine girmiştir. 1074 yılında kurulan ve başkenti İznik olan Anadolu Selçuklu Devleti I. Haçlı Seferi’nde İznik’i kaybedince başkent Konya’ya taşınmıştır. Başkent olduktan sonra günden güne gelişen ve üzerine pek çok mimari eser inşa edilen bölge, kısa zamanda Anadolu’nun en gelişmiş şehirlerinden biri haline gelmiştir. Uzun yıllar Anadolu Selçuklu Devletinin başkentliğini yapan şehir, 1277 yılında Karaman oğulları Beyliği yönetimine girmiş ve Fatih Sultan Mehmet’in Karamanoğlu Beyliğine son vermesi ile Osmanlı hâkimiyetine geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında Karaman Eyaletini kurmuş, merkezini de Konya şehri yapmıştır. 17. yüzyılda Karaman Eyaletinin sınırları genişlemiş, Tanzimat döneminde de ismi değişerek Konya Eyaleti adını almıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yavuz Sultan Selim tarafından Hz. Mevlana’nın türbesi yenilenmiştir. II. Selim zamanında Konya’ya çeşitli yatırımlar yapılmış, II. Abdülhamit zamanında da demiryolu getirilmiştir.

Selimiye Camii.
Selimiye Camii.

1901 yılında Avlonyalı Ferit Paşa'nın Konya'ya vali olarak tayin edilmesiyle şehrin gelişmesi hız kazanmıştır. I. Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra İtalyan işgaline uğrayan şehir başka herhangi bir yabancı ülkenin işgaline maruz kalmamıştır. Konya’nın ticaret sektörü, coğrafi konumu itibariyle eski dönemlerden beri gelişmiştir. Şehir, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de önemli kervan yollarının geçtiği bir bölge olarak yoğun ticari faaliyetlere sahne olmuştur. Konya, 1989 yılında büyükşehir statüsüne sahip olmuştur.

Konya nerededir?

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Konya’nın komşu olduğu bazı iller Ankara, Karaman, Aksaray, Mersin, Niğde ve Antalya’dır.

Şehre ne zaman gidilir?

Mevsimsel koşullar nedeniyle şehri ziyaret etmek için en uygun zaman bahar ayları olsa da pek çok ziyaretçinin şehre akın ettiği 17 Aralık, Şeb-i Arus dönemi de tercih edilen bir tarihtir.

Şehri gezerken çalma listesi

  • - Ramazan Koyuncu - Acemoğlu
  • - Olcay Köker - Karanfil Oylum Oylum
  • - Cafer Özdemir - Kar Yağar Saçaklara

Konya 5'lisi

Selimiye Camii: Klâsik Osmanlı mimarîsinin Konya’daki en güzel örneklerinden biri olan cami, II. Sultan Selim tarafından yaptırılmış, 1567 yılında yapımı tamamlanmıştır. Mimari bilinmeyen cami, eserlerine benzerliği sebebiyle Mimar Sinan’a atfedilmektedir.

Mevlana Türbesi: Mevlana Celaleddin Rumi'nin Konya'da bulunan dergâhı 1926 yılından beri Mevlana Türbesi olarak dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi kabul etmektedir.

Alaeddin Tepesi: Tepedeki ilk yerleşimin M.Ö. 3000'lerde, Erken Tunç Çağı'nda başladığı bilinmektedir. Bu dönemden sonra sırasıyla Frig,Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Günümüzde daha çok bir mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

İnce Minareli Medrese.
İnce Minareli Medrese.

İnce Minareli Medrese:Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan medrese, Alaaddin Tepesi'nin batısında yer alır.. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus devrinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmesi amacıyla 1264 yılında inşa ettirilmiştir.

Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları: Konya’nın Kapadokya’sı olarak adlandırılan antik kentte kayalara oyulmuş evler, ibadet yerleri ve sarnıç kalıntıları bulunuyor.

Konya'da ne yenir?

  • Mevlana Böreği.
  • - Etli Ekmek
  • - Bamya Çorbası
  • - Fırın Kebabı
  • - Çebiç
  • - Su Böreği
  • - Mevlana Böreği
  • - Höşmerim
  • - Papara