Tiflis’ten Bakü’ye gece treni yolculuğu

Tiflis’ten Bakü’ye gece treni yolculuğu.
Tiflis’ten Bakü’ye gece treni yolculuğu.

Dünyada birçok ulaşım şekli bulunuyor. Bunlardan en romantik ve keyifli olanlarından biri tren yolculuğu. Seyahatinizin zamana yayıldığı tren yolculukları, sunduğu manzaralar ile turistik bir geziye bile dönüşüyor. Dünyanın birçok yerinde doğa harikası yerleri gezebilmek için turistik tren yolculukları bulunuyor. Tek başına gidiyorsanız yolculuğunuz kendinizi dinlediğiniz sakin bir ana dönüşüyor, sevdiklerinizle bir kamarayı paylaştığınızda ise keyifli, unutulmaz anlar yaratıyor. Siz de tren yolculuğu yapmayı seviyorsanız, harika bir seçeneğiniz bulunuyor: Tiflis-Bakü gece treni… Size farklı bir deneyim kazandıracak bu tren yolculuğuna dair her şeyi Tiflis-Bakü gece treni yolculuğu yazımızda derledik.

Trenle ilgili genel bilgiler

37 numaralı tren Tiflis’ten Bakü’ye gidiyor.
37 numaralı tren Tiflis’ten Bakü’ye gidiyor.

Bu tren yolculuğu Bakü ve Tiflis olmak üzere çift yönlü çalışıyor. 37 numaralı tren Tiflis’ten Bakü’ye gidiyor. Günde bir sefer yapan trenin Tiflis’ten kalkış saati 20.35. Tren Azerbaycan sınırını geçmeden önce iki durakta duruyor. Saat 23.00 civarında ise sınırı geçiyor. Tren Bakü’ye varmadan önce Azerbaycan’da 8 durağa uğruyor. Sabah 9 gibi ise Bakü’ye ulaşmış oluyor. Toplam yolculuk yaklaşık 12 saat sürüyor.

38 numaralı trenin kalkış yeri ise Bakü. Saat 20.40’ta istasyondan kalkan tren Azerbaycan sınırından çıkmadan önce 7 durakta duruyor. Sabaha karşı 05.25’te sınırı geçiyor ve varış noktası Tiflis'in İstasyon Meydanı'na gelmeden önce 4 durak görüyor. Sabah 9 civarında varış noktasında olan trenle toplamda yine 12 saatlik bir yolculuk yapılmış oluyor.

Tren imkanları

Trende 1, 2 ve 3. sınıf olmak üzere üç ayrı kompartıman bulunuyor. 1. sınıf 2 kişilik 2 yataklı özel kompartıman, 2. sınıf 4 kişilik 4 yataklı özel kompartıman ve 3. sınıf ise toplam 54 yatağı olan açık planlı bir vagon. Biletlerinizi bu sınıflara göre alabilirsiniz ve her bir sınıfın bilet ücreti farklı. Trenlerde her vagondan bir görevli sorumlu. Bu görevliler vagonun güvenliğini sağlıyor, nevresim takımı dağıtıyor ve içecek servisinde bulunuyor. Kapalı bir poşet içinde dağıtılan nevresim takımında; pike, yastık kılıfı ve yüz havlusu bulunuyor. Trendeki yataklar her zaman açık şekilde duruyor ve üzerinde yastık ve mat benzeri bir örtü bulunuyor. Bagajlar, koltukların altındaki boşluklara yerleştiriliyor. Bu yönüyle eşyalarınız güvenli saklanıyor diyebiliriz. Kompartıman içerisinde yalnızca 1 adet priz bulunuyor. Onun dışında vagonun koridorlarındaki oturakların yanında birçok priz mevcut. Kompartımanların kapıları içerden kitlenebiliyor ancak dışardan kilitlenmiyor. Kompartımanınızın kapısını kapattığınızda içerisi görünmüyor. Ne yazık ki trende yemek imkanı bulunmuyor. Yalnızca içecek servisi yapılıyor. Bunun için trene binmeden önce yanınıza yiyecek ve içecek almanızda fayda var.

Trende 1, 2 ve 3. sınıf olmak üzere üç ayrı kompartıman bulunuyor.
Trende 1, 2 ve 3. sınıf olmak üzere üç ayrı kompartıman bulunuyor.

Bilet işlemleri

Yolculuğunuz için gideceğiniz yöne göre bilet alma seçenekleriniz değişiyor. Eğer Tiflis’ten Bakü’ye gidiyorsanız yalnızca tren istasyonundan fiziki olarak biletinizi alabilirsiniz. Burada seçeceğiniz sınıf, tarih gibi bilgileri gişe görevlisine belirterek biletinizin ödemesini yapabilir ve alabilirsiniz. Satın aldığınız biletleri iptal etme hakkınız bulunmuyor ancak belli bir ücret karşılığında tarih değişikliği yapabilirsiniz. Ayrıca, Tiflis'te gidiş-dönüş bilet satın almak da mümkün değil. Unutmadan, uluslararası tren bileti satın almak için pasaportunuzu ibraz etmeniz gerekmekte.

Biletinizi Bakü’den alıyorsanız online ya da tren istasyonundan alabilirsiniz. Bilet almak içinAzerbaycan Demiryolları resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Buradan bilgileri doldurarak istediğiniz sınıfı, kalkış ve varış yerini seçerek biletinizi oluşturabilir, ödemenizi yapabilirsiniz. Ödeme sonunda sistem size bir belge oluşturuyor. Bu sizin biletiniz değil. Bu belge ile yolculuk öncesinde istasyondan fiziki biletinizi almanız gerekiyor. Tren biletinizi online almak istemezseniz tren istasyonunda da alabilirsiniz. Ancak festival, bayram, ulusal kutlama gibi günlere dikkat edin çünkü bu günlerde biletlerin tükenme ihtimali çok yüksek.

Bilet almak içinAzerbaycan Demiryolları resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Bilet almak içinAzerbaycan Demiryolları resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Sınır geçiş işlemleri

Gürcistan tarafından sınıra geldiyseniz, genel bir pasaport kontrolü yapılıyor. Bunun için trenden inilmiyor ve trene gelen görevliler pasaportları toplayarak kontrolleri gerçekleştiriyor. Azerbaycan tarafında ise kontroller çok daha sıkı. Sınıra varmadan önce vagon görevlileri tarafından bir çıkış formu veriliyor. Bu formda genellikle para, eşya gibi kişisel mallarla ilgili bilgilerin doldurulması isteniyor. Ardından pasaport memurları vagonları dolaşarak çanta kontrolleri gerçekleştiriyor. Ardından yolcular trenin içine kurulan bir masanın önüne çağırılıyor ve kamera görüntüleri alınarak pasaporta damga vuruluyor. Her iki tarafta da pasaport kontrol işlemleri neredeyse 1 saat sürüyor.

Tren yolculuğunuzu kurtaracak öneriler

.Yolculuğunuzu eğlenceli geçirmek için kulaklık, kitap, bilgisayar gibi keyif aldığınız hobi eşyalarınızı da unutmayın.
.Yolculuğunuzu eğlenceli geçirmek için kulaklık, kitap, bilgisayar gibi keyif aldığınız hobi eşyalarınızı da unutmayın.

Eğer ilk defa tren yolculuğuna çıkıyorsanız yolculuk esnasında yanınıza almanız gereken birkaç kilit eşya bulunuyor. Tiflis-Bakü gece treni özelinde yanınıza almanız gereken en önemli şey yiyecek bir şeyler. Çünkü trende yiyecek servisi ve alabileceğiniz bir yer bulunmuyor. Bu nedenle 15 saatlik bir yolculuğu aç geçirmek istemezsiniz. İkincisi yanınızda su bulundurmanızda fayda var. İçecek servisi yapılıyor ancak sık su içen biriyseniz sizin için yeterli gelmeyebilir. Trenin tuvalet kısmında peçete ve sabun bulunmuyor. O nedenle yanınızda peçete, ıslak mendil, dezenfektan ya da sabun getirmeniz hayati önem taşıyor. Sonuçta tuvalet ve banyolar toplu kullanım alanları. Bunun yanı sıra eğer fazla titiz bir insansanız size verilen nevresimlerde uyumak istemeyebilirsiniz. Burada imdadınıza uyku tulumu yetişebilir. Ayrıca, kalın yastık seviyorsanız trende verilenler size ince gelebilir. O nedenle bir seyahat yastığı alabilirsiniz. Bunlar gözünüzde büyümesin hem uyku tulumu hem de yastığın küçücük katlanabildiği seyahat tipleri mevcut. Yolculuğunuzu eğlenceli geçirmek için kulaklık, kitap, bilgisayar gibi keyif aldığınız hobi eşyalarınızı da unutmayın. E her şey hazırsa haydi muhteşem bir tren yolculuğuna!