Tırmanılması en zor 7 zirve

Tırmanılması en zor 7 zirve.
Tırmanılması en zor 7 zirve.

Dağlar, dünyanın çatısı gibi adeta gezegenimizi sararken, yükseklikleri ve ihtişamlı yapılarıyla her zaman insanların dikkatini çekmiştir. Kiminin etekleri insanlara yerleşim yeri, bir yuva olurken bazısı da doğal güzellikleriyle insanı büyülüyor. Heybetli yapıları ile gizemli bir havaya sahip dağlar insanları kendilerini keşfe çağırıyor. Profesyonel dağcılar da, her birinin kendine özel hikayesini öğrenebilmek için dağlara keşfe gidiyor. Ancak dünyada öyle dağlar var ki fethedilmesi son derece zor ve tehlikeli. Birçok dağcının gidip de geri dönmediği, dağcılar arasında ‘katil olanlar’ olarak anılan bu dağlar, birçok farklı sebepten birçok dağcı için ulaşılması neredeyse imkansız. Haydi gelin, tırmanılması en zor 7 zirveyi fiziki olamasa da yazımızda keşfe çıkalım!

Annapurna

Annapurna.
Annapurna.

Tibet, Batı Nepal Himalayalar’ında yer alan Annapurna sıradağları, tırmanılması en zor zirve olarak kabul edilmekte. Yerel halk tarafından ‘ulaşılmaz’, ‘siyah’ ya da ‘korkunç’ olarak adlandırılan dağ, ölüm oranı en yüksek olan, yaklaşık yüzde 40. Kar fırtınaları, çığ, soğuk hava ve yükseklik dağcıların zirveye ulaşmasına izin vermeyen etkenler. Tüm zorluklara rağmen dağ, 8 bin metrelik ilk tırmanılan zirve olmuş. Fransız bir dağ ekibi 1950 yılında zirveye güvenle ulaşmış. Ardından 1987 yılında Polonyalı ekip, 8 binlik bir dağın ilk kış tırmanışını gerçekleştirmiş. Bu tırmanışlarla birlikte şu ana kadar yalnızca 191 kişi Annapurna’nın zirvesini görebilmiş.

K2

K2.
K2.

Listemizin ikinci sırasında 8.611 metre yüksekliğiyle gezegendeki ikinci en uzun dağ olan K2 var. Chogori veya Dopsang olarak da bilinen dağ, Pakistan ve Çin arasında yer alıyor. Dağ, 1856 yılında keşfedilmesine rağmen, ancak 1954 yılında bir İtalyan ekip tarafından fethedilmiş. Dağın zirvesini ancak yaklaşık 300 kişi görebilmiş. Zira zirveyi görmek isteyen birçok dağcı ya tırmanırken ya da dönüş yolunda hayatını kaybetmiş. Bu korkunç zirvenin ölüm oranı yaklaşık yüzde 25. Kış aylarında ise kimse K2’yi fethetmeyi henüz başaramamış. Dağın yüksekliğinin yanı sıra hava koşullarının değişkenliği ve tahmin edilemez derece değişiklikleri bu tırmanışı daha da zor kılıyor.

Nanga Parbat

Nanga Parbat.
Nanga Parbat.

Kuzey Pakistan’da yer alan Nanga Parbat Dağı, en tehlikeli zirvelerden biri. 8125 metre yüksekliğindeki bu dağ, öyle zor ki ‘dağ katili’ ya da ‘insanları yutan’ olarak anılıyor. Toplamda 250’den fazla dağcı Nanga Parbat’ı fethetse de dağa tırmanmak isteyen her beş dağcıdan biri hayatını kaybetmiş. Dağı ilk kez tırmanan ise 1953 yılında Herman Buhl olmuş. Dağın bu kadar zor tırmanılmasının nedeni ise iklim faktörü. Tırmanmak için son derece elverişsiz olan dağın eteklerindeki kurak iklim, önemli derecede sıcaklık düşmelerine neden oluyor. Bu nedenle hava durumu tahmin edilemez bir hal alıyor. Bunun yanı sıra dağda ölümcül çığlar da sık görülüyor.

Kanchenjunga

Kanchenjunga.
Kanchenjunga.

8.586 metre yüksekliğiyle Kanchenjunga, dünyanın en yüksek üçüncü 8 binlik dağı. Dağ, Hindistan ve Nepal sınırında yer alıyor. Dağ ilk olarak 1905 yılında fethedilmeye çalışılsa da başarılı olunamamış. Bundan ancak 50 yıl sonra dağın zirvesine ulaşılmış. Dağ tarihi boyunca yalnızca 243 kişi güvenle zirveyi görebilmiş. Bölge halkı tarafından dağın dişi olduğu, bu nedenle kendini fethetmek isteyen dağcıları öldürdüğüne inanılıyor. Dağındaki ölüm oranı ise yüksek, yaklaşık yüzde 22. Ayrıca diğer tüm ölümcül dağlarda bu oran azalma eğilimi gösterirken, Kanchenjunga’da durum tam tersi. Dağ her yıl yeni canlar almaya devam ediyor. Dağı tehlikeli yapan etmenler ise çığ, buz ve tahmin edilemeyen hava koşulları.

Mont Blanc

Mont Blanc.
Mont Blanc.

Tırmanılması en zor zirvelerden biri de Avrupa Alpleri'nin ve Avrupa kıtasının en yüksek dağı olan Mont Blanc. 4.810 metre yüksekliğiyle diğer dağlara göre daha alçak bir zirve ancak dağ zorlu koşulları nedeniyle ‘katil dağ’ olarak anılıyor. Dağın ilk başarılı tırmanışı baya eskiye dayanıyor, 1786’ya. Ancak dağın tarihi, ölümcül tırmanış denemeleri ve başarısız girişimlerle dolu. Dağda her yıl ortalama 100 dağcı hayatını kaybediyor. Dağın bu derece zorlu olmasının nedeni ise devamlı değişen hava koşulları. Sıcak ve güneşli yaz günlerinde bile hava aniden soğuyabiliyor. Ayrıca, sıcaklık kar kütlelerini erittiğinden çığ oluşma ihtimali hep yüksek seviyede.

Eigar

Eigar.
Eigar.

Yüksekliği az ama tehlikesi çok olan dağlardan biri de İsviçre’deki Eigar Dağı. Bern Alpleri'nde bulunan dağ, 3.962 metre yüksekliğe sahip ancak onu tehlikeli yapan bu özelliği değil. Bu dağın en tehlikeli yanı, erimiş buz bloklarının kopup aşağı kaydığı 2.000 metre uzunluğundaki ölüm duvarı. Dağın kuzey yüzünü anlatan bu duvar nedeniyle onlarca dağcı hayatını kaybetmiş. Dağcılar için en büyük zorluk ise, inanılmaz derecede büyük yükseklik farkları ve sürekli değişen hava koşulları. Kaya ve buz düşmelerini de unutmamak gerek. Dağın kuzey yüzü, ilk olarak 1938 yılında fethedilmiş. Ancak dağda yaşanan ölümler ve zorluklar nedeniyle dağ, yerel halk arasında ‘yamyam’ olarak ün salmış durumda.

Cerro Fitz Roy

Cerro Fitz Roy.
Cerro Fitz Roy.

Listemizin sonunda Cerro Fitz Roy Dağı yer alıyor. Arjantin ve Şili arasındaki sınırdaki bu dağ, 3.406 metre yüksekliğiyle listenin en alçak olanı. Ancak Fitz Roy’u tehlikeli yapan yüksekliği değil yer yapısı. Zira bu dağın yüzeyi granit. Ayrıca, dağın şekli de oldukça dik ve hava koşulları da çok değişken. Tüm bu etmenler dağın en profesyonel dağcılar için bile muazzam derecede tehlikeli olmasına neden oluyor. Dağın zorluk derecesini belirmek açısında, dünyanın en yüksek dağı olan Everest'e yılda 100'e yakın dağcı tırmanabiliyorken, Fitz Roy’un zirvesini bir yılda yalnızca birkaç dağcı görebiliyor. Dağın başarılı ilk tırmanışı da yakın bir tarihte, iki dağcı 1952 yılında zirveye ulaşabilmiş.