Tüm detaylarıyla Turizm Haftası (15-22 Nisan)

Tüm detaylarıyla Turizm Haftası (15-22 Nisan)
Tüm detaylarıyla Turizm Haftası (15-22 Nisan)

Gezmek, görmek ve keşfetmek insan doğasının bir parçası. İş, sağlık, inanç gibi belli bir amaç uğruna gezenler de var; doğayı keşfetmek, kendine zaman ayırmak, arınmak gibi özel hedefler için gezenler de… Kimi o konferanstan bu konferansa derken onlarca ülkeyi gezerken kimi sırtında çantası nereye gideceğini bilmeden yollara düşüyor. İşte tüm bu eylemler hem insanlar hem de ülkeler için oldukça önemli olan bir kavramı oluşturuyor: Turizm… İnsanın bireysel gelişimini sağlayan turizm, ülkeler için de oldukça önemli bir gelir kaynağı. Bu derece önemli olan turizm, her yıl dünyada Turizm Haftası olarak belirlenen 15-22 Nisan haftasında kutlanıyor. Peki, Turizm Haftası ne anlama geliyor? Ülkemizde nasıl kutlanıyor? Gelin hepsini, tüm detaylarıyla Turizm Haftası yazımızda önce turizm kavramından başlayarak öğrenelim!

Turizm nedir?

Turizm, her yıl dünyada Turizm Haftası olarak belirlenen 15-22 Nisan haftasında kutlanıyor.
Turizm, her yıl dünyada Turizm Haftası olarak belirlenen 15-22 Nisan haftasında kutlanıyor.

İnsanların dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yaptığı gezilere turizm adı veriliyor. Turistik geziler, insanların yalnızca bir yerden başka bir yere seyahat etmesi değil kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olması anlamına geliyor. Bu nedenle turizm bir nevi insanların ve devletlerin birbirini tanıma araçlarından biri. Bir iletişim aracı olarak turizm, ülkelerin birbirinden farklı anıtsal ve kültürel değerlerini karşılıklı olarak tanıtırken, bireylerin de kişisel gelişimlerine katkıda bulunuyor ve genel kültür açısından gelişmelerini sağlıyor. Turizm yalnızca aklınıza ilk geldiği gibi gezmek görmek için yapılan bir eylem de değil, birçok çeşidi bulunuyor. Kongre turizmi, sağlık turizmi, inanç turizmi, botanik turizmi bu çeşitlerden yalnızca birkaçı…

Turizm neden bu kadar önemli?

Turizm öncelikle insanı konu alıyor. Kişinin kendi gelişimi için oldukça önemli bir olgu. Yeni yerler keşfetmek, hiç tatmadığınız yemekleri tatmak, bambaşka kültürlere misafir olmak, doğanın bilmediğiniz yanlarını keşfetmek… Turizme konu olan tüm bu aktivitelerin hepsi insanın ufkunu açan, hayata bakış açısını genişleten ve kültürel gelişim açıdan büyük katkılar sağlayan, ayrıca kişiye unutulmaz anılar bırakan deneyimler.

Turizm insanları geliştirdiği kadar ülkeleri de büyük faydalar sağlıyor. Öncelikle insanların bu deneyimleri sayesinde milyonlarca tüketici ve üretici etkilenmiş oluyor. Bu da önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Ayrıca turizmin sağladığı döviz sayesinde dış ticaret bilançosunda ileri doğru bir ilerleme sağlanıyor. Turizm amaçlı mal ve hizmet tüketimi de yatırımların, üretimin ve gelirin artmasına imkan tanıyor. Ayrıca, turizm faaliyetleri yeni çalışma alanlarının açılmasına ve daha fazla kişinin istihdam edilmesine katkı sağlıyor.

Türkiye’de ise turizm haftası ilk olarak 1977 yılında kutlanmış.
Türkiye’de ise turizm haftası ilk olarak 1977 yılında kutlanmış.

Turizm Haftası detayları

Turizm Haftası her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında tüm dünyada kutlanıyor. Amacı; toplumda turizm bilinci oluşturmak, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek. Türkiye’de ise turizm haftası ilk olarak 1977 yılında kutlanmış. O zamanlar Mart ayının ikinci Pazartesi günü olarak kutlanmasına karar verilmiş. Ancak havaların soğuk olması ve turizm sezonunun henüz açılmış olmaması gerekçesiyle 1983 yılında tarih değiştirilmiş ve 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanması kararı alınmış. İlk zamanlarında turizm sezonunun açılışı olarak kutlanıyormuş bu hafta. Ancak günümüzde kutlanma gerekçesi sadece bu değil, oldukça genişletildi. Şimdilerde daha çok, hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle halka turizmin önemini anlatmak, turizmin yıl içerisine yayılmasını sağlamak, tarihsel ve küresel miraslarımızın farkında olmak ve turizmden elde edilen geliri en üst seviyeye çıkarmak amaçları ile kutlanıyor.

Turizm Haftası nasıl kutlanıyor?

Turizm insanları geliştirdiği kadar ülkeleri de büyük faydalar sağlıyor.
Turizm insanları geliştirdiği kadar ülkeleri de büyük faydalar sağlıyor.

Turizm Haftası’nda tüm iletişim kanalları sayesinde etkinlikler düzenleniyor. Hafta boyunca radyo ve televizyon kanalları, turizmin önemini belirten yayınlar yapıyor ve gazete ile dergilerde turizm konulu içerikler yer alıyor. Turizm Haftası’nın kutlanmasındaki en önemli amaçlardan biri ülkemizdeki turistik yerlerin tanıtılması. Zira bunun düzgün yapılması halinde turizmin gelişimine büyük katkı sağlanıyor. Yine bunun için tüm iletişim kanallarında, Türkiye’nin önemli turistik yerlerinin tanıtımları yapılıyor. Turizmin ülkemize kazandırdıkları, gelişiminin önemi ve gelecekte kazandıracakları, düzenlenen konferanslarda anlatılıyor. Okullarda turizm konuları işleniyor, bu konu ile ilgili kompozisyon, resim, şiir yarışmaları düzenlenip, kazananlara ödüller veriliyor. Bir diğer önemli amaçlardan biri de yerli ya da yabancı fark etmeksizin turistlere karşı nasıl davranılması gerektiği hakkında bilinçlendirme yapılması. Zira bu turizmin devamlılığı açısından oldukça önemli bir konu. Turistlerin memnuniyeti ve istekliliği turizmin devamını sağlıyor hatta yeni turizm türlerinin oluşmasına bile imkan veriyor.

Siz de iç turizme can vermek isterseniz Turizm Haftası’nda bir gezi planı yapabilir, yılın daha ilk aylarında kısa bir tatile çıkarak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Nereye gideceğiniz konusunda kararsızsanız, aşağıdaki gezi yazılarımız fikir edinmeniz konusunda size yardımcı olabilir.