Türkiye’de yapılabilecek 5 ekstrem spor

Dağ Bisikleti
Dağ Bisikleti

Spor denince akıllara genelde futbol, basketbol, fitness gibi insanların günlük hayatında daha çok terch ettiği aktiviteler geliyor. Ancak öyle sporlar var ki insanı hem özgürleştiriyor hem de heyecan verici anılar biriktirmesini sağlıyor. Ekstrem sporlar olarak bilinen bu spor dalları diğerlerine göre hem fiziki hem de mental olarak insanı daha çok besliyor, daha çok sınırlarını zorluyor. Ayrıca, çoğu spora göre daha çok risk ve zorluğu olduğundan adrenalin dolu anların yaşanmasına olanak tanıyor. Kimi sizi gökyüzünde uçururken kimi yer çekimine meydan okumanızı sağlıyor. Türkiye’de yapabileceğiniz 5 ekstrem spor ile siz de spor anlayışınızı değiştirebilirsiniz.

Paraşüt

Kuşlar kadar özgür olmak herkesin hayali. Gökyüzünde süzülmek, tüm güzellikleri kuş bakışı izlemek, rüzgarı hissetmek… Paraşüt bu hayalinizi gerçekleştirebilecek ekstrem spordan. Özgürlük ve adrenalin vadeden bu hava sporu, yamaç ve deniz paraşütü olarak ikiye ayrılıyor. Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerek, uçmak için ise sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç var. Bu iki şartı sağladıysanız bulunduğunuz dağ ya da yamaçtan hız kazanarak atlayın ve gökyüzüne karışın, işte havada süzülüyorsunuz… Deniz paraşütünde ise tekne üzerinden kalkış ve iniş yapılıyor. Deniz paraşütünde kontrol vinç operatörü ve tekne kaptanında oluyor. Yolcunun, paraşüt havalandırdıktan sonra yapması gereken tek şey ise manzaranın tadını çıkartmak. Paraşüt için ilkbahar ve sonbahar arasında, açık ve yağmursuz havalar tercih ediliyor. Tatil beldelerinden büyük şehirlere kadar dağ, yamaç ve denizin olduğu birçok yerde şartların sağlanması halinde paraşüt yapmak mümkün. Bu sporu yapabilmek için profesyonel olmaya da gerek yok. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız sertifikalı yamaç paraşütü kurslarına katılabilirsiniz.

Dağ Bisikleti

Sevilerek tercih edilen ekstrem sporlardan biri de dağ bisikleti… Bu spor için genellikle engebeli araziler tercih ediliyor. Dağ bisikleti sporu için eşsiz manzaraların eşlik ettiği, farklı zorluk seviyesindeki rotalar belirleniyor. Bu rotalar kısa olabileceği gibi farklı bölgeleri içine alan kapsamlı planlar da olabilir. Çeşitli uzunluklara sahip bu rotalarda yolculuğunuz bazen haftalar sürerken bazen de yalnızca saatlerinizi alıyor. Bu sporun ileri derecede donanımlı bisikletlerle yapılması gerekmekte. Zira engebeli arazide yapılacak sürüşlerde tehlikenin ortadan kaldırılması ve rampalarda manevra yapılabilmesi oldukça önemli. Doğal ya da özel olarak hazırlanan parkurlarda gerçekleştirilen bu sporda kondisyon da önemli kriterlerden biri. Sporcuların fiziksel gücü bu sporda belirleyici rol oynuyor. Dağ bisikleti sürüş tekniklerine hakimiyet de yolculuk sırasında sporcuların işini kolaylaştıran etmenler arasında. Bu spor engebeli alanlarda rampa inip çıkmayı gerektirdiği için havanın nispeten daha açık ve sıcak olduğu bahar ve yaz aylarında yapılıyor. Dağ bisikleti, İstanbul’dan İzmir’e, Ankara’dan Antalya’ya Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilebiliyor. Gürültü ve kalabalıktan uzaklaşarak doğa ile iç içe olduğunuz bir maceraya atılmak isterseniz, dağ bisikleti sporunu deneyimlemelisiniz.

Skydiving

Skydiving.
Skydiving.

Dünyada skydiving olarak bilinen bu ekstrem spor ülkemizde hava dalışı ya da serbest düşüş olarak adlandırılıyor. Hava dalışı, çeşitli hava araçlarından atlanarak serbest düşüş yapılması ve ardından belli bir yükseklikte paraşüt açılması olarak tanımlanıyor. Bu yönüyle atlayış yüksek adrenalin vadediyor. Amatör olanlar düzenlenen çeşitli eğitimlere katılarak bu sporu öğrenebilir. Tandem atlayışı, özellikle amatörlerin yönlendirilecekleri ilk atlayış. Bu atlayış bir uzman ya da profesyonelle birlikte yapılıyor. Eğlence amaçlı yapılan tandem atlayışının ardından katılımcılar bu spora devam edip etmeyeceğini karar verebiliyor. Serbest düşüş ise hava aracından atladıktan sonra paraşütün açılmasına kadar geçen süreyi belirtiyor. Bu süreç hava dalışının temelini oluşturmakta. Serbest düşüşün süresi ise hava aracının yerden ne kadar yüksekte bulunduğuna göre 30 ile 45 saniye arasında değişiyor. Havanın açık, stabil ve öngörülebilir olduğu yaz mevsimi skydiving için en doğru ve risksiz zaman. Türkiye’de skydiving denildiğinde akla ilk gelen rotalar; Efes, Fethiye, İstanbul, Eskişehir ve Antalya. Yerden yüzlerce metre yüksekten kendinizi aşağıya bırakmak ve bir süre öylece havada süzülmek, ardından paraşüt ile manzaranın tadını çıkarmak… Bu spor sizlere hem adrenalin hem heyecan hem de huzuru aynı anda yaşatacak.

Kaya Tırmanışı

Kaya Tırmanışı.
Kaya Tırmanışı.

Adrenalini doya doya yaşayacağınız kaya tırmanışı, doğada vakit geçirmekten hoşlanan ve sınırlarını zorlamak isteyenler için mükemmel bir spor. Zaman içerisinde dağcılıktan ayrışıp yeni bir rota çizen kaya tırmanışı extrem duygusunu doruklarda yaşatıyor. Bu spor doğal kaya oluşumlarına veya yapay duvarlara tırmanma amacıyla gerçekleştiriliyor. İnsan fizyolojisini zorlayacak hareketler içeren bu aktivite hem güç, dayanıklılık, denge; hem de zihinsel kontrol gerektiren bir spor dalı. Kaya tırmanışı, doğanın içerisinde partner eşliğinde gerçekleştiriyor. Her ne kadar tırmanırken kullanılan malzemeler güvenliği sağlasa da ipin diğer ucunu tutan partnerinizin olduğunu bilmek sizi daha da güvende hissettiriyor. Bunun yanı sıra güvenli bir kaya tırmanışı için tırmanış tekniklerinin bilinmesi ve tırmanış ekipmanlarına sahip olunması bu sporun en önemli kısımlarından. Vücudunuzun yer çekimine karşı hareket ettiği bu sporda, zihniniz de korkuya kapılmamak, sakin kalmak ve tırmanıza odaklanmak için çabalar. Bu yönüyle kaya tırmanışı mental bir antrenman yapılmasına da imkan tanıyor. İzmir’den Van’a, neredeyse her bölgede çeşitli türlerde tırmanış imkanı sunan kaya tırmanış bahçeleri bulunuyor. Kısa bir eğitimin ardından amatör olarak başlayacağınız bu spor sizi hem fiziksel hem zihinsel geliştireceği gibi hayatınıza renk katmak için de birebir!

Serbest Dalış

Serbest Dalış.
Serbest Dalış.

Hala tam olarak gizemi çözülememiş olan sualtı yaşamı insanların her zaman dikkatini çekmekte. Bu gizemli yaşamı keşfetmek ve bedeninizin sınırlarını zorlamak serbest dalı ile mümkün. Serbest dalış, tüp gibi bir hava kaynağı kullanmadan nefes tutarak dalış yapmak ve denizin altında tek nefesle zaman geçirmek olarak tanımlanıyor. Serbest dalış yapabilmek için bilmeniz ve uygulamanız gereken bazı önemli konular bulunuyor. Doğru nefeslenme, kulak eşitleme, ördek dalışı, doğru palet kullanımı, maske ve şnorkel kullanımı bu konulardan birkaçı. Bu tip konuları dalış kursuna giderek eğitmen eşliğinde öğrenebilirsiniz. Paletli ve paletsiz olarak ayrılan serbest dalış bir ip yardımıyla yapılıyor. Ağırlıkla ve farklı derinliklerde yapılan serbest dalışın, limitsiz batış ve küp apnea gibi farklı türleri de bulunuyor. Yalnızca kendi nefesiniz ile gerçekleştireceğiniz sualtı gezisi sizi fiziksel olarak geliştireceği gibi bambaşka diyarları gözlemlerken kendi gücünüzü keşfetmenize de olanak tanıyor. Dalış sporu yılın her mevsimi rahatlıkla yapılabiliyor. Yaz ve bahar ayları daha rahat olsa da ekipmanlarda yapılacak küçük değişiklikler sayesinde kış mevsiminde de serbest dalışlar gerçekleştirilebilir. Türkiye’de özellikle kıyı şeritleri dalış için oldukça uygun. Bu ekstrem spor ile kendi sınırlarınızı zorlayabilir, bunun yanı sıra sualtındaki resifleri, mağaraları ve gemi batıklarını keşfedebilirsiniz.