Türkiye’deki şifalı kaplıca merkezleri

Türkiye’deki şifalı kaplıca merkezleri.
Türkiye’deki şifalı kaplıca merkezleri.

Türkiye dünyanın en önemli jeotermal kuşağı üzerinde yer alan bir ülke. Bu da doğal termal su kaynağı açısından Türkiye’yi zengin kılıyor. Öyle ki ülkemiz doğal termal su kaynağı açısından Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Dünya çapında ise ilk 7 ülke arasında. Ülkemizde kaplıcalarıyla ünlü birçok şehir bulunuyor. Kaplıcalar sizi hem dinlendirirken hem de birçok hastalığa şifa dağıtıyor. Siz de farklı bir tatile çıkmak isterseniz ya da dinlenirken kendinizi yenilemek isterseniz Türkiye’deki şifalı kaplıca rotalarına bir göz atmalısınız.

Kısa hatlarıyla termal turizm

Termal turizm, bir diğer adıyla kaplıca turizmi, 20 dereceden daha sıcak, yapısında yararlı minerallerin yer alan termal suları sağlayan tesislere doğru yapılan seyahatleri kapsayan bir turizm çeşidi.
Termal turizm, bir diğer adıyla kaplıca turizmi, 20 dereceden daha sıcak, yapısında yararlı minerallerin yer alan termal suları sağlayan tesislere doğru yapılan seyahatleri kapsayan bir turizm çeşidi.

Termal turizm, bir diğer adıyla kaplıca turizmi, 20 dereceden daha sıcak, yapısında yararlı minerallerin yer alan termal suları sağlayan tesislere doğru yapılan seyahatleri kapsayan bir turizm çeşidi. Doğal termal sular, çok eski zamanlardan beri insanlık tarafından kullanılan bir doğal kaynak. Bu kaynak geçmiş zamanlardan bu yana insanların ihtiyaçlarına göre tedavi ya da rahatlama için kullanılıyor. 5000 yıllık bir kullanım tarihi olan termal sular; Persler, Mısırlılar, Romalılar, Türkler, Vikingler gibi uygarlıklar tarafından dinlenme ve zindeleşme aracı olarak görülüyormuş. Kaplıca cenneti olan Anadolu da kendini yurt edinen uygarlıklar tarafından kaplıca nimetlerinden yararlanılmış. Tarihe baktığınızda kaplıca merkezlerinin kuruluşu Romalılara dayanıyor. Ayrıca Selçuklular ve Osmanlıların da jeotermal sulardan faydalandığı biliniyor. Günümüzde de termal turizme olan talep gün geçtikçe artıyor. Bulunduğu jeolojik konum ile sıcak su kaynağı açısından zengin olan ülkemizde, farklı lokasyonda birçok kaplıca yer alıyor.

Haymana Kaplıcaları

Türkiye’nin en meşhur ve şifa kaynağı kaplıcalarından ilki Ankara’nın Haymana ilçesindeki Haymana Kaplıcaları. Burası yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın da en önemli şifa kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Tarihi çok eskiye dayanan Haymana Kaplıcası, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de insanlara şifa dağıtmış. Günümüzde de ziyaretçisi bol olan kaplıca, Türkiye’nin en iyi termal suyu olarak görülüyor. Zira Haymana bölgesindeki kaplıca suyunun içerisinde sodyum, magnezyum, bikarbonat başta olmak üzere farklı birçok mineral bulunuyor. Zengin içeriği sayesinde bu su, çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı rolü üstleniyor. Siz de vücudunuzu dinlendirmek, şifalı bir hafta sonu geçirmek isterseniz, Haymana Kaplıcası sizleri bekliyor.

Afyonkarahisar Kaplıcaları

Kaplıca dendi mi akla ilk gelen yerlerden biri Afyonkarahisar… Bu bölge hem termal otellerin fazlalığı hem de suyu kalitesi nedeniyle sıkça tercih edilen yerlerden biri. Afyon termal suları, yapısında bulunan sodyum, hidrojen sülfür, bikarbonat ve karbondioksit sayesinde birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Romatizmal hastalıkların dışında kadın hastalıkları, nefrit, nevralji, alerjiler, cilt hastalıkları gibi birçok sağlık sorununda da tedaviye yardımcı tedavi olarak kullanılıyor. Bizans İmparatorluğu2ndan günümüze kadar şifa saçan kaplıcalar, her geçen gün daha fazla kişinin dikkatini çekiyor. Afyonkarahisar’daki kaplıcaların tercih sebeplerinden biri de şehir merkezine yakın olmaları. Burada iki günlük bir şifa tatili yaptıktan sonra şehir merkezini de gezebilirsiniz.

Kozaklı Kaplıcaları

Bir diğer kaplıca cenneti ise Nevşehir’İn Kozaklı ilçesi… Coğrafi olarak Türkiye’nin orta kısmında yer alan Kozaklı, her bölgeye yakın olması gerekçesiyle yoğun ilgi görüyor. Buradaki suyun kalitesi de diğerleri kadar iyi. Kozaklı kaplıcaları, Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre sodyum, kalsiyum ve klor içeriyor ve A ve C grubu şifalı sular grubuna giriyor. Su sıcaklığı ise 27 ila 93 derece arasında değişiyor. Tüm bu özellikleriyle bölge sağlık turizm açısından bir marka olma yolunda başarıyla ilerliyor. Ayrıca Nevşehir ve Kayseri’ye yakın olan Kozaklı, ziyaretçilerine termal tatilin yanı sıra farklı imkanlar da sunuyor. Öyle ki termal tatilin sonrasında isterseniz Erciyes Kayak Merkezi’nde bir kısa kış tatili yapabilir ya da efsanevi Kapadokya’yı görebilirsiniz.

Kurşunlu Kaplıcaları

Bir diğer kaplıca durağımız Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Kurşunlu Kaplıcaları. Türkiye’nin en bilindik ve en çok ziyaret edilen kaplıcaların biri olan Kurşunlu, mineraller açısında zengin suları ile şifa dağıtıyor. Şifalı sular, sıcaklığı 43 ila 91 derece arasında değişen kaynaklardan sağlanıyor. Kaplıca suyunun romatizmaya, cilt ve kadın hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına, sinirsel rahatsızlıklara olumlu etki ettiği biliniyor. Bozdağ’ın kuzey eteklerinde yer alan kaplıcalarda, kendine hayran bırakan bir doğa da mevcut. Kurşunlu Vadisi içerisinde yer alan kaplıcalar, yeşilliklerle ve şelalelerin sesleriyle kuşatılıyor. Şehrin gürültüsünden uzak bu bölgede, termal bir şifa bulurken ruhunuz dinlenirken, doğaya da doyuyor.

Yoncalı Kaplıcaları

Son durağımız Kütahya’nın batısında yer alan Yoncalı Kaplıcaları… Burası diğerlerine nazaran daha çok fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile dikkat çeken bir lokasyon. Kütahya'nın batısında yer alan Yoncalı Kaplıcası şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yoncalı kaplıcalarının tarihi Roma döneminde kadar gidiyor. Eski dönemlerde savaş döneminde askerlerde oluşan hastalıkların iyileşmesi için kullanılan hamamlar spor için de kullanılmış. Doğal kaynak suyunda kükürt, magnezyum ve kalsiyum bulunuyor. Suyun çıkış sıcaklığı ise 32-44 derece. Kaplıca sularının kireçlenme ve eklem romatizmaları, iltihabi eklem hastalıkları, yumuşak doku romatizmaları, nörolojik hastalıklar, travmatik ve spor rahatsızlıklarının tedavisine iyi geldiği biliniyor. Siz de şifa bulmak isterseniz, burası tam size göre!