Türkiye’deki tecrübem

Kendimi doğru yere gelmiş hissediyorum.
Kendimi doğru yere gelmiş hissediyorum.

Türkiye resmi olarak laik bir ülke olsa da nüfusun büyük bir bölümünün Müslüman olması benim açımdan güzel bir şey. Kendimi doğru yere gelmiş hissediyorum.

Merhabalar, ben Kamerunluyum. Türkiye’de yaklaşık 5 senedir yaşıyorum. Eğitimimi yabancı bir ülkede sürdürmek, seyahat etmek, yeni arkadaşlıklar kurmak, akademik alanda ve sosyal hayatta unutulmaz deneyimler yaşamak için aranızdayım. Bana Türkiye’de okuma fırsatı sunulduğunda tereddüt etmeden geldim. Avrupa ile Asya arasında yer alan Türkiye, kültür açısından zengin olduğu gibi güzel bir altyapı ile dikkate değer bir tarihe sahiptir.

Türkiye’ye gelmeden önce ülke hakkında bilgi sahibi değildim ve Türkiye’de yaşamanın nasıl olacağı konusunda hiç bir fikrim yoktu. Ancak burada okumak için gelen öğrencilerden birçok olumlu dönüşler aldım. Ben de yeni bir kültürü keşfetmek ve burada yaşamak için Türkiye’nin yolunu tuttum.

Öncelikle farklı bir ülkede tek başıma neler yapabileceğim konusunda biraz araştırma yaptım ve buna göre bir plan oluşturmaya özen gösterdim. Vize işlemlerim biter bitmez Eylül 2017'de İstanbul'a doğru yola çıktım. Ülkemden ve ailemden ayrılmaktan ne kadar korksam da, yeni bir hayata adım atmak için bir o kadar heyecanlıydım.

İstanbul havaalanına ayak bastığımda farklı bir dünyada olduğumu sandım. İlk geldiğimde bir saatlik mola verdim ve şu an bulunduğum şehre, Isparta'ya giden başka bir uçuşum vardı. Ancak uçuşumu kaçırdım ve bir sonraki uçuş ise ertesi gündü, bu yüzden geceyi havaalanında geçirdim. Doğrusu bu durum yabancısı olduğunuz bir yerde pek de rahat değildi.

Doğru yerdeyim

Türkiye resmi olarak laik bir ülke olsa da nüfusun büyük bir bölümünün Müslüman olması benim açımdan güzel bir şey. Kendimi doğru yere gelmiş hissediyorum. Havaalanında beklerken mescidi fark ettim. Namazlarımı kolayca ve zamanında kıldığım için çok mutlu oldum. Sadece havaalanında değil AVM’lerde, okullar ve üniversiteler gibi hemen her yerde mescit mevcut. Camilerin çokluğu da dikkat çekici.

Türkiye’nin bir diğer hoşuma giden yanı ise enfes mutfağı. Meşhur kebaplarından baklava ve künefe gibi tatlılarına kadar Türk mutfağının insanı cezbeden bir havası var. Üstelik her şehir veya bölgenin kendine özgü mutfak özelliği mevcut. Bu da yiyecekleri farklı lezzette kılıyor ve farklı zevklere sahip insanlar çeşit bolluğu demek. Şahsen benim favorim Türk kahvaltısı. Zengin ve dengeli bir menüsü var. Güne başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi içerir.

Türkiye’de yaşamanın sevdiğim bir başka yönü de genel olarak hayat standardı iyi ve diğer ülkelere göre daha mâkul. Bu özellikle öğrenciyseniz ve bütçeniz kısıtlıysa sizin için önemli oluyor.

Toplu taşıma ve turistik yerler dikkat çekici

Kamerunlu öğrenci.
Kamerunlu öğrenci.

Toplu taşıma sistemi ise mükemmele yakın. Daha önce başka ülkelerde bulunduğum için kıyas yapabiliyorum. İyi organize edilmiş, dakik ve kolayca erişilebilir bir toplu taşıma var burada. Elbette büyük şehirlerde çok daha iyi ancak ülke geneline bakıldığında iyi olduğunu söyleyebilirim. İstanbul’da tren ve tramvaylara, metrolara, metrobüslere, otobüslere, dolmuş ve taksilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Büyük şehirlerde çok uzun mesafeleri kat ettiğiniz için fiyatlar nispeten düşük sayılır.

Türkiye dünyanın en güzel yerinde. Turistik mekânlar sessiz ve keyifli. Kendimce gezdim diyebilirim ama hâlâ çok uzun bir ziyaret edilmemiş yerler listesine sahibim. Ayasofya camii, Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet camii gibi güzel ve tarihi mekanlar büyüleyici. Nevşehir’de milyonlarca yerli ve yabancı turistin sıcak hava balonuyla gezmeye gittiği Kapadokya’nın kaya vadileri bulunur. Bunun dışında İzmir’deki Efes, bir Roma tiyatrosu olan Aspendos, Bergama gibi antik Greko- Romen kalıntılar mevcut. Antalya ve Fethiye gibi güzel Akdeniz plajları ve şelaleleri var. En ilginç yerlerden biri de Nemrut Dağı’nda bulunan dev heykel kalıntıları.

Bayrak sevgisi görülmeye değer

  • Türkiye zengin bir tarihi mirasa sahip. Dilde, kültürde, yemeklerde ve müzikte bunu görmek mümkün. Türk halkı kendi tarihiyle gurur duyuyor ve bu benim hayran kaldığım bir şey. Türkler Osmanlı İmparatorluğu gibi dünya tarihine damga vurmuş bir geçmişe sahip oldukları için vatansever hislere sahip bir millet. Bayrak sevgisi ise görülmeye değer. Hangi kasaba veya köye giderseniz gidin, Türk’ün bayrağına son derece saygılı olduğunu göreceksiniz.

Her güzelin elbet bir kusuru var. Türkiye’nin kusuru da, bir yabancı olarak Türkçe bilmezseniz işinizin gerçekten zor oluşu. Çünkü burada yabancı dil bilen insan sayısı çok az. Bu da iletişim noktasında sıkıntıları beraberinde getiriyor. Yol tarifini nasıl soracağınızı bilmiyorsanız otobüs ve uçak yolculuğu yapmanızı pek tavsiye etmem mesela. Türk insanı genel itibariyla yardımsever ve iyi niyetli olsa da dil engeli yüzünden anlaşabilmek bayağı bir zahmet gerektiriyor. Bu da günlük hayata yansıyor normal olarak.