Türkiye'nin Alpler'i Kaçkarlar'dan yürüyüş rotaları

Kaçkarlar.
Kaçkarlar.

Kaçkar Dağları’nın eteklerinden başlayıp zirvesine kadar yapacağınız alternatif tatil ile doğa fotoğrafları çekebilir, kamp, trekking, rafting yapabilir, ilginç jeolojik ve jeomorfolojik yapıyı inceleyebilir, bitki ve yaban hayatı zenginliğini keşfedebilir, geleneksel yaylacılığa tanık olabilirsiniz...

Sürekli koşuşturma içindeyiz çünkü hep acelemiz var ve hep bir yerden başka bir yere yetişmemiz gerekiyor. Hep daha hızlı, daha verimli, daha başarılı olmamız bekleniyor. Bu beklentileri karşılamak için ise aslında etrafımızda olup biteni fark etmiyor ve güzel anları kaçırıyoruz. Hafta sonları ve yıllık izinler de ne yazık ki bu “hadi – şimdi - hemen” yaklaşımıyla günlük hayattan pek de farklı olmayan stres maratonlarına dönüşüyor. Uzak ülkelere yapılan yolculuk sonrasında “kaç şehir, kaç km yol, kaç fotoğraf” sayıları yine performans sohbetlerine dönüşüyor. Peki, size koşuşturma olmadan harika deneyimlerin yaşanabileceği, doğayla baş başa unutulmaz bir tatil alternatifi olduğunu söylesem…

Trekking ve doğa yürüyüşleri ile alternatif tatil

Oldukça tanınmış Likya Yolu’nun yanı sıra ülkemizde aralarında Evliya Çelebi, St Paul ve Karya Yolu gibi onlarca tanınmış yürüyüş rotaları bulunuyor. Betonun içinde hapis olduğumuz şehirden kaçıp, yeşile sarılmak hatta doymak isteyenler için Karadeniz bölgesinde Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda kısa ve uzun muhteşem yürüyüş rotaları var. Minik bir sırt çantası ile ihtiyacınız kadar olanı yanınıza alıp, tercih ettiğiniz uzunlukta bir parkuru rehberli veya rehbersiz yürüyebilirsiniz.

Likya yolu.
Likya yolu.

Yürüyüş sırasında hem etrafınızı yavaş yavaş görme hem de kendinizi biraz daha fazla dinleme fırsatınız olur. Adım adım gezdiğiniz yerlerde orada yaşayan insanlarla sohbet edebilir, o bölgeye özgü yiyecekleri tadabilir ve geleneklerini öğrenebilirsiniz. Ancak her şeyden daha da önemli, soluduğunuz tertemiz hava, tatilden beklentinizi yani “yenilenme”nizi sağlayacak.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kafkas Dağları’nın uzantısı Kaçkar Dağları, dünyanın bitki örtüsü açısından en zengin yerlerinden birisi olmasının yanı sıra kayalıkların içine gizlenmiş manastır ve kaleleri, buzul gölleri her mevsim yeşil ormanları ile bölgeyi yürüyerek gezen herkesi büyülüyor. Tatilinizi yeşilin onlarca tonu içinde bir terapiye dönüştürmek istiyorsanız, Karadeniz ve Çoruh Nehri arasında kalan orman, alpin çayır ve orman altı florasını olağanüstü zengin olduğu Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda kısa ve uzun yürüyüş rotalarını mutlaka planlarınız arasına almalısınız.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde 9 köy ve otuzdan fazla yayla yerleşimi bulunuyor.
Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde 9 köy ve otuzdan fazla yayla yerleşimi bulunuyor.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde 9 köy ve otuzdan fazla yayla yerleşimi bulunuyor. Kaçkarların köylerinde yaşayan halk, kış aylarını şehirde geçiriyor ve yaz aylarında yaylalara geri dönüyor. Yaz aylarında yapılan yayla festivalleri, bu bölgedeki yaşamı ve bölge insanını daha yakından tanımanıza yardımcı olacak. Konforlu bir pansiyona yerleşip günlük yürüyüşler yapıp akşam kaplıca sularında dinlenebilir veya 3-6 günlük rotalarda her gece farklı bir yerde hatta çadırda konaklayarak yapabilirsiniz. Büyük İskender’in ve Kanuni Sultan Süleyman’ın geçtiği bu yolları bisikletle keşfetmenin tadını çıkarın!

Uzun Yürüyüş Rotaları

İlk kez uzun yürüyüş yapmayı planlayanlara, katırcı ile eşyalarını taşımalarını tavsiye etmek isterim. Konakladığınız pansiyon katırcı konusunda yardımcı olacaktır. Katırı ile gelen kişinin kendi çadırı, uyku tulumu ve yemek yapmak için ekipmanı bulunuyor. Siz yürüyüşün tadını çıkarırken katırcı, eşyalarınızı rotadaki durak noktalarınıza taşıyor. Katırcı ile yürüyüş planlamanın avantajı, dağlarda kaybolma ihtimalini ortadan kaldırmak, güvenilir bir yol arkadaşına sahip olmak, çocuğunuzla yürüyüş yapıyorsanız, o yorulduğuna katıra binebilmesi.

Uzun yürüyüş rotaları
Uzun yürüyüş rotaları

Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın En Güzel Rotaları:

1- Kaçar’ın en iyi seyir terası Pokut Yaylası’na Çamlıhemşin’den ulaşabilirsiniz.

2- Tatos Dağları’nın eteğindeki çanakta buzulların erimesi ile dolan ve bir birine bağlı olan Tatos Gölleri toplamda üç tane. Tatos Gölleri’ne Verçenik Yaylası’ndan ulaşabilirsiniz.

3- Yukarı Kavrun yaylasında konaklayarak buzul göllerine yürüyüş yapabilirsiniz. 2,5 saatlik yürüyüş ile Karadeniz Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

4- Fırtına Vadisi’nde bulunan Şenyuva Köyü’nde konaklayıp vadiye hâkim bir tepede yer alan Zilkalesi’ne ulaşabilirsiniz.

5- 10.yy’da yapılmış ve çok iyi korunmuş bir kiliseyi barındıran Barhal (1200 m)’dan Özgüven Şelasi’ne giden 5-6 saatlik yürüyüş parkuru boyunca bulunan ormanlarda doyasıya ahududu ve böğürtlen yiyebilirsiniz.

6- Eski Hristiyan köyü Hodacur, bugünki adıyla Sırakonaklar (1700 m), birçok kilise ve manastır barındırıyor. Sırakonaklar- Davalı Yaylası rotası üzerinde Temmuz ayında dağ yamaçlarında karların üzerinde yürüyebilir, rota üzerinde yer alan , ambarlar ve zengin bitki örtüsünü görebilirsiniz.

7- Ayder (1200 m), bölgenin en turistik yerleşimi olması nedeniyle konaklama, yeme-içme alternatiflerinin en çok olduğu yerdir. Ayder’de bulunan her bütçeye uygun konaklama seçeneklerinden birini tercih edip, günübirlik yürüyüşler için çevredeki yaylalara gidebilirsiniz. AkşamAyder’e döndüğünüzde ise sıcak kaplıca sularında dinlenebilirsiniz.

Trekking'de en iyi rotalar.
Trekking'de en iyi rotalar.
  • Ne zaman?
  • Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda yapacağınız yürüyüşler için Haziran-Temmuz-Ağustos aylarını seçmelisiniz. Hem karlar erimiş, hem de hava şartları yürüyüş için daha uygun olacak. Ayrıca, şehirde yaşayanlar yaylalara dönmüş ve festivallerin de yapıldığı bir dönem olacağı için tercih edilmeli.

Ulaşım

Türk Havayolları, Pegasus, Sunexpress ve Onur Air firmalarının Trabzon ve Erzurum’a uçuşları bulunuyor.

Kaçkar Dağları Milli Parkı’na güney rotasına ulaşım:

Erzurum Şükrüpaşa Semt Garaj’dan Yusufeli’ne otobüs ile Yusufeli Otogar’dan Barhal, Yaylalar ve Olgunlar’a dolmuşla ulaşabilirsiniz.

Kaçkar Dağları Milli Parkı’na güney rotasına ulaşım:

Trabzon Havalimanı’ndan Pazar’a dolmuşla. Pazar’dan Çamlıhemşin ve ardından Ayder’e. Ayder’den ise sabah erken saatlerde Yukaru Kavron’a dolmuş bulunuyor.

Ulaşım
Ulaşım
  • Ne giymeliyim?
  • Kaçkarların keskin kayaları, dere geçişleri ve zemini için iyi yürüyüş ayakkabıları giyin. Sandaletler ve spor ayakkabılar kısa yürüyüşler için bile uygun değil. Mutlaka yanınıza yağmurluk ve sırt çantası almalısınız.

Konaklama

Barhal’da Karahan Pansiyon ve Barhal Pansiyon, Yaylalar’da Çamyuva Pansiyon, Olgunlar’da Kaçkar Pansiyon, Şenyuva’da Doğa Otel ve Yusufeli’nde Greenpeace Camping Pansiyon yöresel yemekler, kahvaltı, trekking ve kültür gezilerine rehber ve malzeme temini sunmakta ayrıca bölge hakkında bilgiler veriyor.

Rehber Kitap

Kate Clow tarafından hazırlanan Kaçkar rehberi kitabı ve harita 2012 yılındaki yeni baskısında güncellendi.

  • Yayla festivalleri
  • Haziran ayının ikinci haftasından, Ağustos’un son haftasına kadar olan dönemde yaylalar binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen festivallerle şenleniyor. Ayder Kültür Sanat ve Doğa Festivali, İkizdere Ovit Yayla Şenlikleri, Dağ Horozu Şenlikleri, Büyük Handüzü Yayla Şenlikleri, Ovit Kar Şenlikleri, Fındıklı Yeşil Altın Gümüş ve Deniz Festivali,Ardeşen Kaçkar Altıparmak Sırt ve Golezana Yayla Şenlikleri, Ardeşen Yeniyol Şenlikleri, İkizdere Anzer Balı ve Yayla Şenlikleri, Çağrankaya Yayla Şenlikleri, Dutğe Yayla Göçü Festivali coğrafyanın tadını çıkartmak için uygun etkinlikler.

Doğanın tadını çıkarmak için kamp'da yapabilirsiniz.
Doğanın tadını çıkarmak için kamp'da yapabilirsiniz.

Faydalı Linkler

Türkiye’de bulunan yürüyüş rotaları hakkında bilgiye, kitap ve haritalara bu adresten ulaşabilirsiniz:

cultureroutesinturkey.com

Kaçkarlar için tırmanış rotaları:

karadenizgezi.net/Kackarlar_Tirmanis_Rotalari.htm

Rize Doğa Yürüyüşü Parkurları:

visitrize.com/Sayfa/Doga-Yuruyus-Parkurlari-70.html

Artvin Doğa Yürüyüşü Parkurları:

choruh.com/tr/activities/yuruyus/yusufeli