Türkiye’nin en güzel 5 plajı

Türkiye’nin en güzel 5 plajı.
Türkiye’nin en güzel 5 plajı.

Türkiye, dünyanın en güzel gezi rotalarından biri. Karadeniz’deki yemyeşil dağlarında, doğusundaki eşsiz yemeklere, tarihi mekanlarından doğal güzelliklerine kadar keşfetmek için her şey var. İster kış aylarında ister doğanın canlandığı ilkbaharda kısaca dört mevsim görülecek yerlerin olduğu ülkemizde, tatil için en çok yaz ayları tercih ediliyor. Bunun sebebi ise belli: harika denizi ve eşsiz güzellikteki plajları. Her biri birbirinden özel bu doğal plajlar; kumu, denizi, taşı, toprağıyla tam bir doğa harikası. Görenleri büyüleyen manzaraların olduğu plajlar aynı zaman insanlara hem dinlenmek hem yaz aylarının tadını çıkarmak hem de keyifli aktiviteler yapmak için de imkan tanıyor. Türkiye’nin en güzel 5 plajını derlediğimiz yazımızda görmediğin bir seçenek varsa, kesinlikle yeni tatil rotanızın burası olmalı. Zira hem doğal güzelliği hem de size sunduklarıyla bu seçimden hiç pişman olmayacaksınız!

Ölüdeniz, Fethiye

Ölüdeniz.
Ölüdeniz.

Ölüdeniz yalnızca Türkiye’nin dünyanın en güzel plajları arasında yer alıyor. Zira burası 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçildi. Adını, denizinin göl gibi durgun olmasından alıyor. Ege ile Akdeniz’i buluşturan bu doğaüstü güzellikteki yerde capcanlı, mavi denizi ve yeşil ağaçlarıyla denizi süsleyen dağları sizi adeta etkisi altına alıyor. Doğanın tüm renklerini göreceğiniz bu harika plaj 3 kilometre uzunluğunda. Taş ve çakıllı sahili plaja rengarenk bir hava katıyor. Ölüdeniz, Muğla’nın güzide ilçelerinden Fethiye’de yer aldığı için burada deniz sezonu Nisan ayında başlıyor ve çoğu zaman Kasım ayına kadar sürüyor. En yoğun zaman ise Haziran ve Ekim ayları arası. Bu harika kumsalda yalnızca yüzme ve güneşlenme değil yapabileceğiniz birçok aktivite de var. Safari, dağcılık, yamaç paraşütü bunlardan birkaçı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini gören Ölüdeniz’de her bütçeye uygun çok sayıda konaklama imkanı bulunuyor.

Kaputaş Plajı, Kaş

Kaputaş Plajı.
Kaputaş Plajı.

Kaş ile Kalkan arasındaki sahil yolunda kafanızı sola çevirdiğinizde görüyorsunuz bu harika cenneti. Bu cennete ulaşmak için önce bol virajlı yolları aşmanız ardından karayolundan 187 merdiven inmeniz gerekiyor. İndiyseniz işte doğanın size sunduğu cennettesiniz! Bu küçük koy, bir plajdan beklenen her şeyi size sunuyor. Turkuaz mavisi suyu, kumlu plajı ve açık gökyüzü… Hemen yanı başında duran dik yamaçla ise plajı koruyucusu gibi size eşsiz bir doğa manzarası sunuyor. Sakin bir denizde yüzmek, güneşin keyfini saatlerce çıkarmak ve bolca dinlenmek isterseniz Kaputaş Plajı tam da size göre. Ayrıca, burada gün doğumu ve gün batımını izlemek de size unutulmaz anlar yaşatacak. Kum ve çakıllı 150 metrelik plajı size seçim şansı bırakıyor. Serin suyu sahip bu plajda genellikle Mayıs’ta sezon açılıyor ve Ekim ayında sonlanıyor. Haziran-Ağustos ayları ise en yoğun olduğu zaman. Sakin zaman geçirmek isteseniz ya Mayıs ayını ya da Eylül, Ekim aylarında plaja gelebilirsiniz.

İztuzu, Dalyan

Çamlarla kaplı göz alıcı dağları, masmavi denizi, altın sarısı kumları ve Caretta Caretta’ları ile İztuzu Plajı, Türkiye’nin en güzel plajları arasında. Burası ‘Kaplumbağa Sahili’ olarak da anılıyor. Çünkü plajın yerlileri deniz kaplumbağaları burada yaşıyor. Şanlıysanız siz plajda güneşlenirken ya da denizde serinlerken, dolaşan carettaları görebilirsiniz. Kaplumbağaları rahatsız etmemek için plaj 20.00- 08.00 saatleri arasında kapalı. 5 kilometreden fazla uzun kumsalında kumlu kısım da bulunuyor taşlı kısım da. Haziran ile Eylül arasında oldukça yoğun olan plajda sezon Mayıs ayında açılıyor, Eylül ayında ise son buluyor. Ancak eşsiz doğa manzarasına şahit olmak, sahilde oturup termosunuzdaki sıcak kahveyi yudumlamak isterseniz bu aylar dışında da plajı ziyaret edebilirsiniz. Buraya kadar gitmişken, Dalyan nehrinde bir tekne turu yapmanızı tavsiye ederiz. Sazlar arasındaki yolculuğunuz ve göreceğiniz Kaunos antik kenti sizi kendine hayran bırakacak.

Phaselis, Kemer

Phaselis.
Phaselis.

Her ne kadar adı diğer plajlar kadar duyulmamış olsa da Phaselis, Türkiye’nin en güzel plajlarından. Kemer-Tekirova arasında yer alan ve Phaselis Plajı olarak adlandırılan yerde aslında üç ayrı koy ve plaj bulunuyor: Kuzey, Merkez ve Güney plajları. Her biri eşsiz güzellikteki koylar size farklı deneyimler vadediyor. Doğanın kendi halinin ne denli güzel olduğunu bir kez daha insanlara hatırlatan plajın suyu dibinin görecek kadar berrak. Turkuaz mavisi suda yüzerken kendinizi tropikal bir cennette gibi hissedeceksiniz. Üstelik denizin hemen dibinde antik kent Phaselis bulunuyor. Sular altına gömülen bu kent, denizin berrak olmasıyla görülebiliyor. Eski liman kalıntıları arasında yüzmek, bir zamanlar orada insanların yaşadığını bilmek yüzmenize başka bir keyif katacak, size keşfetme heyecanı aşılayacak. Tüm bu yönleriyle plaj, bölgede şehirleşmeden uzak, sessiz, sakin ve tarihi mirasla bir arada keyif yapabileceğiniz bir cennet. Phaselis bölgesine giderseniz üç plajda da vakit geçirmenizi öneririz.

Sarımsaklı, Ayvalık

Sarımsaklı.
Sarımsaklı.

Listemizin sonunda Ayvalık’ın incisi Sarımsaklı Plajı var. İsminin aklınıza ilk gelen sarımsakla bir ilgisi yok.Sarımsaklı adını, ev yapımı için bölgeden çıkarılan sarımsı renklerdeki taşlardan almış. Plajın en belirgin özelliği temizliği ve kumlu sahili. Deniz öyle temiz ki dibinde ne olduğunu görebiliyorsunuz. Plajdaki kum ise Türkiye’nin ve dünyanın en mükemmel kumu özelliklerini taşıyor ve bu bilgi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da belgelenmiş. Ayrıca sahil 2013 ve 2014′te mavi bayrak da almış. Anlayacağınız bol ödüllü bu plaj tam bir doğa harikası! Yeşil ile mavinin harmanlandığı plajda vakit geçirmek unutulmaz anılar yaşatacak. 7 kilometre uzunluğundaki plajda güneşlenme terası bulunuyor. Bu nedenle de fazla ilgi görüyor. Öte yandan bölgede ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz restoran, kafe, çay bahçesi gibi tesisler yer alıyor. Tüm bu özellikleriyle Sarımsaklı, Kuzey Ege’de tercih edebileceğiniz en güzel plaj!