Türkiye’nin en iyi 5 sanat galerisi

Arkas Sanat Merkezi.
Arkas Sanat Merkezi.

Sanat galerileri ziyaret edebileceğiniz en güzel yerlerden biri. İzleyicisini sanatla buluşturan, sanatı ulaşılabilir kılan ve sanatçı ile toplumu bütünleştiren bu yegane yerler, yerli ve yabancı birçok yeni sanatçıya kendini geliştirme fırsatı sunuyor. Hem sanatçıyı hem de sanatseveri besleyen galeriler, birbirinden eşsiz eserleri misafir ediyor. Çağdaş ve klasik eserlerin yer aldığı sanat galerileri, izleyicisini mutlu ve huzurlu kılarken, sanatçılara da ilham oluyor. Sanatın bekçisi olan bu galerileri Türkiye’deki en iyi 5 sanat galerisi yazımızda derledik.

İstanbul Modern

İstanbul Modern.
İstanbul Modern.

İstanbul Modern Sanat Müzesi veya kısaca İstanbul Modern, Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi. İstanbul Modern, 2004 yılında Karaköy limanında kuru yük deposu olarak inşa edilen 8 bin metrekarelik 4 numaralı antreponun müzeye dönüştürülmesi ile hizmete girdi. Müze binası, 2018-2022 yılları arasında yeniden inşa edildi ve 2023 Mayıs ayında yeniden ziyarete açıldı. Müzenin koleksiyonunda modern sanat yapıtları, resim, heykel, fotoğraf sanatı, tasarım, mimari ve yeni medya alanlarında eserler yer alıyor. Siz de İstanbul’da bir hafta sonu planı yapmak isterseniz, İstanbul Modern’de harika bir sanat turuna çıkabilirsiniz.

Galeri Nev

Galeri Nev.
Galeri Nev.

Hem İstanbul hem de Ankara’da bulunan Galeri Nev, en iyi sanat galerilerinden biri. 1984 yılında iki mimar tarafından ilk olarak Ankara’da kurulan galerinin İstanbul şubesi 3 yıl sonra 1987 de açıldı. Türkiye'nin en köklü sanat galerilerinden olan Galeri Nev, İstanbul'un Beyoğlu semtinde yer alıyor. Önemli projelere imza atılan sanat galerisinde 2 ilde toplamda 3 yüzün üzerinde sergi yapıldı. Yayın sayısı ise 80 in üzerinde. Galeri Nev, Uluslararası sanat fuarında da Türkiye’yi temsil etti. Modern ve çağdaş sanatın önemli temsilcilerine ağırlayan bu galeri, sanatseverleri birçok eserle buluşturmaya devam ediyor.

Antalya Kültür Sanat

Antalya Kültür Sanat.
Antalya Kültür Sanat.

Sanata soyacağınız bir diğer galerilerden biri de Antalya Kültür ve Sanat Merkezi. Harika dış mekan tasarımıyla sizi içine çekecek bu eşsiz sanat merkezi, 2015 yılında ziyarete açıldı. Yerli ya da yabancı tüm konuklarına sanatı sevdiren galeri, harika etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Yetişkin ve çocuklar için sanat eğitimleri veriliyor, felsefeden edebiyata, sinemadan güncel gündeme dair birçok konferans ve paneller düzenleniyor. Geniş bir yelpazede kültür ve sanat etkinlikleri düzenleniyor. Şehrin simge yapılarından olan sanat galerisi gittiğiniz tatilde birkaç saatinizi ayırabileceğiniz, kendinizi dinlendirip pozitif enerjiyle dolabileceğiniz harika bir lokasyon.

Galeri Siyah Beyaz

Galeri Siyah Beyaz.
Galeri Siyah Beyaz.

Sanat için bir sonraki durağımız Ankara. Galeri Siyah Beyaz, kentin en iyi sanat noktalarından biri. Galeri, 1984 yılında açılmış. Burayı diğerlerinden farklı yapan şey ise nitelikli ve özel işler yapması. Siyah ve beyaz tonları, minimal görünümüyle dikkat çeken galeri, çağdaş sanat konusunda oldukça iyi işler yapan bir sanat evi. Siyah Beyaz’da açılışından bu yana geçen 39 yıl boyunca 550’ye yakın sergi gerçekleştirilmiş. Genç sanatçıların fırsat kapısı olan galeri; Berlin, Kopenhag, New York, Cannes, Paris, Aalborg ve Stockholm’de sergiler düzenlemiş, fuarlara katılmış. Ankara’da çağdaş sanatseverlerin misafir olduğu bu sanat galerisi, başkentteyseniz sizin için de harika bir hafta sonu aktivitesi olabilir.

Arkas Sanat Merkezi

Arkas Sanat Merkezi.
Arkas Sanat Merkezi.

İzmir de sanat konusunda kendini geliştirmiş illerden biri. Birçok sanat galerisine ev sahipliği yapan kentte Arkas Sanat Merkezi yer alıyor. Burası aslında bir sanat müzesi olarak Kasım 2011 tarihinde açılmış. Kordon’da yer alan müze, Fransa Fahri Konsolosluğu tarafından kullanılan binanın İzmir Körfezi'ne bakan kısmında yer alıyor. Binanın eşsiz görünümü de sizi müzenin içindeki eserler kadar kendine hayran bırakıyor. Müzede 900’den fazla eseri içerisinde barındıran Arkas Koleksiyon’unda yer alan farklı eserler sergilenmekte. Ayrıca, Pablo Picasso'nun eserleri Picasso-Méditerranée projesi kapsamında Eylül 2019-Ocak 2020 tarihlerinde burada sergilendi. Kordon gezisinde deniz havasını içinize çektikten sonra harika bir sanat gezisi sizi bekliyor!