Türkiye'nin kuzey burnu: Sinop

Sinop.
Sinop.

Doğa ile iç içe bir liman kenti olan Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde yer almakta. Türkiye‘nin en kuzeyine yani İnceburun Feneri’ne sahip ilimiz, gerek tarihi gerekse doğa güzelliklerini bünyesinde barındırıyor. Ülkemizin en mutlu şehri olarak anılan Sinop, tarihi yapılar bakımından zengin bir gezi deneyimi sunmakta. Bu özelliğinin yanı sıra şehir, yemyeşil doğası ve kıyı şeridinde yer alan plajları ile hem doğa turları hem de yaz tatilleri için oldukça elverişli.

Şehrin ismi nereden gelir?

MÖ 756 yılında Milet'ten ayrılan ve kendilerine yeni bir şehir kurmak isteyen göçmenler buraya gelerek bugünkü Sinop'un ilk temelini atmışlar ve bu şehre Sinope adını vermişlerdir. "Efsaneye göre tanrıça Sinope ırmak tanrısının kızıdır. Zeus Sinope'ye aşık olur. Her dilediğini yerine getireceğine söz verir. Sinope kızlığına dokunmamasını ister. Tanrı yemine bağlı kalarak onu kız bırakır. Bugünkü Sinop'un olduğu yere gelir."

Tarihçesi

Sinop ilk çağda "Paflagonya" adı verilen bölge içindedir. Anadolu'nun kuzey sahilleri ile Kırım yarımadası arasında deniz ticaretinde önemli bir rol oynamıştır. Önemli bir doğal liman konumundadır. Bölgede yapılan araştırmalar sonucunda ele geçen malzemeler Tunç Çağı'na tarihlendirilmektedir. MÖ 756 yılında Milet'ten ayrılan ve kendilerine yeni bir şehir kurmak isteyen göçmenler buraya gelerek bugünkü Sinop'un ilk temelini atmışlardır. M.Ö. 7. yüzyıl başlarında Sinop, Anadolu'ya kuzeyden gelen Kimmerlerin, M.Ö. 6. yüzyıl ortalarında İran'dan gelen Perslerin istilasına uğramıştır.

Helenistik dönem Sinop'un en parlak zamanı olmuş, bu dönemde kültüre büyük önem verilmiştir. Sinop'un Roma idaresine geçmesi tarihte önemli bir dönüm noktasıdır. Özellikle Jül Sezar zamanında şehre maddi yardımlardan başka, yeni Roma kolonileri gönderilmiş ve genişleyip büyümesi sağlanmıştır. Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesiyle Doğu Roma topraklarında kalan Sinop yavaş yavaş küçülmeye başlamıştır. 1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi'nde İstanbul alınmış ve Bizans İmparatorluğu dağılınca Sinop Trabzon Devleti'nin elinde kalmıştır. Selçuklu idaresine geçtikten sonra baştan başa yeniden imar edilen Sinop'ta, önce Pervaneoğulları Beyliği/Pervaneoğulları daha sonra Candaroğulları Türk egemenliğini sürdürmüştür.

15. yüzyılda gelişmeye ve büyümeye başlayan Osmanlı İmparatorluğu'na Anadolu beylikleri katılmaya başlayınca Candaroğlu İsmail Bey de Osmanlılara bağlılığını ilan etmiş ve böylece Sinop, Osmanlı İmparatorluğu'nun idaresi altına girmiştir. Sinop idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasına bağlanmış, Tanzimat'ın ilanından sonra Kastamonu'ya sancak olmuş, 1924 yılında Kastamonu'dan ayrılarak il haline getirilmiştir.

İnceburun Feneri.
İnceburun Feneri.

Sinop nerededir?

Sinop, Karadeniz Bölgesi'nin batı ve orta noktasında yer alır. Batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde Çorum illeri ile komşudur. Kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır.

Şehre ne zaman gidilir?

Sinop, sahil kuşağında yer alan bir şehir olduğu için her mevsimde yağış alır. Şehre Karadeniz iklim tipi hakimdir.

Şehri gezerken çalma lisetesi

  • - Sinop Türkülerimiz - Kum Kapının Kilidi
  • - Olcay Köker - Üç Gün Evvel Geldi Gelin Alıcı
  • - Taşkın - Karasu'da Pazar Var

Sinop 5'lisi

İnceburun Feneri:1863 yılında inşa edilen İnceburun Feneri, Türkiye'nin en kuzey ucunda yer alması sebebiyle Türkiye'nin en önemli deniz fenerlerinden biri.

İnaltı Mağarası.
İnaltı Mağarası.

İnaltı Mağarası:İnaltı Köyü sınırları içerisinde olan mağara gerek mağara içi damlataşları özelliği, gerekse doğal çevresinin güzelliği ile turizm amaçlı kullanıma son derece uygundur.

Sinop Sarıkum Plajı: Sinop'un en uzun plajına sahip köyü olma niteliğini taşıyan Sinop Sarıkum Plajı Gölü, "Sarıkum" ismini gölün ve denizin birleştiği yerdeki sarı renkteki çöl kumundan almaktadır. Bu alan kuşların göç alanının üzerinde bulunması ve kuşlara beslenme ve konaklama olanağı sunması nedeniyle uluslararası sulak alan ekosistem özelliğine de sahiptir. Burada bulunan pek çok bitki türüne Karadeniz Bölgesi genelinde yalnızca burada rastlanmaktadır.

Sinop Kalesi.
Sinop Kalesi.

Sinop Kalesi: Tarihçiler tarafından M.Ö. 7. yy'a kadar uzandığı tahmin edilen kale, tarih boyunca sık sık istilaya uğramış, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinde ise onarım görmüştür. 2013 yılında UNESCO tarafından Geçici Miras Listesi'ne alınan Sinop Kalesi'nden Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde bahsetmektedir. Seyahatnameye göre kalenin Kumkapı, Tersanekapı, Yenice Kapısı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı olarak adlandırılan 6 giriş kapısı bulunsa da günümüzde yalnızca Kumkapı ve Lonca Kapısı'na erişilebilmiştir.

Tarihi Sinop Cezaevi:Kalenin tarihi 4000 yıl önce hüküm süren Gaskalılar'a kadar uzanmaktadır. Uzun yıllar cezaevi olarak kullanılmış bu yapının cezaevi olarak kullanılmasına dair en eski kanıtlar ise 1568 yılına aittir.

Tarihi Sinop Cezaevi.
Tarihi Sinop Cezaevi.

Sinop'ta ne yenir?

  • Keşkek Yemeği.
  • - Mantı
  • - Nokul
  • - Pilaki
  • - Kaşık Çıkartması
  • - Keşkek Yemeği
  • - Islama
  • - Mısır Çorbası
  • - Mısır Tarhanası