Uçuş gecikmelerinde tazminat hakkı

Uçuş gecikmelerinde tazminat hakkı.
Uçuş gecikmelerinde tazminat hakkı.

Yolculuklar için tercih edilecek en kolay ve konforlu olanı yol hiç şüphesiz uçakla seyahat. Bu yolculuk yöntemi dünyanın öbür ucunu bile yakın hale getiriyor. Bir havalimanından diğerine inişiniz en uzun aktarmasız 17 saat sürüyor. Yani bir günden bile kısa… Bu denli kolaylık sağlayan uçuşların dezavantajları da yok değil. En zorlusu ise uçuşunuzun rötar yapması ya da iptal edilmesi. Seyahat sürenizden cebinizden çıkan paraya kadar birçok konuda insanlara kayıplar yaşatan uçuş gecikmeleri normal olarak herkes tarafından olumsuz tepkilerle karşılanıyor. Kimi söyleniyor kimi kızıyor kimi de uçuş görevlileriyle münakaşa etmeyi çare olarak görüyor. Peki ya uçuş gecikmelerinde tazminat hakkınız olduğunu biliyor muydunuz? Uçuşlarınızda rötar nedeniyle oluşan tazminat hakkınıza ilişkin sizi aydınlatacak tüm detayları yazımızda derledik.

261/2004 sayılı AB yönetmeliği

Bu yönetmelik geciken veya iptal edilen uçuşlar için ne zaman tazminat talep edebileceğinizi tanımlıyor. Yönetmeliğe göre, havayolu şirketi varış yerinize geç ulaşmanıza neden oluyorsa veya uçuş iptal edildiyse tazminat talep edebilirsiniz. Tabi her uçuş tazminat talebi için uygun kabul edilmiyor. Bunun için aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekiyor.

- Uçuşu gerçekleştiren havayolu şirketinden bağımsız olarak AB ülkesinden kalkarak AB ülkesine vardığında

- Uçuşu gerçekleştiren havayolu şirketinden bağımsız olarak AB ülkesinden kalkarak AB ülkesi dışında bir yere vardığında.

- AB dışında bir ülkeden kalkarak AB ülkesine vardığında.

Ayrıca, tazminat yalnızca gecikme veya iptalin havayolundan kaynaklanması durumunda ödeniyor. Bu nedenle örneğin, kötü hava koşulları, endüstriyel faaliyet, siyasi sorunlar, güvenlik sorunları, uçak üreticisinden kaynaklanan teknik sorunlar veya hava trafik yönetimi kararları, havayolunu her türlü sorumluluktan kurtaran 'olağanüstü durumlar' olarak kabul ediliyor.

Tazminatın şartları

Uçuş rötar yaparsa;

Tazminat talebi için uçuşunuzdaki gecikmenin en az 3 saat olması ve tüm uçuşların aynı rezervasyon numarası altında olması gerekli. Tazminatınızın hesaplanması toplam mesafe ve gecikmenin süresi ile hesaplanıyor. Uçuş gecikmesine göre, 1.500 kilometreden az uçuşlar için ortalama €250, 1.500 ila 3.500 kilometre arasındaki uçuşlar ve 1.500 kilometre üstü topluluk içi uçuşlar için ortalama €400 ve 3.500 kilometreden fazla uçuşlar için ortalama €600 tazminat alabilirsiniz. 3.500 kilometreden uzun ama 4 saatten az gecikmenin olduğu uçuşlarda belirtilen miktarın %50’sini talep edebilirsiniz. Tüm bunlar uçuşun rötar yapması halinde geçerli olan kurallar.

Tazminat talebi için uçuşunuzdaki gecikmenin en az 3 saat olması ve tüm uçuşların aynı rezervasyon numarası altında olması gerekli.
Tazminat talebi için uçuşunuzdaki gecikmenin en az 3 saat olması ve tüm uçuşların aynı rezervasyon numarası altında olması gerekli.

Uçuş iptal edilirse;

Uçuş iptallerinde durum biraz farklı. Zira burada uçuş iptalinin size bildirildiği zaman kriter olarak alınıyor. Eğer iptal bilgisi uçuşunuzdan 14 gün önce verildiyse tazminat talebinde bulunamıyorsunuz. Uçuş iptal edilirse havayolu şirketi size varış noktanıza ulaşmak için alternatif uçuş ya da aynı rezervasyonda yer alan ve aynı havayoluyla gerçekleştirilen uçuş parasının iadesini önerebilir. Bu şartlar dışında tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Bu durum öncelikle havayolu şirketinin önerdiği alternatif uçuşun varış saatine bağlı. Eğer ilk uçuşunuza kıyasla 2 saat veya daha fazla gecikirseniz tazminat alabilir, 2 saatten az gecikirseniz tazminat alamazsınız.

Tazminat talebi

Tazminat talebinde bulunmak aslında oldukça kolay ve kendiniz yapabilirsiniz. Talebini kendiniz gerçekleştirmek isterseniz, bileti aldığınız yerle görüşmeniz gerekiyor. Havayolu şirketlerinin online formlarını doldurabilir, internet sitelerindeki iletişim veya destek sayfalarında yer alan e-posta adreslerine talebinizi iletebilirsiniz. Tabi burada tazminat talebi hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemli. Zira firmalar tazminat vermemek için size farklı alternatifler sunabilir ya da direkt tazminat talebinizi olumsuz karşıladıklarını belirtebilir. Talebinizi iletebilmeniz için bir diğer yol ise hukuk büroları. Bu konularla ilgilenen ve uzmanlaşmış hukuk büroları mevcut. Eğer ben takip edemem diyorsanız, bu hukuk bürolarından birine derdinizi anlatabilir, sizin yerinize hakkınızı aramalarını bekleyebilirsiniz.