Ülkelerin hatıra defteri meydanlar

​Ülkelerin hatıra defteri meydanlar
​Ülkelerin hatıra defteri meydanlar

Bir çok şehir, belki de bir çok ülke gezeriz fakat insanın anılarında kalan ve gidilecek ilk yerlerden olan meydanlar bizim ilgi odağımız oldu. Çoğu gezi sayfasında olduğu gibi bizim de derlediğimiz bu haberde meydanları baz alarak bir yazı yazdık ve sizleri ayrı ayrı ülkelerin meydanlarıyla karşıladık...

Times Square

Asla uyumayan şehir, Times Meydanı
Asla uyumayan şehir, Times Meydanı

Yılda yaklaşık 40 milyon ziyaretçiyle Times Square sadeceAmerika Birleşik Devletleri’nin değil, tüm dünyanın en ünlü meydanlarından biri. Neon ışıkları, göğü delen plazaları, yayalara ait alanları, serpiştirilmiş kafeleri ve dev LED ekranlarıyla Times Square, günün 24 saati canlı. “Asla uyumayan şehir” denilen New York bu ismi bu ışıklı meydana borçlu.

Grand Place

  • Avrupa’da Ortaçağdan kalma en güzel meydanlardan biri olan Grand Place, Belçika’nın en önemli meydanı.

Bir zamanlar loncaları barındıran binalarla çevrili bu meydan süslü görünümüyle de dikkat çekiyor. Çoğunluğu 17. yüzyıldan kalma binaları arasında; belediye binası ve kralın evi Maison du Roi da bulunuyor.

 Orta çağdan kalma en güzel meydanlardan biri Grand Place.
Orta çağdan kalma en güzel meydanlardan biri Grand Place.

Dam Meydanı

2. Dünya Savaşından izler taşıyan meydan, Dam Meydanı
2. Dünya Savaşından izler taşıyan meydan, Dam Meydanı

Zaman zaman eğlencelerin ve festivallerin de düzenlendiği bu meydanda, günümüzde halen Kraliyet törenlerinde kullanılan Kraliyet Sarayı, meydanın tam ortasında bulunan 2. Dünya Savaşı'nda hayatlarını kaybeden Hollandalı askerlerin anısına 1956 yılında inşa edilmiş National Monument (Milli Anıt) görülmeye değer yapılar.

Staromestske Namesti

Wenceslas Meydanı ile Charles Köprüsü arasında yer alan Staromestske Namesti; gotik Tyn Kilisesi, barok Saint Nicholas Kilisesi gibi, her dönemden yapıyı içinde barındırıyor. Meydana çıkan parke taş kaplı daracık sokaklar, hem meydanın hem de kentin sembolü devasa saat ve belediye binasının kulesinden muhteşem şehir manzarası Ortaçağ’ın tüm büyüsünü bugüne taşıyor.

Her dönemden yapıyı içinde barındıran Staromestske Namesti
Her dönemden yapıyı içinde barındıran Staromestske Namesti

Tiananmen Meydanı

İsmi kanlı bir katliama karışmış olmasına rağmen Tiananmen Meydanı, dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri.

  • İsmi kanlı bir katliyama yarışmış Tiananmen Meydanı
  • Kapısında mermerden dört aslan heykelle ziyaretçilerini karşılayan bu yerde kuzeybatıdaki aslanın karnında 1989’da yaşanan katliamda isabet eden bir kurşunun bıraktığı delik hâlâ görülebiliyor.

Hösök Tere

Tuna Nehri’nin ikiye böldüğü büyülü kent Budapeşte’nin en az kendisi kadar çekici meydanı Hösök Tere dünyanın en güzel meydanlarından. Barok ve gotik binaların çevrelediği, 19. yüzyıldan kalma yapılara sahip bu alanın adı “Kahramanlar Meydanı” anlamına geliyor.

19. yüzyılın somutluğuna sahip Kahramanlar Meydanı
19. yüzyılın somutluğuna sahip Kahramanlar Meydanı
Meydanın en önemli yapısı ise 1900 yılında tamamlanan Milenyum Anıtı.

Kızıl Meydan

Büyük toplumsal ve siyasi olaylara sahne olan Kızıl Meydan.
Büyük toplumsal ve siyasi olaylara sahne olan Kızıl Meydan.

Dünyanın en turistik ve güzel kent alanları arasında yer alan Kızıl Meydan, büyük siyasi ve toplumsal olaylara sahne olmasıyla da önem arz ediyor. Devlet Tarih Müzesi, Saint Basil Katedrali, Lenin’in Mozolesi ve Kremlin’in uzun tuğla duvarları ile çevrili Kızıl Meydan adını; “Krasnaya” Rusça’da aynı zamanda “güzel” anlamına gelen kelimeden alıyor.

Taksim Meydanı

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan ve İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri olan bu meydan, lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle İstanbul'un en büyük turistik çekim merkezinden biridir.

  • Adını eskiden Galata-Beyoğlu suyunun "taksim edildiği", Taksim Maksemi’nden alan bu yer; çok sayıda mağaza, sinema ve tiyatro salonu, sanat atölyeleri, sergi salonlarıyla da biliniyor.
  • İstanbul kentinin en ünlü noktalarından biri, Taksim Meydanı

Sonsuzluk Meydanı

İnsanın başını döndürecek müthiş kalabalık, nane çayı ve keşmekeşiyle Sonsuzluk Meydanı; bir yanda müzik eşliğinde kobra yılanı ve maymun oynatanlar, diğer yanda dansçılar, komedyenler, palyaçolar, dövüşçülerle ilgi çekiyor. Aynı zamanda büyük bir pazar yeri olan bu meydanda sabahın erken saatlerinden itibaren yüzlerce tezgâh kuruluyor.

Meydan olmanın hakkını veren Sonsuzluk Meydanı
Meydan olmanın hakkını veren Sonsuzluk Meydanı