Van Gogh: Huzur aramak

Van Gogh, batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir.
Van Gogh, batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir.

Hollandalı, izlenimci ressam Vincent van Gogh, 30 Mart 1853'te Hollanda'da dünyaya geldi. Üst orta sınıf bir ailede doğan Van Gogh çocukken ciddi, sessiz ve saygılı bir çocuktu.En büyük tutkusu ise resim yapmaktı. Gençliğinde sanat simsarı olarak çalışan Gogh, Londra'ya gittiğinde bunalıma girdi ve resim yapmaya bir süre ara verdi. Tekrar 1881 yılında resim yapmaya başlayan ünlü ressam, on yıldan fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2 bin 100 kadar resim ve çizim çalışması üretti. Bu eserlerin çoğunu ise yaşamının son iki yılına sığdırdı. Gogh’un hayatı ise erken son buldu. 37 yaşında trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan birkaç gün sonra hayata veda etti.

  • "Yılın sonuna doğru farklı bir adam olup çıkacağım. Bir yuvam olacak ve sağlığım konusunda huzura ereceğim. Böylece burada vaktinden ince soluksuz kalıp göçmemeyi umabileceğim." 4 Mayıs 1888

Arles

Vincent van Gogh, Bridge at Arles, 1888
Vincent van Gogh, Bridge at Arles, 1888

Paris’e yerleştiğinden beri yılın yarısını yağmurlu geçiren bu şehrin ışığını kendisine uygun bulmadığını sık sık dile getiren Vincent Van Gogh, 20 Şubat 1888 tarihinde burada geçirdiği iki yılın sonunda yanına izlenimcilerin uçuculuğunu alarak Arles’a giden bir trene biner. Artık hayatı ve sanatı için umut dolu yeni bir sayfa açılmıştır. Arles’a gelir gelmez bir lokantanın üst katında bulunan Hôtel Carrel'den, günde beş frank ödediği bir oda kiralar. Henüz kendisine model olacak birini bulamadığı için Arles'ın çevresindeki ağaçları, çiçekleri, dağları resmeder.

Sarı Ev

Arles’da ikinci evi yine bir kahvenin üst katında Café de la Gare’de kiraladığı oda olmuştu. Ama tek göz oda onun hayallerini gerçekleştirmesi için yeterli değildi. Amacı onunla aynı hedefi olan sanatçıları bir araya toplayıp, birlikte çalışarak üretecekleri bir sanatçı kolonisi oluşturmaktı. Bu amacı uğruna ilk adımı mayıs ayında Lamartine meydanındaki dört odalı, yeşil panjurlu o ünlü Sarı Evi'ni kiralayarak attı. Daha ilk günden hiçbir zaman elde edemediği huzuru bu evde bulduğuna inanıyordu.

Vincent van Gogh, The Yellow House, 1888
Vincent van Gogh, The Yellow House, 1888

Yatak Odası

Arles’daki Yatak Odası Van Gogh’un ürettiği üç ayrı resmin ortak adıdır. Resmin ilk versiyonuna bakacak olursak 17 Ekim 1888 tarihli "yatak odamın resmini bu akşamüstü bitirdim" dediği mektubu sayesinde resmin tamamlandığı kesin tarihi de biliyoruz. Yeşil panjurları kapalı olan duvarları soluk mor, zemini kiremit rengi ahşap zeminli bir odaya bakıyoruz.

Vincent van Gogh, Bedroom in Arles, 1888
Vincent van Gogh, Bedroom in Arles, 1888
Vincent resmin üçüncü versiyonunu tamamladıktan on ay sonra intihar etti.

Theo’ya yazdığı son mektubunda hayatı boyunca aradığı ama asla bulamadığı huzurdan bahsetmemişti. Ama çalışmaları uğruna nasıl bir hayat geçirdiğini özetlemişti:

"Böyle işte, ben, kendi çalışmalarım için yaşamımı tehlikeye atıyorum, bu çalışmalarım uğruna yarı-deli bir insan oldum -olsun, kabul."