Yaşamanın bir yolu: Côte D'Azur

Fransız Rivierası, Fransa'nın Akdeniz kıyısının bir bölümüne verilen addır.
Fransız Rivierası, Fransa'nın Akdeniz kıyısının bir bölümüne verilen addır.

Fransa’nın Akdeniz’e kıyısı olan güney kesimine Cote D’Azuryani Fransız Rivierası adı veriliyor. Bu sahil şeridi milyonlarcaturistin fazlasıyla rağbet ettiği bir yer olma özelliği taşıyor.Fransız Rivierası’nın en popüler kentleri Nice, St. Tropez,Monaco ve Cannes iken son zamanlarda Antibes, Èze LeVillage, Saint-Raphaël, Menton, St. Paul de Vence ve Hyèresgibi yerlerin de hayli popüler olduğu söylenebilir.

Fransızlar, ülkenin güney sahillerine "Cote D'Azur" deyimini kullanıyor. İstanbul’dan 2 saat 30 dakika süren uçak yolculuğu ile Nice kentine varıyoruz. Dünyaca ünlü plajları, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla görenleri adeta kendisine hayran bırakan Fransız Riviera’sının güzel şehri Nice’i keşfetmeye başlıyoruz. Fransız Rivierası’nın diğer rotaları olan Monte Carlo, Monaco, Cannes ve Antibes gibi şehirlere de yakınlığı nedeniyle tercih edilen Nice, denizin ve doğanın muazzam uyumunu tatilcilere sunuyor.

Sakin ve huzurlu: Nice

Türkçeye İngilizceden gelen French Riviera sözüyle bilinen bu kıyı, Fransızcadaki adını şair Stéphen Liégeard'ın 1887'de La Côte d’Azur adıyla yayınlanan bir kitabından almaktadır.
Türkçeye İngilizceden gelen French Riviera sözüyle bilinen bu kıyı, Fransızcadaki adını şair Stéphen Liégeard'ın 1887'de La Côte d’Azur adıyla yayınlanan bir kitabından almaktadır.

Sanat merkezleri ve tarihi eserleriyle de keşfedilmeye değer bir şehir burası. Bu kentte ziyaret edeceğiniz ilk durak Promenade des Anglais olabilir. Deniz kıyısında yürüme imkânı bulabileceğiniz bu bölgede, benzersiz bir manzara eşliğinde hem gezebilir hem de kafe ve restoranlarında dinlenebilirsiniz.

Nice şehrinin içinde olduğu Baie des Anges adıyla bilinen Melekler Körfezi'nin manzarasının da tadını çıkarın derim.

Sahilden yürüyerek gidebileceğiniz, kent merkezinde bulunan Masséna Meydanı’ndaki İtalyan mimarisine sahip binalar hemen dikkatinizi çekiyor. Aynı zamanda burası farklı etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Tarih ve Sanat Müzesi olarak faaliyet gösteren Masséna Sarayı'nı da gezebilirsiniz. Nice şehrinin panoramik manzarasını görmek ve Akdeniz kıyılarının benzersiz güzelliklerine şahit olmak için Şato Tepesi'ne de gidebilirsiniz. Burada Garibaldi Meydanı'nda bulunan Garibaldi Heykeli’ni de fotoğraflayabilirsiniz. Yine tren garı, Adalet Sarayı, St. Reparate Katedrali, Matisse Müzesi, Nice Operası, Chagall Müzesi, Ulusal Tiyatro ve Güzel Sanatlar Müzesi’de kentte gezilecek yerler arasında.

Menton’da balık keyfi

Nice’den yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk ile Menton'a ulaşıyorum. Diğer birçok Cote D'Azur kasabası gibi Menton da oldukça sevimli. Old Town denilen bölgesinde, sokak aralarında gezip alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya dükkânları ve lezzetli yemekler tadabileceğiniz restoranları bulunuyor. Bunun yanında kasabada ufak bir marina ve halk plajı da bulunuyor. Bu bölge deniz mahsulleri açısından çok zengin. Tatiliniz boyunca eğer seviyorsanız bol bol midye, kalamar, istiridye, ıstakoz ve balık yiyebilirsiniz. Menton limon üreticiliği ve her türlü limon ürünüyle de meşhur.

Menton, Fransa'da yer alan Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinde yer alan ve Alpes-Maritimes departmantında yer alan bir şehirdir.
Menton, Fransa'da yer alan Provence-Alpes-Côte d'Azur bölgesinde yer alan ve Alpes-Maritimes departmantında yer alan bir şehirdir.

Èze’nin botanik bahçesi

Ortaçağ kasabası olan Èze, yüksek bir tepeden denize bakan konumuyla sizi adeta zamanda yolculuğa çıkartıyor. Daracık sokaklarında yürümek, minik sevimli dükkânlarına girip çıkmak çok keyifli. Kasabanın en yüksek noktasında bulunan Jardin botanique d'Èze, Èze'nin botanik bahçesi, dünyanın birçok yerinden gelme irili ufaklı birçok kaktüsü içinde barındırıyor. Ama buranın esas güzelliği konumu ve manzarası tabii. Fotoğraf severler için bir cennet olan Èze’de manzaraya karşı bir şeyler içmek isterseniz Château Eza'nın terası mükemmel.

Lüksün simgesi: Monaco - Monte Carlo

Monaco, 1297 yılında kurulmuş, Avrupa'da Kuzeybatı Akdeniz kıyılarında yer alan bağımsız bir şehir devleti ve prensliktir.
Monaco, 1297 yılında kurulmuş, Avrupa'da Kuzeybatı Akdeniz kıyılarında yer alan bağımsız bir şehir devleti ve prensliktir.

Bir sonraki durağımız Monaco-Monte Carlo. Fransa’nın bağımsız şehir devleti olan Monaco prensliği cazip bir yer olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Lüks otellerin, Michel'in yıldızlı restoranların bulunduğu şehir 24 saat yaşıyor. Dik kayalıklar üzerine kurulan Monaco, lüks turizmin merkezi.

İlk kez 1911 yılında düzenlenen Monaco Rallisi’nin ardından şehrin kıvrımlı sokaklarının yarış pistine çevrilmesiyle milyonların izlediği dünya çapında ünlü Formula 1 organizasyonuna ev sahipliği yapar hâle gelmiş.

Tepeye konumlanan Prens Albert Sarayı kenti gezmeye başlamak için ilk durağımız oluyor. Saraya çıkılan yolda fotoğraflar çekebilirsiniz. Saraydan manzaranız liman, Formula 1 pisti ve Monaco Stadı oluyor. Sarayı gördükten sonra çevresindeki şirin dükkânlardan hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Sarayın yer aldığı tepeye çıkıldığında çeşit çeşit kaktüslerin yer aldığı Egzotik Bahçe’ye mutlaka uğrayın.

Alışveriş ve Cannes

Fransız Rivierası’nın en ünlü yerlerinden biri olarak karşımıza çıkan Cannes, yılın her mevsiminde turistlerin ilgisini çekmesini başaran bir yer. Yaz aylarında düzenlenen dünyaca ünlü Cannes Film Festivali’ne ev sahipliği yapan Fransa’nın bu popüler kasabasında denizin ve güneşin tadını çıkarırken tarihi yapılar ile mimari dokuya hayran kalacaksınız. Kenti turlamaya ilk olarak Eski Şehir olarak adlandırılan Le Suquet adlı bölgeden başlamanızı öneriyorum.

Cannes, Fransa'nın güneyinde yer alan, Fransız Rivierası'nın şehirlerinden birisidir.
Cannes, Fransa'nın güneyinde yer alan, Fransız Rivierası'nın şehirlerinden birisidir.

Eski şehirden sonra Cannes’daki en ünlü sahil yolu olan La Coisette’ye geçmelisiniz. İki kilometre uzunluğundaki bu sahil yolu boyunca göreceğiniz Akdeniz manzarasına hayran kalacaksınız. Burada deniz manzarasına karşı sıralanan kafelerden birinde soluklanıp bir şeyler içebilir, birbirinden ünlü mağazalarında alışveriş yapabilirsiniz. Cannes le Rendez Vous Deniz mahsulleri restoranını özellikle akşam yemeği için tavsiye edebilirim. Her yanı ayrı bir güzelliğe sahip olan Cannes’ın alışverişi yapabileceğiniz ünlü yerlerinden ikisi de Antibes ve Hoche caddeleri. Bu caddelerde yürürken her an bir ünlü ile de karşılaşabilirsiniz.