Yaza dört dörtlük bakım: Hem gençleşin, hem güzelleşin

Yaza dört dörtlük bakım...
Yaza dört dörtlük bakım...

Baharın o tatlı rehaveti geçti geçecek durumda. Serin tatlı rüzgâr yerini sıcak rüzgârlara bıraktı. Bazı yerlerde deniz sezonu açıldı bile. Herkes kendine tatil rotası belirlemeye çalışırken, aynı zamanda “Acaba yaza nasıl bir bakım yapsam da kendimi iyi hissetsem” diye düşünüyor. Kimileri güzellik merkezlerinin kapısını aşındırırken, kimileri de evde bakımın yollarını arıyor.

Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Güzellik Uzmanı Yasemin Miras, yaza girişte ilk olarak cildin güneşe karşı korunması gerektiğinin altını çiziyor. Miras, “Güneşten koruyan ürünleri bilinçli olarak kullanmaya çalışın. Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler sürekli güneşten koruyan ürünler kullanılarak korunmalı. Erişkinler deri tiplerine göre farklı koruma faktörlü ürünler kullanmalı. Güneşten koruyucu ürünleri, güneşe çıkmadan yarım saat önce cildinize uygulayın. Güneş koruyucu kremleri cildinize yeterli miktarda ve kalınlıkta sürün. Güneşten koruyan ürünler deriye eşit miktarda yedirilerek, havuza veya denize sık sık girildiğinde, havlu ile kurulanıldığında ve terlendiğinde gün boyunca uygulanmalı.” diyor.

Bakımın ilk adımı: Temizlik...
Bakımın ilk adımı: Temizlik...

Su için

Yaz döneminde cildin parlaklığını kaybedebildiğini söyleyen Miras, “Su cildin en önemli nem kaynağıdır. Bu sebeple su tüketimi yaz mevsiminde (günde en az 6-8 bardak) artırılmalı.Cildin kaybettiği nem kremler dışında cilt altına mezoterapi denilen bir yöntemle verilecek vitaminler vehyaluronik asid uygulamaları gibi işlemler ile de yerine konulabilir. Özellikle 35 yaş ve üzerindekiler bu işlemlerden oldukça fayda alarak çıkar” şeklinde konuşuyor.

Su için!
Su için!

Selülite elveda

Kadınların korkulu rüyası selülitin yaz aylarında daha da önemsendiğine dikkat çeken Miras, “Şekeri, tuzu ve yağıminimum şekilde tüketmelisiniz. Masaj işlemleri bu konuda yardımcı olabilir. Lenf drenajının yönü boyunca aşağıdan yukarıya doğru iki elle yumuşak bir şekilde masaj yapılmalıdır.

Normal duş sonrası selülit olan bölgelere birkaç dakikalık soğuk su uygulaması ya da yine aynı bölgelere 5 dakika ara ile birkaç dakikalık buz uygulaması kan dolaşımını hızlandırarak olumlu sonuçlar verir. Antiselülit kremleri de erken evrelerde faydalı olabiliyor. Denenmesinde sakınca yok. Ayrıca radyofrekans, karboksiterapi, vakum terapi, elektroterapi, pressoterapi, yağ dokusu arasındaki fibröz bantları yıkan lazer tedavileri ve artan yağ dokusunu eriten, dolaşımı düzenleyen mezoterapi gibi tedaviler tek başlarına ya da kombine olarak selülit tedavileri arasında” diye görüş veriyor.

Mutluluğun formülü çilekte

Miras’a göre yaz mutluluk mevsimi. Bunu da beslenmesine borçlu olduğunu söylüyor. Örneğin, bazı besinlerin özellikle kişi psikolojisi üzerine olumlu etkiler oluşturduğunu belirten Yasemin Miras, “Çalışmalara göre besinlerin mutlulukla çok yakından ilgisi var. Uzmanlar mutluluk hormonu seratonin salgılatan besinleri sık sık tüketmemizi söylüyor. Çünkü seratonin az salgılanırsa kanser olma riskimiz 40 kat artıyor. Çilek, muz, ahududu, bitter çikolata, yoğurt, yeşil çay ve yer fıstığı kesinlikle bu konuda işe yarıyor” diyor.

Mutluluğun formülü çilek...
Mutluluğun formülü çilek...

24 ayar altın ciltte

Cilt lekelerinin de kadın erkek pek çok kişinin sorunu olduğuna değinen Güzellik Uzmanı Yasemin Miras, “Günümüzde güneşin etkisi, kullanılan ilaçlar, yanlış tercih edilen kozmetik ürünleri, yaşlılık gibi nedenlerden yüzümüzde ve vücudumuzda cilt lekeleri oluşuyor. Lekeler için hep farklı çareler bulmaya çalışanların son dönemdeki tercihi altın maske. İçinde 24 ayar altın tozları, vitamin C minarelleri bulunan altın maske, bir yandan hücrenin yenilenmesini hızlandırırken diğer bir yandan yoğun nem vererek cildi sıklaştırıp çizgileri açıyor” diye konuşuyor.

24 ayar altın ciltte...
24 ayar altın ciltte...

Aşırı terlemeye son

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrah Op. Dr. Berker Büyükgüral da yazın aşırı terleyenlere önerilerini şöyle sıralıyor: Aşırı terlemenin en önemli nedenleri arasında stres, uyarıcı ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinin hastalıkları, menopoz, kan şekeri yüksekliği veya düşüklüğü, şişmanlık, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve hormonlar yer alır.

Aşırı terleme şikâyeti olan hastalarda nedenler tek tek araştırılır ve sorun saptanamadığı durumlarda sempatik sinir sisteminin doğuştan fazla çalıştığı düşünülür. Aşırı terlemede açık renkli ve bol kıyafetler giyilmeli. Aşırı terleyen bölgeye yönelik kurutucu pudra kullanılabilir. Bulunulan ortam serin tutulabilir. Bol su içilebilir. Stresten uzak kalınabilir. Bu konuda en etkili tedavi şekli ise botoks. Uygulaması kolay ve ameliyat gerektirmiyor. Uygulama öncesi özel bir test yapılarak, terleme bölgeleri ve miktarı saptanır. Buna göre uygulama yapılır.”

İnce bedene

“merhaba”

“Mezoterapi ile fazla kilonuzu atıp, incelebilirsiniz” diyen Op. Dr. Büyükgüral, “Mezoterapinin kelime anlamı “orta deri” tedavisidir. Tedavi edilecek bölgeye özel olarak hazırlanan ilaç karışımları, 46 mm uzunluğundaki iğneler ile çok küçük miktarlarda olmak üzere 1,52 cm aralıklarla deri içine enjekte edilir. Elle veya mezoterapi tabancası kullanılarak enjeksiyon yapılabilir. Kullanılan iğneler çok ince uçlu olduğu için uygulama sırasında ağrı hissedilmez. Selülitte, bölgesel incelmede, cilt gençleştirmede kullanılabilir” diyerek sözlerini noktalıyor.

Hem gençleşin, hem güzelleşin...
Hem gençleşin, hem güzelleşin...

SKYROAD YAZARINA ÖDÜL

‘Türk Böbrek Vakfı 3. Medya Ödülleri’nde dergimizin Sağlık Yazarı Begüm Çelikkol da ödüle layık görüldü.

Begüm Çelikkol
Begüm Çelikkol