Yeni dünyalar, yeni umutlar: New World

New World, Amazon Games tarafından 31 Ağustos 2021'de piyasaya sürülecek olan, yakında çıkacak devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur.
New World, Amazon Games tarafından 31 Ağustos 2021'de piyasaya sürülecek olan, yakında çıkacak devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunudur.

Amazon Games, uzun zamandır beklenen MMORP oyunununresmi çıkış tarihini 31 Ağustos 2021 olarak duyurdu. Geçtiğimiz ayise oyun kapalı beta çıkışını gerçekleştirdi ve nihayet meraklısıbeta da olsa New World oyununa kavuştu. Oyun fazlasıylakapsamlı bir MMORPG. Hatta klasik hayatta kalma oyunlarınıntemel mekaniklerine sahip olması sebebiyle, kısmen bir hayattakalma oyunu da sayılabilir. Oldukça büyük bir açık dünyaya ve budünyada yapılabilecek çok sayıda görev ve benzeri opsiyoneliçeriğe de sahip. Bundan dolayı kâğıt üzerinde başarılı birMMORPG olmaya hazır.

Fakat çoğu zaman iyi kurgulanmış bir açık dünya ve başarılı görev zincirleri bir oyunu bu türde başarılı yapmaya yetmiyor. Bu türe (MMORPG’ye) meraklı olanların temelde iki yönelimi oluyor PVE ve PVP… Kısaca açıklamak gerekirse PVE (Player versus Environment) oyuncunun çevre faktörlere ve yapay zekâya karşı mücadelesi, PVP ise (Player versus Player) oyuncunun başka bir oyuncuya karşı mücadelesi anlamına geliyor. Yani bir oyunun iyi bir PVE vaat etmesi o oyunu MMORPG olarak tek başına taşımaya yetmez. Çünkü bu türü seven oyuncular için -genelde- PVP de ciddi önem arz ediyor. MMORPG’nin mücadele ruhunu yansıtan da genel olarak bu kısım oluyor.

Oyunun daha önce Mayıs 2020'de çıkması planlanıyordu ancak şu anki tarihine ertelenmişti.
Oyunun daha önce Mayıs 2020'de çıkması planlanıyordu ancak şu anki tarihine ertelenmişti.

Peki New World, PVP olarak başarılı bir MMORPG mi? Beta aşamasında bu soruya net bir cevap vermek çok mümkün değil. Çünkü bir oyunun PVP’sinin başarılı olması için birçok etken var. Bunlardan en önemlisi oynanış mekanikleri. Oyun birçok başarılı MMORPG’ye göre farklı bir dövüş mekaniği tercih etmiş. Bilhassa okçu rolü üstlenen oyuncular için aim (hedef) alacak olmak kolay değil. Ve yine MMORPG’de sunucu gecikmesi sebebiyle ne denli başarılı işleyeceği de şüpheli olan, çalışırsa oynanışa kuşkusuz boyut atlatacak bir “dodge” mekaniği var. Ek olarak oyunun “meta”ları oturmadan PVP’nin başarılı mı yoksa başarısız mı olduğunu söylemek de pek mümkün eğil. Muhakkak baskın bir tür ortaya çıkacak ve sonrasında oyun, gelecek güncellemelerle dengelenecektir.

New World’ün beni heyecanlandıran en önemli özelliği ise oyunda bir sınıf seçiminin olmaması. Yani yeteneklerin, kullandığın silahta ustalaştıkça kazandığın özellikler... Ve silahlarda ustalaşmanın da bir sınırı yok. Yani oyun her kombinasyona gebe. Ve bu durum da, açıkçası beni ilginç kompozisyonlarla karşılaşabileceğimiz için heyecanlandırıyor. Oyundaki Crafting sistemi de bu şekilde gelişiyor ve yine bir sınırı yok.

Oyuncuların oyunda giyeceği zırhlarda da bir kısıtlama yok. Sadece hafif zırhları tercih edenler, hasar ve hareket bonusu alırken, ağır zırhları tercih edenler savunma bonusları alıyor. Oyun içinde kuşanılabilecek eşya miktarının az olması betada göze çarptı ancak oyunun resmi çıkışında muhakkak bu miktar artacaktır. Oyunun içinde elde edilen eşyalar için de oyun, ruh bağı sistemini kullanıyor. Bu sistem oyun içi P2W (pay to win) olasılığını da bir nebze düşürüyor. MMORPG meraklıları için de P2W daima oyunun önündeki en büyük tehdit. New World de ne yazık ki oyun henüz beta sürecindeyken yani daha çıkış yapmamışken bir cash shop duyurdu. Bu sebeple tepki aldı ve oyunun P2W olmayacağı konusunda da pek de iç rahatlatmaya yetmeyen bir açıklama yaptılar.

Oyun, satın al iş modeli kullanacak, yani aylık zorunlu abonelik ücreti olmayacak.
Oyun, satın al iş modeli kullanacak, yani aylık zorunlu abonelik ücreti olmayacak.

Bir şey olmak yerine her şey olmayı tercih eden oyunlar genelde başarısız olur. Tabii arkasına Amazon gibi bir devin olması New World’ü bu konuda istisnai de kılabilir. Bakıp göreceğiz, bunun cevabını zaman gösterecek. Ama umutluyum diyebilirim. Merakla çıkış tarihini bekliyorum. Umarım başarılı bir oyun olur ve keyifle oynarız. Yeni bir MMORPG’yi keşfetme konusunda fazlasıyla heyecanlıyım.

Son olarak, ben TRY üzerinden alım yaptığım için oyunu alırken daha uygun olması sebebiyle Steam platformunu kullandım. 135 TL civarı bir ödeme böylesi bir oyun için açıkçası çok değil. Üstelik oyunun WOW gibi bir aylık ödeme sistemi olmayacak. Belki ileride oyunu Prime üyeliğine bağlarlar.