Yeni Zelanda gezi rehberi

Yeni Zelanda gezi rehberi.
Yeni Zelanda gezi rehberi.

Dünyanın öbür ucunda söylemini bizim için tam olarak karşılayan ülke Yeni Zelanda, dünyadaki keşfedilecek harika destinasyonlardan biri. Kendinizi bambaşka bir dünyada bulacağınız Yeni Zelanda’nın her bir köşesi birbirinden farklı güzelliklerle dolu. Yerel halkı, farklı kültür ve inanışları, dillere destan doğal zenginlikleri, tadı damakta kalan muhteşem lezzetleri… Kısaca bu ülkenin güzellikleri saymakla bitmez. Haydi gelin bu güzellikleri Yeni Zelanda gezi rehberimizde keşfedelim.

Genel bakış

Auckland.
Auckland.

Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, iki büyük, 700'den fazla küçük adadan oluşuyor. Ülkenin başkenti Wellington ve resmi dilleri İngilizce ve Maorice. 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip ülke, 5 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Yeni Zelanda’ya ilk yerleşen ise 1000 yıl önce Polinezyalı Maoriler olmuş. Adaya ilk ayak basan Avrupalı ise 1642 yılında Hollandalı Abel Tasman. Günümüzde ise nüfusun çoğunluğunu Avrupa kökenli kişiler oluşturuyor. Ülke ekonomisi dünyadaki en küreselleşmiş ekonomilerden biri. Ülke genellikle ılıman bir iklime sahip. Kış aylarında iç kesimler sıfırın altında 10 dereceleri görürken yaz ayları sıcaklıklar 33 dereceyi buluyor. Yeni Zelanda dünyanın güney kesiminde yer aldığı için mevsimler de bizimkinin tam tersi zamanda yer alıyor. Ülkeye gidilecek en güzel tarih ise ilkbahar ve yaz ayları. Yani, Eylül ve Mart ayları arası.

Nasıl gidilir?

Yeni Zelanda’ya gitmenin en ideal yolu hava yolu. Ancak ülkemizden ne yazık ki aktarmasız uçuş bulunmuyor. Bunun için Bangkok, Hong Kong, Seul, Sydney gibi şehirler üzerinden Yeni Zelanda’ya aktarma yapabilirsiniz. Yolculuğunuz ise en iyi ihtimalle yaklaşık 22 saat sürüyor.

Yeni Zelanda’da ulaşım oldukça konforlu ve kolay. Önemli bir otobüs ağına sahip ülkenin neredeyse tüm şehirlerinden otobüsler sıklıkla kullanılıyor. Eğer şehir içinde gezintiye çıktıysanız bisiklet kullanabilir ya da yürüyerek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Ayrıca tren ve feribot seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Özellikle Kuzey ve Güney adaları arasında geçiş yapacaksanız tatlı bir feribot yolculuğu öneririz. Dilerseniz özel araç da kiralayabilirsiniz.

Fiordland Milli Parkı.
Fiordland Milli Parkı.

Görülmesi gereken yerler

Yeni Zelanda, doğa harikası şelaleleri, tertemiz kumsalları ve parıldayan buzulları ile harika bir turistik destinasyon.

Auckland

Tam anlamıyla bir metropol olan Auckland, ülkenin en kalabalık şehri. Ülke tarihi ve mirasını görmek için en uygun yer olan şehir, kuzey adasında yer alıyor. Ülkenin eski başkenti olan Auckland’de Auckland’da Sky Tower’ı görebilir, Harbor Köprüsü’nde harika hatıra fotoğrafı çekilebilir, Auckland Botanik Bahçeleri’nde doğanın muhteşemliğini seyredebilir, Auckland Müzesi’ndeki muhteşem eserleri görebilir, Stardome Gözlemevi’nde yıldızları seyredebilir ve Büyük Mercan Adası ile Kelebekler Vadisi’nde harika manzaraların keyfini çıkarabilirsiniz.

Rotorua

Tektonik bir bölgede bulunan Yeni Zelanda’da termal imkanların keyfini çıkarmadan olmaz. Bunun için en harika destinasyon Rotorua şehri. Taupo Volkanik Bölgesinin üzerinde yer alan şehirde çok sayıda gayzer ve kaplıca bulunuyor. Kent, ülkenin yerli kültürü olan Maori’ye de en iyi şekilde şahit olabileceğiniz yerlerden.

Fiordland Milli Parkı

Güney adasında yer alan bu doğa harikası Fiordland Milli Parkı, ülkenin en harika manzaralarına şahit olabileceğiniz yerlerden biri. Milli park içerisinde görülecek çok yer var ancak en güzellerinden biri Milford Sound. Burası buzul tarafından yaratılan gerçek bir fiyort. Burada, gemi turuna katılarak yunuslar ve penguenleri görebilir, harika manzaralar ile şelaleleri izleyebilirsiniz. Dünyanın en yüksek şelaleleri arasında bulunan Sutherland Falls da görmeniz gerekenlerden biri. 580 metrelik yükseklikten dökülen suyun sesi öyle yüksek ki sanki tepenizde bir uçak uçuyor.

Tongariro Doğal Parkı

İlk ulusal parkı olan Tongariro, ülkeniz görmeniz gereken doğal güzelliklerinde. Kuzey Adası’nın merkezinde yer alan parkta; göller, aktif volkanlar, ormanlar ve yaylalar bulunuyor. Burada doğa öyle farklı ve güzel ki, dünyaca bilinen Yüzüklerin Efendisi filminin bazı sahneleri burada çekilmiş. Bu da bölgenin turistik cazibesini artıran etmenlerden.

Napier.
Napier.

Napier

Ülkenin en popüler sahil beldelerinden biri olan Napier, kuzey adasında bulunuyor. Şehir harika plajları ve masmavi suları ile sevilirken burayı özel yapan bir diğer şey de su altı yaşamı. Muhteşem bir hayata konuk olacağınız Yeni Zelanda Ulusal Akvaryumu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Burada kaplumbağalardan timsahlara onlarca farklı deniz canlısı sizi karşılayacak.

Abel Tasman Doğal Parkı

Eğer doğaseverseniz ve el değmemiş bir yer arıyorsanız rotanız Abel Tasman Doğal Parkı. Güney adasında yer alan doğal parka karadan ulaşım bulunmuyor. Tekne ya da küçük uçaklarla ulaşabileceğiniz doğal park, Nadir kuş türleri, mavi penguenler ve Yeni Zelanda’ya özgü endemik bitki türlerine ev sahipliği yapıyor.

Adalar Koyu

Öyle çok gezmeden sakin bir tatil hayali kuruyorsanız Adalar Koyu’na kesin uğrayın deriz. Yeni Zelanda’daki en popüler tatil yerlerinden biri olan bölge, 144 adası, korunmuş doğal koyları ve harika kumsalları ile tam da dinlenmelik bir yer. Sualtı yaşamının da zengin olduğu Adalar Koyu’nda balina, penguen, yunus ve kılıçbalığı gibi birçok deniz canlısını görebilirsiniz.

Waitomo Mağaraları

Waitomo Mağaraları.
Waitomo Mağaraları.

Ülkenin en turistik yerlerinden biri de Waitomo Mağaraları… Waitomo bölgesinde bulunan mağaralar; Aranui, Ruakuri ve Glow-worm olmak üzere üç büyük ve 300’de fazla küçük mağaradan oluşuyor. Birbirinden etkileyici manzaralara sahip olan mağaralar, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Westland Milli Parkı

Güney adasında yer alan Wetland Milli Parkı, Yeni Zelanda’nın en önemli iki buzuluna ev sahipliği yapıyor: Franz Josef Glacier ve Fox Glacier… Bu harika buzullar ihtişamlı yapılarıyla görenleri adeta büyülüyor. Kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri olan bu buzullarda vadi yürüyüşü yapabilir ya da helikopter turları ile manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Aoraki/Mount Cook

Aoraki/Mount Cook.
Aoraki/Mount Cook.

Yeni Zelanda’nın en yüksek dağı olan Mount Cook ya da diğer adıyla Aoraki, ülkenin en turistik bölgelerinden. UNESCO Dünya Mirası Parklarına dahil olan dağ, 3,724 metre yüksekliğe sahip. Dağda farklı kademelerde tırmanma parkurları yer alıyor. Dağda bir de ana kamp bölgesi bulunuyor. Orası da parkın turizm merkezi olan Mount Cook Köyü.

Ne yenir?

Yeni Zelanda mutfağı, çeşitli geleneksel yemekleri ile ziyaretçilerinden tam not alıyor. Ada ülkesi olmasıyla deniz ürünleri sıklıkla tercih ediliyor. Ülkeye özgü deniz ürünlerinden en sevilenleri bir deniz yosunu çeşidi olan karengo ve yeşil dudaklı midye. Eti de sıklıkla yemeklerinde kullanan Yeni Zelandalıların en sevdiği yemeklerden biri maori boil-up. Et ve sebzelerin suyla dolu büyük bir kapta kaynatılmasıyla yapılan yemek, bizdeki etli güveç yemeğine benziyor. Peynir ve kıyma ile doldurulmuş hamurun fırında pişirilmesiyle yapılan kıymalı, peynirli turta ülkede en çok sevilen yöresel yemeklerden biri. Whitebait Böreği de ülkedeki oldukça popüler yemeklerden. Kızarmış balık ile yapılan bu yemek görsel olarak bizdeki mücveri andırıyor. Ülkenin en çok ilgi gören tatlısı ise hokey pokey dondurması. Bal peteğinin vanilya ile karıştırılmasıyla elde edilen dondurma turistler tarafından da beğeniliyor.

Ne alınır?

Yeni Zelanda yöresel birçok hediyelik eşya bulabileceğiniz bir ülke. Yeşil rengi ile bilinen pounamu, ülkeye özgü bir taş. Bu taştan yapılan takılar oldukça beğenilen hediyeliklerden. Barışı ve otoriteyi simgelediğine inanılan taştan yapılan takılar ülkede yalnızca hediye etmek için alınıyor. Yalnızca Yeni Zelanda’da yaşayan bir kuş türü olan kivi’nin pelüş oyuncakları alabileceğiniz Yeni Zelanda’ya özgü hediyeliklerden. Maori kültürüne bağlı ülkede alabileceğiniz bir başka hediyelik de ülkenin geleneksel kıyafetleri. Pelerin-etek takımından oluşan geleneksel kıyafetler, sıklıkla hediye olarak alınıyor. Ülkenin sığ sularında yaşayan bir deniz canlısı olan paua hediyeliklere konu oluyor. Canlının kendisi ile yemek yapılırken kabuklarından da birbirinden farklı takılar yapılıyor. Mavi, yeşil ve mor renklerin eşsiz bir uyum sergilediği takılar, alınabilecek hediyelikler arasında yer alıyor.

Haka Dansı.
Haka Dansı.

Ülkenin ünlüsü

Yeni Zelanda denince akla ilk gelen şeylerden biri ülkenin yöresel dansı olan Haka Dansı. Ülkenin 140 yıllık savaş dansı olan bu değer dünyaca biliniyor. Yeni Zelanda’nın ulusal sporu olan Rugby, ülkenin en ünlü değerlerinden biri. Haka dansı yapan ülkenin Rugby takımı, ülkeyi uluslararası arenada oldukça tanınır hale getirmişti. Yeni Zelanda’ya özgü olan şeylerden biri de yalnızca ülkede yaşayan bir kuş türü olan Kivi. Yeni Zelanda denince insanların aklına gelen bir diğer şey ise ülkenin muhteşem güzellikteki doğası. Filmlere konu olan doğa ülkeye en çok turisti çeken özellik. Film demişken ülkede çekilen yüzüklerin Efendisi filmi de Yeni Zelanda’yı dünyada bilinir yapan şeylerden biri.

Ülkenin efsanesi

Yeni Zelanda’da özellikle yerli halk Maoriler birbirinden farklı efsaneye inanıyor. Onlardan biri Mangoroa…. Maori mitolojisinde Mangoroa isimli bir köpekbalığı bulunuyormuş. Efsaneye göre de köpekbalıklarının kötü tanrı Punga'nın çocukları olduğuna inanılıyor. Yarı tanrı olan Maui ise dünyadaki Maori kabilelerini korumak için bu kötü köpekbalığını gökyüzünün denizine göndermiş. Gökyüzüne giden köpekbalığı ise Samanyolu’nu oluşturmuş. Maori halkı hala bizim her gördüğümüzde hayran olarak izlediğimiz Samanyolu'nun karanlık bölgelerinin, gökyüzündeki kötü köpekbalığı olduğuna inanıyor. Bu efsanenin doğruluk payı bilinmez ancak bir gerçek var o da Samanyolu’nun muhteşem bir manzara olduğu…