Yılbaşında çocuklarlar Paris

Fransa - Paris
Fransa - Paris

Işıklar şehri Paris, yılbaşı zamanı daha bir güzelleşir; umutlarımızdan kaynaklı olsa gerek her şey ışıl ışıl olur. Açık hava pazarları, rengârenk süslü çam ağaçları, atlıkarıncalar ve çan çıngıraklı şarkılar ile hem büyüklerin hem de küçüklerin başını döndüren masalsı bir atmosfere bürünür. Böylesi bir ortamda çocuklu bir Paris gezisi ise hiç şüphesiz unutulmaz olur.

ŞANZELİZE RENKLER İÇİNDE

Paris'in en ünlü caddesi olan Şanzelize, bizim de çocuklu Paris gezimizin başlangıç noktası oldu. Kış ile birlikte günler kısalmış, erkenden hava kararmıştı ancak yılbaşı zamanı ışıl ışıl süslenmiş olan Şanzelize'nin güzelliği karanlıkla birlikte daha bir ortaya çıkmıştı. Cadde boyunca kurulmuş olan Noel pazarında dolaştık. Fransa'nın dört bir tarafından gelmiş zanaatkârların el emekleri, çeşit çeşit yiyecekler, hediyelikler dizilmişti. Hafiften kendini hissettiren soğukta pazarı gezerken zaman zaman sıcak çikolata, zaman zaman kestane molaları verip ısındık. Her çocuğun iştahını kabartan çeşit çeşit şekerler, zencefilli kurabiyeler arasından ise miniğimiz harçlıklarını kocaman bir pamuk şekeri almakla değerlendirdi.

Şanzelize renkler içinde
Şanzelize renkler içinde

AÇIK HAVA BUZ PATENİ ÇOK EĞLENCELİ

Kış ile birlikte, açık hava buz pateni pistleri Paris'in dört bir tarafına kurulur. Kuzey ülkelerindeki ailelerin vazgeçilmez kış eğlencesi olan açık hava buz pateni, bizim çok da aşina olduğumuz bir şey değildi. Kaymasını bilen için çok eğlenceli, bilmeyen için ise biraz zorlu olan buz patenini oğlum Şanzelize'de dolaşıyorken gördü ve denemek istedi. Önce buzun üstünde düşmeden ayakta durmasına yardımcı olan yaslanma penguenleriyle dolaştı. Kısa bir süre sonra ise kendi başına kaymayı başardı ve keyfini çıkarıp çok eğlendi. Paris'in pek çok yerinde açık hava buz pateni yapılabiliyor. Bunlar arasında, Eyfel Kulesi'nin karşısındaki Trocadero pisti ve etkileyici mimarisiyle Hotel de Ville'in (Paris Belediye binası) önünde kurulan buz pistleri en meşhurları olarak söylenebilir.

Louvre Piramidi
Louvre Piramidi

DÖNME DOLAPTAN NEFİS PARİS MANZARASI

Çocuklu bir Paris gezisinin bir başka eğlencesi ise, şehrin dört bir tarafındaki meydanlara kurulan atlıkarıncalar ve dönme dolaplar. Kararmış havada ışıl ışıl parıldayan Paris'in simgelerinden Concorde Meydanı'ndaki kocaman dönme dolap, daha Şanzelize'de yürüyorken oğlumun dikkatini çekti.

 Louvre Sarayı
Louvre Sarayı

Işıklar şehri Paris'in gece manzarasını görmenin eğlenceli bir şekli olan dönme dolaba ailecek bindik. Daha henüz birkaç metre yükselmişken, karanlık ile birlikte altın renkli parlak elbisesini kuşanmış olan Eyfel Kulesi selamladı bizi. Karşımızda Şanzelize ve en ucundaki Zafer Takı, hemen yanımızda Seine Nehri ve onu kuşatmış rengârenk ışıklandırılmış onlarca köprü, arkamızda Louvre Sarayı ve daha birçokları ile Paris'in gece manzarası gerçekten nefis...

Concorde Meydanı'ndaki kocaman dönme dolap...
Concorde Meydanı'ndaki kocaman dönme dolap...

MUTLAKA EYFEL KULESİ’NİN TEPESİNE ÇIKILMALI

İster yaz olsun, isterse kış Paris seyahatinin değişmeyen uğrak yeri şehrin ünlü simgesi Eyfel Kulesi'nin en tepesine kadar çıkmak olmalı. Yazın uzayıp giden bilet kuyrukları kışın azalmış oluyor. Ancak buna karşılık kışın, kulenin en tepesindeki soğuk rüzgârları göze almak gerekiyor. 324 metre yüksekliğindeki Eyfel Kulesi'ningezilebilen üç katı mevcut. İkinci katına kadar tercihe göre merdiven ya da asansör ile ulaşılabiliyor. İkinci kattan üçüncü kata ise sadece asansör ile çıkılabiliyor.

Eyfel Kulesi
Eyfel Kulesi

Bizler kulenin en üst katına kadar çıktık, dört bir köşesini dolaşıp 360 derece Paris manzarasını seyrettik, dürbünlerle uzakları inceledik. Demir yığını gibi gözüktüğüne bakmayın, Eyfel Kulesi'nde kafeler, restoranlar, hediyelik eşya dükkânları hatta kapalı bölümlerinde ısıtma bile var. Üşüdükçe kapalı alanlara girdik ısındık, manzaranın karşısında sıcak çikolata ve kahve içip anın tadını çıkarttık.

DİSNEYLAND BÜYÜLEYİCİ

Paris seyahatinin en az bir gününü Disneyland'e ayırmak hem küçükler hem de büyükler için unutulmaz bir deneyim oluyor. Paris'in klasik ortamından bir anda Hollywood setlerine ışınlanmış gibi hissettiğiniz Disneyland’ın kışla birlikte her tarafı büyüleyici bir atmosfere bürünüyor. Hızlı trenler, çeşit çeşit şovlar, çocukların sevdiği karakterler ile eğlence dolu Disneyland hiç şüphesiz küçükler için ömürleri boyunca unutamayacakları bir yılbaşı hediyesi oluyor.

Disneyland
Disneyland