Yurt dışında araç kiralama rehberi

Yurt dışında araç kiralama rehberi.
Yurt dışında araç kiralama rehberi.

Yurt dışına uçakla gezmeye gittiniz. Oteliniz havalimanına biraz uzak ve toplu ulaşımla nasıl gidileceğinizi bilmiyorsunuz. Ya da birbirine yakın ikiden fazla ülkeyi gezmek istiyorsunuz ancak bir tur gezisi ayarlayamadınız. Bu iki durumda da sizi kurtaracak en iyi yöntem araç kiralamak… Peki, yurt dışında da araç kiralamak Türkiye’deki ile aynı mı? Aracı teslim almanızdan yakıtına, ehliyetinizin geçerliliğinden kayıtlı sürücüye kadar tüm detaylar yurt dışında araç kiralama rehberi yazımızda…

Ehliyetinizin geçerliliğini kontrol edin

Ehliyetinizin geçerliliğini kontrol edin.
Ehliyetinizin geçerliliğini kontrol edin.

Araç kiralayabilmeniz için önceliğiniz bir ehliyete sahip olmanız ve bu ehliyetinizin gittiğiniz ülkede geçerliliği olması. Ancak telaş yapmayın. Eğer Türkiye cumhuriyeti vatandaşıysanız ve buradan ehliyet aldıysanız, turist vizesiyle gittiğiniz bütün ülkelerde ehliyetinizin geçerliliği var. Uluslararası bir ehliyet almanıza gerek yok. Ancak tabi bu durumunda bir süresi var. Ehliyetiniz 6 ay süre ile geçerli kabul ediliyor ve eğer 6 aydan uzun süreli bir oturma izniniz varsa bulunduğunuz ülkenin ehliyetine sahip olmanız gerekli.

Sürücünün kim olacağına karar verin

Araç kiralama yaparken normal şartlarda yalnızca bir sürücü aracı kullanma yetkisine sahip oluyor. Çoğu firma da ikinci sürücüye kullanma yetkisi vermek için ekstra ücret talep ediyor. Zira aracın tek bir yetkili sürücüsü varsa ve araç bir kazaya karıştığında direksiyonda o kişi yoksa aracın bütün sigortaları geçersiz oluyor. Bu da size kazanın masraflarını yüklenme sorumluluğu doğuruyor. Eğer aracı iki kişi kullanmak istiyorsanız, bunu mutlaka kiralama şirketine bildirmenizde fayda var.

Sürücünün kim olacağına karar verin.
Sürücünün kim olacağına karar verin.

Kiralama yapacağınız şirketi belirleyin

Öncelikle yurt dışında araç kiralayacaksanız, bunu hangi şirket arayıcılığıyla yapacağınız oldukça önemli bir konu. Gideceğiniz ülkelerin yabancısıysanız ya da daha önce araç kiralamadıysanız yerel kiralama şirketlerini tercih etmenizi önermeyiz. Uluslararası kiralama şirketleri sizin için daha güvenli olacaktır. Bunun için kiralama yapacağınız ülkedeki uluslararası şirketlerin web sayfalarını gezerek bilgi edinebilir, size en uygun olanından kiralama yapabilirsiniz.

Kiralama yapacağınız şirketi belirleyin.
Kiralama yapacağınız şirketi belirleyin.

Doğru kiralama seçeneğini seçin

Doğru kiralama seçeneğini seçin.
Doğru kiralama seçeneğini seçin.

Araç kiralamanın birbirinden farklı yolları var. Bunlardan ilki internet üzerinden kiralama yapmanız. Eğer işiniz son dakikaya kalmadıysa internet üzerinden araç kiralamanın oldukça mantıklı. Bu sayede hem işinizi sağlama almış oluyorsunuz hem de bazı kiralama firmaları erken rezervasyona indirimler yapıyor. Bu indirimlerle de geziniz için tasarruf yapmış oluyorsunuz. Ayrıca, ön ödeme yaparak bu indirim miktarını artırmanız da mümkün. Bir diğer yöntem havalimanı ve tren istasyonlarından araç kiralamak. Bu yöntem internetten kiralama göre daha pahalı olsa da buralardaki kiralama şirketlerinin şehir içindeki ofislere göre erken açılıp geç kapanması sizin için güzel bir avantaj. Bunun dışında da kiralama ofislerinden araç kiralayabilirsiniz. Ancak bu internet üzerinden kiralamanın neredeyse 2,3 katına denk gelebilir. O nedenle ‘erken kalkan yol alır’ diyor ve internetten araç kiralamanızı öneriyoruz.

Ödeme yapmak oldukça kolay

Araç seçildi, sürücüler belirlendi, sıra geldi ödemeye… Uluslararası kiralama şirketleri araç ödemeleri konusunda katı kurallara sahip olabiliyor. Ancak ödeme işlemleri Türkiye’dekiyle oldukça benzer. Bazı firmalar güvenlik için debit kartları kabul etmiyor. Bu nedenle öncelikle üzerinde isminizin yazılı olduğu bir kredi kartınız olması gerekiyor. İnternet üzerinden ön ödemeli bir rezervasyonunuz yoksa ücret aracı kiralarken satış ofisinden alınıyor. Eğer varsa internet üzerinden ödeme yapılabiliyor. Tabi ödeme yaparken yalnızca aracın ücreti ödenmiyor. Türkiye’de olduğu gibi araç parasıyla birlikte bir depozito ödeniyor. Bunun sigorta mesuliyeti, farklı noktaya araç teslimatı, olası trafik cezaları gibi farklı birçok sebebi bulunuyor. Aracı kullanım sağ salim teslim ettiğiniz halde kartınızdaki depozito blokesi kaldırılıyor.

Aracı aldığınız gibi teslim edin

Kilometre sınırına dikkat edin.
Kilometre sınırına dikkat edin.

Çoğu ülkede kiraladığınız aracı teslim alırken yanınızda birileri olmuyor. Aracın konumu size bildiriliyor ve siz alıyorsunuz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken hususlar var. Aracı ilk teslim alırken, size araçla ilgili verilen formdaki bilgiler ile araçtaki donanım aynı mı diye kontrol edin. Eğer formdan ayrı bir durum ya da araçta bir hasarla karşılaşırsanız hemen bildirmeniz gerekiyor. Bunun için aracın yanına ilk gittiğinizde ve kontrolleri yaparken video kaydı almanızı öneriyoruz. İşiniz bittiğinde aracı teslim ederken de bir video kaydı alın ki sizden sonra oluşabilecek hasarlardan mesul tutulmayın.

Bunun dışında kiralama şirketleri genellikle aracı müşterilerine dolu depo ile teslime ederler. Bu nedenle sizin de aracı bırakırken depoyu doldurmanız gerekli. Eğer aracı eksik depo ile teslim ederseniz bunun bedeli ekstra olarak size fatura edilir. Tabi yine doldurduğunuz deponun fotoğrafını çekmeyi unutmayın!

Kilometre sınırına dikkat!

Bazı firmalar araç kiralamada kilometre sınırı koyabiliyor. Bu sınır geçtiğinizde kilometre başına ekstra ücret ödemeye başlıyorsunuz. Eğer kısa süreliğine araç kiralıyorsanız bu durum bir sorun oluşturmayabilir. Ancak uzun süreli bir kullanım yapacaksanız aracınızın size sınırsız kilometre kullanım hakkı ile verilmesi gerekli. Böyle bir durumla karşılaşmamak için kiralama esnasında kullanımınızın süresini belirtmenizde fayda var.

Trafik kurallarına uyun.
Trafik kurallarına uyun.

Trafik kurallarına uyun

Yurt dışında araç kiralıyorsanız, park cezaları hariç diğer trafik cezaları size ait. Trafik cezasınız varsa muhtemelen kiralama işleminiz bittikten sonra firmaya ulaşacak. Kiralama şirketi de bunu size ekstra olarak yansıtıyor. Bazı firmalar mail ile size cezayı ileterek ödeme talep ederken bazıları ise direkt ödeme yaptığınız kredi kartınızdan kesiyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için gittiğiniz ülkenin tüm trafik kurallarına uymanızı öneririz. Aksi takdirde çoktan bitirdiğiniz tatilinizden kalan bir ceza sizi ilerleyen zamanlarda bulabilir.