Zamana karşı hareket etmek: Güney Afrika

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir.
Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir.

Güney Afrika, Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu’nun buluştuğunoktada, Afrika’nın en güneyinde bulunuyor. Haritayabaktığınızda Afrika kıtasının en altında sivri bir uç vardır ya, işteorası Güney Afrika. Afrika denince akla gelen tablonun aksine,yemyeşil ovalar, üzüm bağlar, ormanlar ile kaplı bir ülke burası.Akdeniz iklimine benzer bir iklime sahipken safari alanlarındabüyük beşliyi görebileceğiniz bir yer aynı zamanda…

Güney Afrika’ya gitmek için en iyi zaman

Güney Afrika’da yapmak istediklerinizi, görmek istediklerinizi göz önüne alarak seyahatinizin zamanını planlamanızı öneririm. Türkiye’de kışa girerken Güney Yarım Küre’de bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti yaza giriyor. Denize girmek, sörf yapmak, su sporları ile ilgilenmek istiyor ve Türkiye’de soğuk kış günlerinden sıkılıyorsanız, Güney Afrika iyi bir alternatif. Deniz kıyısından dünyanın en büyük canlıları olan balinaların göçünü izlemek istiyorsanız, o zaman eylül sonu ekim başı Hermanus’ta olacak şekilde seyahat planınızı yapmalısınız.

Ulaşım

Güney Afrika’ya gitmek isteyenler için Türk Hava Yolları’nın Johannesburg ve Cape Town şehirlerine direkt uçuşları bulunuyor. Körfez bölgesinin havayolu firmaları ile aktarmalı olarak da gitmek mümkün.

Güney Afrika 10'lusu

Ümit Burnu

Ümit Burnu, Cape Town’dan günübirlik ulaşabileceğiniz Cape Yarımadası’nın güney uç noktasında yer alıyor. Bilinenin aksine burası Hint ve Atlantik Okyanusları’nın buluşma noktası değil, o nokta Cape Agulhas ve buradan 150 kilometre batıda yer alıyor. Ümit Burnu, denizcilerin Afrika kıtası geçişi sırasında kullandıkları bir geçiş noktası, ancak zorlu bir nokta ve burnu keşfeden Portekizli Bartolomeu Dias buraya “Fırtınalar Burnu adını” bu yüzden vermiş olmalı.

Masa Dağı tırmanışı

Güney Afrika denince akla ilk gelen şehir ülkenin turizm başkenti olan Cape Town, Cape Town denince de akla ilk gelen yer şehri sarıp sarmalar gibi görünen Masa Dağı. Tepe yüzeyinin tamamen düz olmasından dolayı “masa dağı” adı verilmiş olan dağı her yıl binlerce turist ziyaret ediyor.

Masa Dağı.
Masa Dağı.

Masa Dağı’na teleferik ile veya yürüyüş patikalarını kullanarak çıkmak mümkün. Her ikisi de keyifli deneyimler. Ancak Masa Dağı’na teleferik ile çıkma planınız varsa hava durumunu mutlaka kontrol etmeniz gerek, çünkü teleferik rüzgârlı günlerde çalışmıyor. Dağın tepesinden muhteşem bir Cape Town manzarası da izleyebilirsiniz. Tepede kafeterya, yürüyüş parkuru gibi imkânlar var.

Nelson Mandela ve Robben adası

Cape Town’ın 15 kilometre kadar açığında bulunan ada, Güney Afrika’nın devrimci lideri Nelson Mandela’nın 18 yıl boyunca ceza evinde kaldığı yer. Şu an neredeyse tüm ada müzeye dönüştürülmüş durumda, Cape Town’dan kalkan teknelerle adaya ulaşarak gezi otobüsleri ile adayı gezebiliyorsunuz. Nelson Mandela’nın hayatından kesitlerin yanısıra adada yaşayan penguen kolonisini de görebilirsiniz.

Penguen Kolonileri ve Boulder sahili

Ümit Burnu’nu görmek için Cape Town’dan kalkan günübirlik Cape Yarımadası turlarının duraklarından biri de Simon’s Town’da yer alan Boulder Sahili. Bu sahilin duraklar arasında yer almasının nedeni ise Güney Afrika’daki en büyük penguen kolonilerinden birine ev sahipliği yapması.

Boulder Sahili.
Boulder Sahili.

Penguen deyince aklınıza hemen buzullar gelse de sıcak iklimlerde yaşayan bir penguen cinsi burada yaşıyor. Penguenlerin yaşam alanlarının arasına ahşaptan patikalar yapılmış, penguenlere epey yaklaşabiliyorsunuz. Yine de penguenlerin vahşi hayvanlar olduklarını unutmamakta fayda var.

İki okyanusun buluştuğu yer: Cape Agulhas

Dünyada yaşayabileceğiniz nadir deneyimlerden biri Hint ve Atlas Okyanusu’nun birleştiği veya kesiştiği yeri görmek olmalı. Cape Agulhas size bu deneyimi sunuyor. İki okyanusun buluştuğu noktaya yapılmış anıtların önünde fotoğraf çektirmek Güney Afrika seyahatinin olmazsa olmazlarından.

Balinaların göçleri: Hermanus

Hermanus, Güney Afrika’nın hatta dünyanın en ilginç deneyimlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Her yıl haziran-aralık ayları arasında göç eden, dünyanın en büyük canlısı olan büyük beyaz balinaların göçünü sahilden veya tekne turları ile izleyebileceğiniz dünyadaki nadir yerlerden biri burası.

Deve Kuşları ile ünlü Oudtshoorn

Cape Town’dan başlayıp Port Elizabeth’in yakınında yer alan Addo Elephant Park’a kadar devam eden ve Güney Afrika en meşhur seyahat rotası olan Garden Route üzerindeki duraklardan biri de Oudtshoorn şehri.

Oudtshoorn.
Oudtshoorn.

Dünyada pek bilinmese de Güney Afrika’da bilinen bir yer. Özellikle deve kuşu çiftlikleri, Cango Mağaraları ve Afrika’nın ilginç hayvanlarından olan Meerkat’leri doğal ortamlarında görebileceğiniz sabah turları ile meşhur bir şehir.

Maymunlar ve kuşlar: Monkeyland

Monkeyland, yine Garden Route duraklarından biri olan Plettenberg şehri yakınlarında maymun ve kuşlar için oluşturulmuş bir doğal yaşam alanı. Hayvanları doğal ortamlarında görebileceğiniz devasa bir park oluşturulmuş. Uzun bir yürüyüş rotasını takip ederek rengarenk tropik kuşları bin bir çeşit maymunu görme imkânınız var. Benim favori maymunlarım şüphesiz halka kuyruklu lemurlar.

Dünyanın en yüksek köprü atlaması noktası

Güney Afrika’da yaşayabileceğiniz çılgın deneyimlerden biri dünyanın en yüksek köprü atlama noktasının bulunduğu Bloukrans Köprüsü’nden Bungy Jumping yapmak. Tsitsikamma Ulusal Parkı sınırları içinde yer alan köprü dünyaca ünlü bir atlama noktası. Storms River nehrinin açtığı vadiye doğru yapılan atlamanın isterseniz video kaydını da almanız mümkün.

Tsitsikamma Ulusal Parkı.
Tsitsikamma Ulusal Parkı.

Sörf sevenlerin cenneti: Plettenberg

Plet veya Plett olarak da adlandırılan Plettenberg Koyu, Garden Route duraklarından bir diğeri. Plettenberg’de yapılacak pek çok aktivite olsa da en meşhur olanı dalga sörfü. Sörf meraklıları buraya gelerek sörf öğreniyor veya sörfün keyfini çıkarıyor.

Plettenberg.
Plettenberg.

Tek bir sorunu var, o da köpekbalığı saldırıları. Sörf yapmadan önce köpekbalığı uyarılarına dikkat etmeniz gerekiyor, aksi hâlde yem olabilirsiniz.