Zamanın kokusu: Byung Chul Han

Byung Chul Han, bir filozof, yazar ve kültürel teorisyendir.
Byung Chul Han, bir filozof, yazar ve kültürel teorisyendir.

Güney Kore doğumlu Alman bir filozof, yazar ve kültürel teorisyen olan Byun Chul Han, Berlin üniversitesinde bir profesördür. 1959'da Seul'de dünyaya geldi ve 1980'lerde Almanya'ya taşınarak felsefe, Alman edebiyatı ve Katolik teolojisine yoğunlaşarak doktorasını tamamladı. Han, araştırmalarında on sekiz, on dokuz ve yirminci yüzyıl felsefesi, etik, fenomenoloji, kültür kuramı, din, medya kuramı ve kültürlerarası felsefe gibi konulara yön verdi.

 Zamanın Kokusu-Bulunma Sanatı Üzerine Felsefi Bir Deneme, 2018 de basılmış bir felsefe kitabıdır.
Zamanın Kokusu-Bulunma Sanatı Üzerine Felsefi Bir Deneme, 2018 de basılmış bir felsefe kitabıdır.

Yazarın bazıları birçok dile çevrilmiş kitaplarından olan "Zamanın Kokusu "nu bizde ucundan kokladık.

Kitap, zamanını kaybeden insanı, boşlukta dolaşıp durmaya mahkûm bir yaşamı, zamanın doğruluğunu, ölümün zamansızlığını, tefekküre vakit bırakmayan hayatı sorguluyor ve bunu sorgularken de çözüm imkanı tanımayı da ihmal etmiyor.

"Zaman bütün ritmini kaybettiğinde, herhangi dayanağı veya istikameti olmadan açıklığa doğru akıp gittiğinde, doğru veya iyi zaman da ortadan kaybolur."

"Ölüm, yaşamı uygunsuz zamanda sonlandıran bir dış güçtür. İnsan hep vaktinden önce, hep uygunsuz bir zamanda ölür."

"Modern teknoloji insanı yeryüzünden uzaklaştırır. Uçaklar ve uzay gemileri yeryüzünün çekimini insanın elinden alır. Yeryüzü, uzaklaştıkça küçülür. Yeryüzü, üzerinde ne kadar hızlı hareket edilirse, o kadar daralır. Yeryüzü üzerinde, mesafeleri ortadan kaldırmaya yönelik her girişim insanla yeryüzü arasındaki mesafenin giderek artmasına yol açar."

"Hızlı yaşanan ve hiçbir şeyin uzun kalmadığı, yavaş hiçbir şey içermeyen bir hayat, hızlı kısa vadeli ve kısa yaşanan deneyimlerle nitelenen bir hayat, ‘deneyim oranı’ ne kadar yüksek olursa olsun, kısa bir hayattır."

"Yola çıkışla varış arasında geçen zaman kestirilemeyen şeylerin hesaba katılması gereken zamandır."

"Tüketim toplumunda insan bulunmayı unutur. Tüketim malları derin düşünceli bir bulunmaya izin vermez. Yeni ürünlere ve ihtiyaçlara yer açmak için olabildiğince hızlı kullanılıp tüketilirler."