Futbolcular nerede ve ne zaman bedelli askerlik yapacak?

Tatbikatta nişan alan bir bordo bereli (Arşiv)
Tatbikatta nişan alan bir bordo bereli (Arşiv)

Bedelli askerlikten yararlanacak futbolcuların tamamının Burdur'da silah altına alınacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. GZT Spor Servisi, tüm futbolcuların tıpkı normal vatandaşlar gibi önceden belirlenen yerlere rastgele verildiği ve sezon sonunda silah altına alınacakları bilgisine ulaştı.

Bedelli askerlikten yararlanacak futbolcuların celp ve sevk tarihleri belli oldu. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla 21 gün temel askerlik eğitimi alacakları birlikler belli olan futbolcular, vatani görev için geri sayıma başladı.

Bedelli askerlik öncesinde forma giydikleri takımların maçlarında 3’te 1 oranında sahaya çıkmış olması gereken futbolcular, bedelli sayesinde bu kriterden kurtuldu. Toplamda 4 profesyonel ligden futbolcuların silah altına gireceği bedelli döneme ilişkin detayları sizler için derledik.

Emre Belözoğlu bedelli askerlikten yararlandığı dönemde eğitimde...
Emre Belözoğlu bedelli askerlikten yararlandığı dönemde eğitimde...

FUTBOLCULAR NE ZAMAN ASKERE GİDECEK?

Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği’nin müzakereleri sonucunda futbolcuların devre arasında askere alınma ihtimalleri ortadan kaldırıldı. Bedelli askerlikten yararlanan, celp ve sevk tarihleri açıklanan tüm futbolcular, sezon sonunda silah altına girecek.

  • Devre arasında olamaz çünkü tatil bir hafta. Sezon içi zaten sıkıntı. Mayısın sonundan itibaren en uygun tarih olarak haziran ayı, dedik. Herhangi bir organizasyonun olmadığı, futbolcuların tatilde olduğu dönem gitmeleri uygun olur diye rica ettik.
  • Hakan Ünsal

FUTBOLCULAR NEREDE BEDELLİ ASKERLİK YAPACAK?

Bedelli askerlikten yararlanacak futbolcuların tamamının Burdur’da silah altına gireceği iddiaları ise gerçeği yansıtmıyor. GZT Spor Servisi’nin ulaştığı bilgiye göre; futbolcuların tamamı tıpkı normal yükümlüler gibi belirlenen tüm yerlerde vatan borcunu ödeyebilecek.

KAÇ FUTBOLCU BEDELLİ ASKERLİK YAPACAK

Bedelli askerlik yapacak futbolcuların rakamı bir hayli yüksek. Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı Hakan Ünsal’ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı rakamda kaydadeğer bir artış yaşanmadığı bilgisine ulaşıldı. 4 profesyonel ligden yaklaşık 846 futbolcunun bedelli askerlik yapması bekleniyor.

1111 Askerlik Kanunu'nun ilgili maddesi.
1111 Askerlik Kanunu'nun ilgili maddesi.

HANGİ FUTBOLCULAR BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

1111 Askerlik Kanunu’na göre; Süper Lig ve TFF 1. Lig’de oynayan futbolcular, forma giydikleri takımların maçlarında 3’te 1 oranında kadroda yer almaları durumunda 38 yaşına kadar askerliğini tecil ettirme hakkı bulunuyordu.

Artık 38 yaşına kadar tecil hakkını kullanmayarak belirlenen kriterlere uyum sağlayan ve bedelli askerlik kriterlerine uyan futbolcular, yıl içerisinde, forma giydiği takımda maçların 3’te 1 oranında oynama oranına bakılmaksızın istediği bir dönemde askerlik görevini tamamlayabilecek.