Galiptir bu yolda mağlup: Vida neden bu kadar değerlendi?

Domagoj Vida
Domagoj Vida

2018 Dünya Kupası'na damga vuran isimlerden biri Domagoj Vida oldu. Rusya'da sergilediği performansla değerine değer katan Hırvat savunmacı, Modric'le birlikte yakaladığı ivme sebebiyle 'galiptir bu yolda mağlup' dedirtti.

Fransa’nın şampiyonluğa ulaştığı 2018 Dünya Kupası’nın bir diğer kazananı Domagoj Vida oldu. Hırvatistan’ın finale yükselmesinde kilit rol oynayan deneyimli savunmacı, Avrupa’nın devlerini peşine taktı.

Transfer piyasasının gözde isimleri arasına giren Vida, Rusya’daki performansıyla değerini neredeyse 3’e katladı. Hırvat savunmacı, finalde sahadan boynu bükük ayrılsa da forma giydiği 6 maçta sergilediği etkileyici performansla kendisine talip olan takımların cebini yakacağının sinyallerini verdi.

Domagoj Vida, Süper Lig'de aktif olarak oynadığı dönemde Dünya Kupası finalinde forma giyen ilk isim olarak tarihe geçerek de değerine değer kattı.
Domagoj Vida, Süper Lig'de aktif olarak oynadığı dönemde Dünya Kupası finalinde forma giyen ilk isim olarak tarihe geçerek de değerine değer kattı.

Hırvatistan’ın Dünya Kupası’nda final dahil oynadığı 7 maçın 6’sına ilk 11’de başlayan Vida, tam 630 dakika sahada kaldı. Yalnızca D Grubu’nun son maçında İzlanda karşısında süre alamayan deneyimli oyuncu, diğer 6 maçın tamamında forma giydi. Nijerya, Arjantin ve Fransa maçlarında 90 dakika oynayan Vida, uzayan Danimarka, Rusya ve İngiltere mücadelelerinde ise 120 dakika oyunda kaldı.

Ev sahibi Rusya’yı eledikleri çeyrek final maçında attığı golle takımına yarı final biletini getiren Vida, Fransa karşısında ise skora doğrudan katkıda bulunarak göz kamaştırdı. Takımının Fransa ağlarına gönderdiği ilk golün asistini yapan Vida, Dünya Kupası finalinde asist yapma başarısı gösteren sayılı savunmacılar arasında girerek kaşesini iyiden iyiye yükseltti.

Vida'nın Fransa karşısındaki ısı haritası. Görsel: mackolik.com
Vida'nın Fransa karşısındaki ısı haritası. Görsel: mackolik.com

Vida'nın değerine değer katan bir diğer kriter ise Fransa maçında yaptığı asist kadar yakaladığı istatistikler oldu. Fransa karşısında %91.7 pas isabetiyle oynayan başarılı savunmacı, 4 kritik atağı da büyümeden önleyerek tam not aldı. Özellikle rakip yarı alanda yakaladığı %86.7'lik pas isabetiyle dikkatleri üzerine çeken Vida, takımı mağlup olmasına rağmen 'galiptir bu yolda mağlup' dedirtti. Vida ayrıca 3 ikili mücadele kazanırken, 2 hava topu kazandı ve 1 de top kaptı.

Görselde yer alan rakamlar, Dünya Kupası öncesindeki döneme ve son transferlere göre hesaplanmıştır.
Görselde yer alan rakamlar, Dünya Kupası öncesindeki döneme ve son transferlere göre hesaplanmıştır.

Turnuva öncesinde, Dünya Kupası’nda mücadele eden 736 oyuncu arasından en değerli 285. isim olan Hırvat stoper, bir aya sığdırdığı 1 gol – 1 asistlik performansla bu listenin üst sıralarına yerleşti. 29 Mayıs 2018 tarihi itibariyle piyasa değeri 7 milyon avro kabul edilen Vida’nın değerinin 15 Temmuz 2018’den itibaren 21 milyon avro barajını geçmesi bekleniyor.

Beşiktaş yönetiminin, 4 Ocak 2018 tarihinde bedelsiz olarak kadrosuna kattığı Vida için 35 milyon avro bonservis bedeli belirlediği konuşuluyor. Siyah beyazlı ekip, Vida'yı elden çıkarması halinde Süper Lig tarihinin en karlı al-sat'larından birini gerçekleştirmiş olacak

  • İngiltere’den Liverpool, Everton ve Leicester, İspanya’dan ise Atletico Madrid ile Sevilla, 29 yaşındaki savunmacıyla yakından ilgileniyor. Vida için pazarlıkları kızıştıran Beşiktaş yönetimi, en sıkı görüşmeleri Liverpool ile gerçekleştiriyor. Jurgen Kloop yönetimindeki Liverpool, Vida için 22 milyon avroya kadar çıkmaya hazır. Ada temsilcisi ile pazarlıklar kıran kırana devam ederken, diğer Avrupa devlerinin ise 15-20 milyon avro bandında nabız yokladığı kaydedildi. Teknik direktör Şenol Güneş’in de satılmasına onay verdiği Vida’nın takımdan ayrılmasına artık kesin gözüyle bakılıyor.

🤔 Kaç milyon avro?

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()

😍 #Günaydın

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()