Kaçan Balık: Galatasaray'ın 1 milyon avro için alamadığı yıldız bir maçta 9 gol attı

Erling Haland attığı golün ardından takım arkadaşlarına koşuyor.
Erling Haland attığı golün ardından takım arkadaşlarına koşuyor.

Norveç milli takımının 18 yaşındaki golcüsü Erling Haland, 12-0 kazandıkları Honduras maçında tam 9 gol birden attı.

Galatasaray, geçtiğimiz sezon transfer konusunda oyuncunun kulübü Molde ile 3 milyon avro karşılığında anlaşmış ancak ödemeyi taksitle yapmak istemesinin ardından Molde masadan kalkmıştı.

Ülkesindeki lakabı 'Beyaz Lukaku' olan genç forvet, fizik gücüne tezat şekilde son derece hızlı, hareketli ve teknik olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Polonya’nın ev sahipliğinde düzenlenen U20 Dünya Kupası’nda Honduras ile oynanan maçta Norveç adına tam 9 gol birden atarak 12-0’lık galibiyetin başrolü olan Erling Haland, tüm futbolseverlerin dikkatini çekti.

Geçtiğimiz yaz Galatasaray’ın transfer listesinde yer alan ve 1 milyon avro gibi ufak bir farkla Salzburg’a kaptırılan 18 yaşındaki golcü, Honduras kalecisi Jose Garcia’yı çaresiz buraktı. Norveçli oyuncu; 7, 20, 36, 43, 50, 67, 77, 82, 88 ve 90. dakikalarda ağları sarsarak skoru belirledi.

Erling Haland, Honduras’a attığı golle rekor kırdı. Bir önceki rekor, 1997 yılında Malezya’da düzenlenen FIFA Dünya Gençler Şampiyonası’nda Brezilya’nın Güney Kore’yi 10-3 mağlup ettiği maçta 6 gol birden atan Adailton’a aitti.

Galatasaray’ın kapısından nasıl döndü?

Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Galatasaray, geçtiğimiz sezon yaz transfer döneminde Erling Haland’ı gündemine almıştı. İskandinav pazarında sarı kırmızılı ekip için genç yetenek avında olan Johan Elmander’in Norveç’te bulduğu Haland, 3 milyon avro karşılığında Galatasaray’a imza atmaya çok yakındı.

Erling Haland'ın Salzburg'a imza attığı gün.
Erling Haland'ın Salzburg'a imza attığı gün.

Elmander’in hakkında olumlu rapor sunarak ısrarla alınmasını istediği Haland, o dönem henüz 17 yaşındaydı. Sarı kırmızılı ekibin anlaşmaya varılan 3 milyon avroyu taksitle ödeme talebi, Molde’nin masadan kalkmasına sebep oldu.

Galatasaray ile Molde arasındaki anlaşmanın bozulması fırsat bilerek harekete geçen Salzburg, yalnızca 1 milyon avro fazla vererek toplamda 4 milyon avro bonservis bedeli karşılığında genç yeteneği kadrosuna katmıştı.

Erling Haland nasıl bir oyuncu?

Feyyaz Tan, goal.com için kaleme aldığı yazıda genç futbolcunun nasıl bir oyuncu olduğunu anlattı. Ülkesindeki lakabı 'Beyaz Lukaku' olan Haland'in fizik gücüne tezat şekilde son derece hızlı, hareketli ve teknik olmasına dikkati çekti.

Erling Haland, Honduras'a attığı 9 golün ardından kameralara 9 işareti yapıyor.
Erling Haland, Honduras'a attığı 9 golün ardından kameralara 9 işareti yapıyor.

Feyyaz Tan'ın goal.com'da yayınlanan yazısı...

2000 doğumlu santrfor ilk takımı Molde’de çok erken yaşta forma şansını yakaladı ve kısa zamanda farkını ortaya koymaya başladı. Bir maçta kamyonla gol atmak kariyerinin ilk işi değil, geçtiğimiz temmuz ayında henüz 18 yaşındayken Brann filelerine 4 gol birden göndermiş ve Avrupa’daki scoutların ilgisini çekmeyi başarmıştı.

Ülkesinde onun için “Beyaz Lukaku” diyorlar, sanırım bu tabir oyuncunun nasıl bir tarza sahip olduğu konusunda fazlasıyla ipucu veriyor. Haland, 1.91 boyunda sol ayağını kullanan bir santrfor. Ancak tıpkı Lukaku gibi, fiziki gücüne tezat şekilde son derece hareketli ve hızlı. Orta sahanın merkezine kadar yaklaşıp top aldığı ve onları takım arkadaşlarına uzun veya kilit kısa paslarla servis ettiği de oluyor.

Erling Haland attığı golün ardından az sayıdaki Norveç taraftarını selamlıyor.
Erling Haland attığı golün ardından az sayıdaki Norveç taraftarını selamlıyor.

Topu ayağına aldığında rakip kaleye doğru aniden hızlanabiliyor ve bu özelliği de Lukaku’yu fazlasıyla andırıyor. Zaten Honduras U20’ye attığı golleri izleme şansınız olursa, rakip savunmayı aniden delip geçerek, şutla tamamladığı girişimlere şahit olacaksınız.

Çok fazla Lukaku dedik ama Haland’ın potansiyelinin bir tık daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Lukaku daha çok boş alanı topla kat ederken ya da topsuz koşularını yaparken hızlanıyor. Ancak Haland, dar alanda da “sanki pırpır bir kısa forvetmişçesine” bir anda kalabalık arasından sıyrılabiliyor. Bu fizik gücünün yanında bu çeviklik onu çok başka seviyelere çıkaracaktır.

Erling Haland’ın geleceği ne olur?

Haland, geçtiğimiz ocak ayından bu yana doğru bir kariyer adımı atarak Red Bull Salzburg’a geçiş yaptı. Hem daha kalite bir ligde oynama şansını elde ederken, hem de kısa zamanda ilk 11 formasını alacağı ve genellikle o formasını giydiği forvetleri parlatan bir takıma gitti.

Erling Haland gol sevincini takım arkadaşıyla paylaşıyor.
Erling Haland gol sevincini takım arkadaşıyla paylaşıyor.

Erling Haland kimdir? Haland'ın hayat hikayesi...

Erling Haland'ın kariyer geçmişinden önce, babası Alf-Inge Haland'dan söz etmekte fayda var. Alf-Inge Haland, 1989 ve 2013 yıllarında profesyonel olarak futbol oynamış, Nottingham Forest, Leeds United ve Manchester City gibi kulüplerde top koşturmuş bir defansif orta saha oyuncusuydu. Haland ismi, İngiltere'de, özellikle Manchester United taraftarlarınca akıllara 2 olayı getiriyor.

27 Eylül 1997 yılında Leeds United, Manchester United ile karşı karşıya gelmişti. Alf-Inge Haland, Roy Keane ile girdiği mücadelede rakibini sakatlamış ve Keane'nin ön çapraz bağları yırtılmıştı. Keane, bu sakatlık sebebiyle ameliyat olmuş ve sezonu kapatmıştı.

▬ Alf-Inge Haland.
▬ Alf-Inge Haland.

Bu maçın ardından 4 sene sonra, bu sefer Manchester City forması giyen Haland, Old Trafford'da Kean ile yeniden karşı karşıya gelmişti. Bu sefer Keane, Haland'a müdahale etmiş ve 3 maç ceza almıştı. Sonrasında otobiyografisinde bu müdahaleyi intikam almak için yaptığını itiraf ettiğinde 5 maç ceza daha almıştı. Haland, bu sakatlıktan sonra toparlayamadı ve 30 yaşında futbolu bırakmak zorunda kaldı.

Babadan oğula futbol

Haland ismi, şu sıralar Alf-Inge'in oğlu Erling ile yeniden hayat buldu.

21 Temmuz 2000 yılında İngiltere'nin Leeds şehrinde dünyaya gelen Erling, babası gibi futbol kariyerine Norveç'in Bryne FK takımında başladı. Bryne FK'nın U19 takımında kendini gösteren Erling, kısa sürede A takıma yüksedi. A takımda 2 sene geçirdikten sonra 2017'de, ülkenin önde gelen takımlarından Molde'ye transfer oldu. O dönemde Molde'nin başında, şu an Manchester United'ı çalıştıran Ole Gunnar Solskjaer bulunuyordu.

Ancak babasının aksine, defansif orta saha ya da stoper olmak yerine Erling, golcü bir kimliğe bürünmeyi hedefledi ve forvet mevkinde kendine yer edindi. Molde formasıyla ilk maçında Volda'ya karşı oyuna sonradan girdi ve 6 dakika sonra ilk golünü kaydetti.

▬ Alf-Inge Haland.
▬ Alf-Inge Haland.
  • Molde formasıyla 50 resmi maça çıkan genç oyuncu, 20 gole ulaşırken 6 asist yapmayı başardı.

Temmuz 2018'de ligin namağlup lideri Brann takımına karşı 4-0 galip gelen Molde'de gollerin tamamını Erling atmış, sonraki günlerde gazete manşetlerinden düşmemişti. Solskjaer, maçın ardından Erling için "Üst düzey bir golcü olabilir, buna eminim. Romelu Lukaku'ya benzer bir stili var." açıklamalarını yapmıştı.

2018-19 sezonunun başında Red Bull Salzburg ile 5 yıllık sözleşme imzalayan oyuncu, Norveç Ligi'nin bitmesiyle devre arasında takıma katıldı. Salzburg formasıyla henüz 5 maça çıkan oyuncu, ilk ve tek golünü ise LASK Linz karşısında kaydetti.