Polemik: VAR konuşmaları yayınlanabilir mi?

Ali Palabıyık derbide VAR incelemsi yapıyor.
Ali Palabıyık derbide VAR incelemsi yapıyor.

Hakem kararlarının damga vurduğu Fenerbahçe - Galatasaray derbisinin ardından VAR odası ile orta hakem arasında geçen konuşmaların yayınlanması/yayınlanmaması gerektiği polemiği yeniden gündeme geldi. Peki VAR protokolü bu konuda ne diyor? VAR konuşmaları yayınlanabilir mi?

Süper Lig’in 28. haftasında Kadıköy’de 1-1 sona eren Fenerbahçe – Galatasaray maçında verdiği kararlarla eleştiri oklarının hedefi haline gelen Ali Palabıyık, VAR konuşmalarının yayınlanması gerektiği polemiğini yeniden gündeme getirdi.

Galatasaray cephesinden yapılan açıklamalarda hem sahadaki hem de VAR odasında hakem yönetimine sert tepki gösterilirken, sarı kırmızılı taraftarlar hakem Ali Palabıyık ile VAR hakemi Bülent Yıldırım arasındaki VAR konuşmalarının yayınlanmasını talep etti.

Fenerbahçe’nin 71. dakikada Eljif Elmas ile bulduğu gol öncesinde Nabil Dirar’ın Feghouli’ye faul yaptığı konusunda tüm kamuoyu hem fikir oldu ancak Ali Palabıyık'ın söz konusu pozisyonu dakikalarca VAR odasıyla konuşmasına rağmen VAR’da izlememesi tartışmaları alevlendirdi.

VAR KONUŞMALARI YAYINLANABİLİYOR MU?

IFAB, normal şartlar altında VAR konuşmalarının kamuya açıklanmasını yasaklıyor. İlgili VAR protokolüne göre; VAR konuşmaları yalnızca hakem eğitimleri için kullanılabiliyor.

  • "VOR'un yanı sıra hakem, VAR ve AVAR arasındaki iletişim (sesli olarak) filme alınmalıdır. Bu görüntüler kamuya açıklanmayacak ve yalnızca hakem ve VAR eğitimi için ya da maçın, istişarenin veya incelemenin şeffaflığı ve dürüstlüğü açısından bir soru işareti uyandığında kullanılacaktır."

HOLLANDA LİGİ VAR KONUŞMALARINI NASIL YAYINLADI

Hollanda Ligi'nde bu sezon oynanan maçlarda tartışmalı pozisyonlarla ilgili VAR konuşmaları, Hollanda Futbol Federasyonu tarafından YouTube üzerinden yayınlanmıştı. Son olarak Utrecht ile PSV arasında oynanan maçın da VAR konuşmaları yayınlanmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hollanda Futbol Federasyonu Basın Sorumlusu Daan Schippers, IFAB’ın VAR konuşmalarını yalnızca canlı olarak yayınlanmasını yasakladığını açıklamış ve eğitim-öğretim için kullanılmasının önünde bir engel olmadığını belirterek bu yola başvurduklarını belirtmişti. Schippers, VAR konuşmalarının kamuya açıklanmasıyla ‘öğretim hakkı’ maddesinden yararlandıklarını işaret etmişti.

  • "VAR uygulamamızın izleyicilere iletmemiz konusuna gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. IFAB Protokolü aslında VAR kayıtlarının CANLI olarak yayınlanmasını yasaklıyor. Biz bunu yapmıyoruz. Ancak bu kayıtların daha sonra eğitim ve öğretim amacıyla kullanılması için izin verilmektedir. Bu da bizim Hollandalı futbolseverleri VAR operasyonu konusunda bilgilendirme yöntemimizdir. Biz mümkün olduğunca şeffaf olmaya çalışıyoruz ki, herkes VAR'ın çalışma şeklini en çabuk şekilde anlayıp kabul edip kabullensin. Tabi ki insanların VAR hakkındaki düşünceleri değişkenli gösterebiliyor. Çünkü yeni ve futbol içindeki yerini bulması gerekiyor. Bir VAR kararı sonrası kazandığınız ya da kaybettiğinizde bu durum sonuca saygı duyulması konusunda büyük fark yaratıyor. Genel olarak VAR'ı sesli olarak insanlara açıklamamız çok olumlu tepkiler alıyoruz."

MHK 'YASAK' DEMİŞTİ

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz ile Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 21. haftada yapılan hakem hatalarının ardından VAR konuşmalarının yayınlanması konusunda çağrıda bulunmuştu. Ali Koç, "Hollanda'da yayınlanıyorsa Türkiye'de de yayınlanmalı" diyerek VAR hakemleri arasında geçen konuşmaların kamuoyu ile paylaşılmasını istemişti.

Konuyla ilgili o dönem konuşan eski MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, NTV'ye yaptığı açıklamada VAR konuşmalarının yayınlanamayacağını belirterek, "VAR konuşmalarının yayınlanması yasak. IFAB'ın bu konuda kuralları var. Konuşmaları yayınlamamız bizim elimizde değil. IFAB izin verirse yayınlanabilir." ifadelerini kullanmıştı.