Tasarruf zamanı: Doğalgaz faturası nasıl düşürülür?

Doğalgaz faturasını düşürme yöntemleri.
Doğalgaz faturasını düşürme yöntemleri.

Kışın gelmesiyle birlikte doğalgaz kullanımı faturalara da yansıdı. Bazı noktalara değinerek doğalgazdan tasarruf edebilirsiniz. Peki doğalgaz faturası nasıl düşürülür? İşte yöntemler...

İÇİNDEKİLER

Doğalgaz tasarrufu yapmak için ilk olarak kombiyi daha düşük ısıtma konumuna getirebilirsiniz. Kombiye bağlı olan oda termostatı varsa derecesi düşürülüp kombinin gün içinde daha az çalıştırılması sağlanarak evin ısı dengesi korunmuş olur.

Doğalgaz tasarrufu için, kombiyi tüm gün kapatmaktan kaçınarak, evin ve kombi ısıtma suyunun soğumasının önüne geçebilirsiniz. Tüm gün çalışmayan kombiyi akşam açtığında istediğiniz ısıya erişebilmek için daha fazla yakıt tüketirsiniz.

Odaların belirli oranda sıcaklığın düşürülmesi ve bir anda kombin kapatılmaması uzman tavsiyesidir. Yapılara mantolama yaptırarak ısı dengesini koruyabilir, sıcaklık düzeyini artırarak, daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz. Çift cam ve sızdırmaz kenarlı pencereleri tercih ederek, ev içindeki ısı kaybının önüne geçebilir, ısı yalıtım plaklarını kullanabilirsiniz.

Doğalgaz tasarrufu yapma yöntemleri nelerdir?

Doğal gaz tasarrufu yapma yöntemleri termostat kullanımı, peteklerin kullanımı kombiyi kısık ama sürekli açık tutma gibi işlemlerdir. Perdelerin önünü açarak ısı seviyesinin evin bütün alanlarına ulaşması sağlanmalıdır. Petek önüne özellikle koltuk, masa, çiçek koyulmamalı, kombi petek ısısının evin bütün bölgelerine ulaştırılması hedeflenmelidir.

Gece vakitlerinde, ya da misafirliğe giderek evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatarak tasarruf etmiş sayılmazsınız. Bunun yerine gece dilerseniz daha düşük seviyelerde kombi kullanımına yönelebilirsiniz. Kombi derecesi gündüz 22, akşam 17 derece olacak şekilde ayarlanırsa doğalgaz tasarrufu etmiş sayılırsınız.

Ortalama dereceler bu şekilde gösterilse de binanın mantolama yapısı, petek kalitesi ve yapının büyüklüğüne ve sıcaklık seviyesine göre kendi zevkinize göre kombi derecesini artırıp azarlatabilirsiniz.

Doğalgaz tasarrufu için hangi kombiler kullanılır?

Doğalgaz tasarrufu için yoğuşmalı kombiler tercih edilir. Türkiye Yoğuşmalı kombileri 2018 yılında kullanmıştır. Konvansiyonel kombiden yoğuşmalı kombiye geçilerek doğalgaz tasarrufu edilmiştir. Yoğuşmalı kombinin en büyük avantajı ise, baca içinde gizli ısı almasıyla sıcaklık değerini ve odanın sıcaklık seviyesini artırmasıdır.

Hem çevre dostu hem de doğalgaz tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombiler sayesinde daha düşük ücretlerle doğal gaz faturası ödeyebilirsiniz. Kombilerin yanı sıra çatı malzemesinin de uygun yalıtım malzemesi ile en az 10cm. kalınlığında kaplanması, evin ısısının anıda değişerek daha sıcak bir hal almasını sağlayacaktır.

Özellikle doğal gaz kullanan kişilerin uzman mühendis bilgisine başvurarak mantolama işlemini yapması ve kombi modelini tercih etmesi gerekir. Bu sayede masrafınızı 2-5 yıl arasında geri alabilir hesaplı ve akılcı bir doğalgaz tasarruf yöntemi kazanmış olursunuz.

Doğalgaz tasarrufu için kombi kaç derecede yanmalıdır?

Doğalgaz tasarrufu için kombinin yanma derecesi, ısıtılan evin boyutuna, kombi kalitesine, petek konumuna ve evin yalıtım özelliğine göre değişir. Antre ve hol gibi alanların ortalama olarak 15C’de ısıtılması tavsiye edilir.

Evin diğer alanları, oturma odası, yatak odası ve mutfak gibi alanlarda ise ısı dengesi 20- 22 C’de değişmektedir. Kombinin sıcak su ayarlarını titizlikle yapılması gerekir. Su dengesi doğalgaz kullanımı için son derece önemlidir. Sıcak su ayarları için ideal sıcaklık değeri 60 C’dir.

Sıcak su değeri evin daha sıcak olmasını ve ısının daha sağlıklı bir şekilde yayılmasını sağlar.

Doğalgaz tasarrufu için uzman tavsiyeleri

Doğalgaz tasarrufu için mühendis tavsiyeleri ilk olarak dış hava sıcaklığını baz alarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli yakılması önerisidir.

Kesintili olarak yakmak yerine ekonomik olarak sürekli ve düşük derecede yakmak doğal gaz tasarruf için son derce önemlidir. Radyatörlerin üstü ve önleri kapatılmadan, perdelerle radyatör akışı engellememelidir. Evin kullanılmayan her bölmesi için radyatör kullanımına son verilmeli, oturma alanları ısıtmayla birlikte nemlendirilmelidir.

Doğalgaz tasarrufu için, nem oranını dengeleyerek sıcaklığın daha çok alana yayılmasını sağlayabilir, üst solunum yollarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardım edebilirsiniz.