-106'da kesintisiz bağlantı: Avrasya Tüneli'nin internet hızı sizi de şaşırtacak

İstanbul'un iki yakasını denizin tam 106 metre altında birleştiren efsane proje Avrasya Tüneli'nde fiber optik altyapı ağı oluşturuldu. Tünel, açıldığı saat itibariyle navigasyon ve haritalara da eklendi.

Türk Telekom CEO'su Paul Doany, “Avrasya Tüneli kapsamında fiber güçlü LTE altyapımızla kullanıcılarımıza kesintisiz iletişim hizmeti sunmaya hazırız" dedi.

Operatörler, İstanbul'un iki yakasını denizin 106 metre altından birleştiren Avrasya Tüneli'nde mobil haberleşmenin 4,5G kalitesinde ve kesintisiz sağlanması için çalışmalarını tamamladı. Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany, Avrasya Tüneli projesi kapsamında fiber güçlü LTE altyapısıyla kullanıcılara kesintisiz iletişim hizmeti sunmaya hazır olduklarını belirtti. Doany, “Türk Telekom kullanıcıları, mobil data ve ses iletişimindeki ayrıcalıklı konumlarını denizaltında da sürdürecek. Türk Telekom olarak dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında yer alan Avrasya Tüneli projesinin iletişim altyapısını sağlayacak olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.


Fiber optik altyapı ağı oluşturuldu

Turkcell Şebeke Teknolojileri Grup Başkanı Gediz Sezgin de tünel inşaatının tamamlanmasının ardından Turkcell olarak uzun süredir yürüttükleri çalışmaları sonuçlandırdıklarını bildirdi. Sezgin, şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 50 kişinin görev aldığı çalışmalarda 10,8 kilometre leaky feeder kablo ve 12 kilometre fiber optik kablo kullanıldı. Tünel içinde kesintisiz bir şebeke deneyimi için hem Avrupa hem Anadolu tarafına birer sistem odası kuruldu. 4,5G kapsaması bu sistem odalarında beslenen 16 adet radyo ünitesi ile sağlandı. Tünel inşaatı sırasında mobil kapsama sunduk. Turkcell'de çalışan bir mühendisimiz tarafından geliştirilen 'hareketli anten' teknolojisi sayesinde tüm işçilerin iletişim ihtiyaçlarını karşıladık."

Mobilde Son Teknoloji

Vodafone Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süel, tünel içinde abonelerine en iyi 4,5G ve mobil iletişim deneyimini yaşatmak için kilometrelerce fiber optik kablo kullanıldığını anlattı. Her iki yakaya da ayrı sistem odaları kurulduğunu bildiren Süel, “Vodafone Türkiye mühendislerinin üstün çalışmaları doğrultusunda, Avrasya Tüneli'nde en son teknoloji mobil iletişim altyapısını sunduğumuz için gururluyuz" dedi.


Navigasyon ve Haritalarda yerini aldı

İstanbul boğazını denizin altından birleştiren Avrasya Tüneli rota alternatifleri arasına girdi. Yandex Navigasyon ve Haritalar uygulamasında yapılan güncelleme ile Avrasya Tüneli yerini almış oldu. Yeni yapılan yolları, köprüleri ve geçitleri açılır açılmaz sisteme aktaran Yandex, Avrasya Tüneli'ni de uygulamaya açılış günüyle aynı günde ekledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >