400 km menzile sahip yerli elektrikli otobüs SILEO Avrupa'da tanıtıldı

Elektrikli otobüs SILEO
Elektrikli otobüs SILEO

Tek şarjla 400 kilometre yol gidebilen elektrikli otobüs SILEO, Avrupa'da düzenlenen Busworld Europe fuarında görücüye çıktı.

Yerli elektrikli otobüs SILEO, Kortrijk Belçika'da düzenlenen Busworld Europe 2017 fuarında Bozankaya firması tarafından tanıtıldı.

10, 12, 18 ve 25 metre olmak üzere toplam 4 farklı uzunlukta modellere sahip otobüsün yolcu kapasitesi ise 75 ila 232 arasında geğişiyor. 400 kilometre kesintisiz yol kat ettirebilen pilin şarj olma süresi ise 4 saat.

Bu otobüsü tanıtmak için 2,5 yıldır beklediklerini söyleyen Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Türkiye'de şu ana kadar elektrikli otobüslerle ilgili yapılan 7 ihaleyi de kazandıklarını belirtti.

"Elektrikli otobüste ciddi yol kat ettik"

Günay, Türkiye'de belediyelerin, araçlarını ilk kez denediklerinde tedirginlik yaşadığını anlatarak, "Bu yüzden ilk alımlar 4-5 adet düzeyindeydi ancak artık 20-30 adetlik siparişler veriyorlar. Bu da bizim ciddi anlamda yol kat ettiğimizi gösteriyor. Önümüzdeki yıla dair Avrupa pazarının geneli için hedeflediğimiz sayı 200 otobüs, 2019 hedefimiz de 500 otobüs." ifadesini kullandı.

''Yakıt tasarrufu ve satış sonrası bakım kolaylığıyla yatırım harcamalarını amorti ediyor''

Türkiye'de de elektrikli otobüs fikrinin yerleşmeye başladığına dikkati çeken Günay, elektrikli otobüsün ilk yatırım maliyetinin yüksek olmasına karşın sağladığı yakıt tasarrufu ve satış sonrası bakım maliyetlerinin çok düşük olması nedeniyle kısa sürede ilk yatırım harcamalarını amorti ettiğini dile getirdi.

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay.
Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay.

Günay, elektrikli otobüslerin dizel araçlara göre sıfır emisyon, sessiz çalışma gibi özellikleri bulunduğunu anlatarak, bu araçlara ilişkin Türkiye'de de olumlu bir intiba oluştuğunu belirtti.

Yakıt cimrisi

Ürettikleri elektrikli otobüsün dizel yakıtlı araçlara göre çok daha tasarruflu olduğunun altını çizen Günay, şöyle devam etti:

"Örneğin 12 metrelik dizel aracımız, İstanbul gibi bir yerde yaklaşık 100 kilometrede 50 litre yakıt tüketiyor. Bu da kilometre başına 1,5-2 liralık tüketim anlamına geliyor. Aynı boyuttaki bir elektrikli araç, tam dolu yolcuyla ve klimalar tamamen çalıştığında, kilometre başına 1 kilovat saat enerji harcıyor. Bu da ev elektriği hesabına göre 33 kuruşa karşılık geliyor. Belediye olarak sanayi elektriği kullandığınızda bu tutar 22, gece tarifesi kullanıldığı zaman ise 12 kuruşa kadar düşüyor. Bu anlamda çok büyük bir tasarruftan söz ediyoruz."

Fotoğraf: Erdal Çelikel.
Fotoğraf: Erdal Çelikel.

15-20 araç aynı anda şarj edilebilir

Bataryanın garanti süresinin 5 yıl olduğunu anlatan Günay, "Bu durum, bataryanın 5 yılda ömrünü tamamladığı anlamına gelmiyor. Belirli bir ücret karşılığında garanti süresini 10 yıla kadar çıkartabiliyoruz." diye konuştu.

Günay, otobüsler için akıllı şarj sistemi geliştirdiklerini ifade ederek, filo satın alan bir belediyenin 15-20 aracı aynı anda şarja bağlayabildiğini dile getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >