A'da Z'ye: Android telefonları hızlandırmak için 10 ipucu!

Android
Android

Android işletim sistemli eski akıllı telefonları basit yöntemler sayesinde tekrardan hızlandırmak mümkün. İşte cihazları hızlandırmak için 10 farklı ipucu.

Yalnızca birkaç yıl önce satın alınan ve işletim sistemi gereği kısa sürede hantallaşan cihazlar kullanıcılara zor anlar yaşatabiliyor. Evet; mobil teknolojiler ve akıllı telefonlar müthiş bir hızla değişiyor. Haliyle bugün satın alınan tepe seviyesi akıllı telefon aradan birkaç ay geçmesiyle eskimiş sayılıyor.

Android telefonlarda bu yöntemler kullanıldığında birkaç adımda dahi belirgin bir performans artışı ortaya çıkıyor.
Android telefonlarda bu yöntemler kullanıldığında birkaç adımda dahi belirgin bir performans artışı ortaya çıkıyor.

Ancak, basit yöntemlerle yavaşlamaya başlayan Android akıllı telefonları hızlandırmak mümkün. İşte karşınızda 10 adımda Android telefonların performansını rehberi!

  • 1- Sorunu tanımla
    2- Depolama alanı aç
    3- Araç çubuklarını sınırlandır
    4- Animasyonları devre dışı bırak
    5- RAM'i boşalt
    6- Yeniden başlat
    7- Yazılım güncellemelerini yükle
    8- Geliştirici seçeneklerini aç
    9- Cihazı rootla
    10- Fabrika ayarlarına döndür
Fabrika ayarlarına döndürün

                                    
                                    
                                    Evet; akıllı telefonları fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi son seçenek olarak tercih edilebilir. Bu sistem telefonu fabrikadan çıktığı hale getirir. Yani uygulamalar, yapılan ayarlar, fotoğraflar, rehberler ve benzer verilerin tamamı silinir. Tabii bu işlemden önce yedekleme yapmakta yarar var.
Fabrika ayarlarına döndürün Evet; akıllı telefonları fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi son seçenek olarak tercih edilebilir. Bu sistem telefonu fabrikadan çıktığı hale getirir. Yani uygulamalar, yapılan ayarlar, fotoğraflar, rehberler ve benzer verilerin tamamı silinir. Tabii bu işlemden önce yedekleme yapmakta yarar var.
Cihazı rootlayın

                                    
                                    
                                    İleri düzey kullanıcılar için geliştirici seçenekleri kilidini açmak yalnızca root adımının başlangıcıdır. Android akıllı telefonlar için özel olarak geliştirilmiş mobil işletim sistemleriyle telefonları çok daha hızlı hale getirebilmek mümkün. Tabii bu işlemi gerçekleştirirken dikkat etmekte yarar var.
Cihazı rootlayın İleri düzey kullanıcılar için geliştirici seçenekleri kilidini açmak yalnızca root adımının başlangıcıdır. Android akıllı telefonlar için özel olarak geliştirilmiş mobil işletim sistemleriyle telefonları çok daha hızlı hale getirebilmek mümkün. Tabii bu işlemi gerçekleştirirken dikkat etmekte yarar var.
Geliştirici seçeneklerini açın

                                    
                                    
                                    Geliştirici seçenekleri aktif edildiğinde Android ile ilgili daha kapsamlı bilgiler erişilebiliyor. Ayarlar üzerinden Geliştirici Seçenekleri vasıtasıyla bu sistem aktif / pasif hale getirilebiliyor.
Geliştirici seçeneklerini açın Geliştirici seçenekleri aktif edildiğinde Android ile ilgili daha kapsamlı bilgiler erişilebiliyor. Ayarlar üzerinden Geliştirici Seçenekleri vasıtasıyla bu sistem aktif / pasif hale getirilebiliyor.
Yazılım güncellemelerini yükleyin

                                    
                                    
                                    Güncellemeleri takip etmek ve öncelikli olarak kurmak akıllı telefonların hızlanması için kritik öneme sahip. Yani yazılım güncellemeleri daima yeni özellik değil, aynı zamanda hata düzeltmeleri de içerir. Bu sebeple cihazınızı desteklediği en yeni Android sürümüne yükseltin.
Yazılım güncellemelerini yükleyin Güncellemeleri takip etmek ve öncelikli olarak kurmak akıllı telefonların hızlanması için kritik öneme sahip. Yani yazılım güncellemeleri daima yeni özellik değil, aynı zamanda hata düzeltmeleri de içerir. Bu sebeple cihazınızı desteklediği en yeni Android sürümüne yükseltin.
Telefonu yeniden başlatın

                                    
                                    
                                    Yavaş bir cihaz için en basit hızlandırma yöntemlerinden biri cihazı kapatıp tekrardan açmak. Böylece önbellek tamamen temizlendiği gibi gereksiz görevlerin çalışması durduruluyor.
Telefonu yeniden başlatın Yavaş bir cihaz için en basit hızlandırma yöntemlerinden biri cihazı kapatıp tekrardan açmak. Böylece önbellek tamamen temizlendiği gibi gereksiz görevlerin çalışması durduruluyor.
RAM'i boşaltın

                                    
                                    
                                    Birden fazla uygulamayla çoklu görevler yapmak telefonun genel performansını önemli oranda düşürür. Artık kullanılan uygulamaları arka planda tutmak yerine kapatmayı deneyin. Böylece kullanılmayan uygulamalar gereksiz yere RAM'i yormaz. Üstelik Ayarlar kısmında RAM'in hangi sistem kaynağı ya da uygulama tarafından ne kadar kullanıldığı da görülebiliyor.
RAM'i boşaltın Birden fazla uygulamayla çoklu görevler yapmak telefonun genel performansını önemli oranda düşürür. Artık kullanılan uygulamaları arka planda tutmak yerine kapatmayı deneyin. Böylece kullanılmayan uygulamalar gereksiz yere RAM'i yormaz. Üstelik Ayarlar kısmında RAM'in hangi sistem kaynağı ya da uygulama tarafından ne kadar kullanıldığı da görülebiliyor.
Animasyonları devre dışı bırakın

                                    
                                    
                                    Gereksiz animasyonları ve ekstraları devre dışı bırakarak ya da diğer bir değişle 'görsellikten' feda ederek cihazların hızını belirgin oranda artırabilmek mümkün. Evet; bu animasyonlar göze gayet hoş görünüyor. Ama söz konusu performans olduğunda kapatmakta fayda var. Android içinden animasyonlar basit bir yöntem sayesinde kapatılabiliyor.
Animasyonları devre dışı bırakın Gereksiz animasyonları ve ekstraları devre dışı bırakarak ya da diğer bir değişle 'görsellikten' feda ederek cihazların hızını belirgin oranda artırabilmek mümkün. Evet; bu animasyonlar göze gayet hoş görünüyor. Ama söz konusu performans olduğunda kapatmakta fayda var. Android içinden animasyonlar basit bir yöntem sayesinde kapatılabiliyor.
Araç çubuklarını sınırlandırın

                                    
                                    
                                    Ana ekranda çalıştırılan tüm araç çubukları önemli görevler üstleniyor. Ancak aynı zamanda sistem kaynaklarını fazlasıyla sömürüyor. Gerçekten ihtiyacınız olmayan herhangi bir araç çubuğunuz varsa bunları mutlaka devre dışı bırakın.
Araç çubuklarını sınırlandırın Ana ekranda çalıştırılan tüm araç çubukları önemli görevler üstleniyor. Ancak aynı zamanda sistem kaynaklarını fazlasıyla sömürüyor. Gerçekten ihtiyacınız olmayan herhangi bir araç çubuğunuz varsa bunları mutlaka devre dışı bırakın.
Depolama alanı açın

                                    
                                    
                                    Yalnızca birkaç yıl önce 4 GB, 8 GB ya da 16 GB'lık akıllı telefonlar sıklıkla karşımıza çıkıyordu. Ancak şu anda kullanıcıların tercih ettiği akıllı telefonların büyük bir kısmı 64 GB'dan başlıyor. Yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videolara ek olarak mobil uygulamalarla birlikte her geçen gün daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyulurken mevcut cihazları hızlandırmak için depolama alanı açmak şart. Telefonun boş depolama alanını görüp müdahale etmek için Ayarlar üzerinden Depolama kısmına erişmek yeterli. Daha sonrasında Uygulamalar sayesinde uygulama kaldırabilir ya da benzer ayarlamaları yapabilirsiniz. Püf noktaları: İhtiyacınız olmayan uygulamaları kaldırın, indirdiğiniz dosyaları kontrol edip gereksizleri silin ve önbelleğe alınmış verileri temizleyin.
Depolama alanı açın Yalnızca birkaç yıl önce 4 GB, 8 GB ya da 16 GB'lık akıllı telefonlar sıklıkla karşımıza çıkıyordu. Ancak şu anda kullanıcıların tercih ettiği akıllı telefonların büyük bir kısmı 64 GB'dan başlıyor. Yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videolara ek olarak mobil uygulamalarla birlikte her geçen gün daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyulurken mevcut cihazları hızlandırmak için depolama alanı açmak şart. Telefonun boş depolama alanını görüp müdahale etmek için Ayarlar üzerinden Depolama kısmına erişmek yeterli. Daha sonrasında Uygulamalar sayesinde uygulama kaldırabilir ya da benzer ayarlamaları yapabilirsiniz. Püf noktaları: İhtiyacınız olmayan uygulamaları kaldırın, indirdiğiniz dosyaları kontrol edip gereksizleri silin ve önbelleğe alınmış verileri temizleyin.
Sorunu tanımlayın

                                    
                                    
                                    Yapılması gereken ilk şey sorunun tanımlanması. Mobil işletim sistemi, bir ya da birden fazla mobil uygulama veya yüklü herhangi bir araç çubuğu akıllı telefon performansını önemli ölçüde düşürebilir. Yine benzer şekilde Wi-Fi, GPS ve artan RAM kullanımı telefondaki hızı düşürür. Dolayısıyla duruma müdahale etmek için öncelikle akıllı telefondaki sorunu kaynağını tespit etmek gerekiyor. Bu işlem için en başarılı uygulamalardan biri Trepn Profiler. Qualcomm tarafından geliştirilen mobil uygulama, gerçek zamanlı olarak sistem durumunu etkileyen uygulama ya da araç çubuklarını görüntülemeyi sağlıyor. Trepn ayrıca özel profil tanımlama sistemini de içeriyor. Oluşturulan profiller çevrimdışı şekilde görüntülenip analiz edilebiliyor ve hatta çalışan uygulamalarda performans artışı sağlanabiliyor. Sorunun kaynağını bulduktan sonra uygulamada müdahale etmek ise görseldeki gibi gayet basit.
Sorunu tanımlayın Yapılması gereken ilk şey sorunun tanımlanması. Mobil işletim sistemi, bir ya da birden fazla mobil uygulama veya yüklü herhangi bir araç çubuğu akıllı telefon performansını önemli ölçüde düşürebilir. Yine benzer şekilde Wi-Fi, GPS ve artan RAM kullanımı telefondaki hızı düşürür. Dolayısıyla duruma müdahale etmek için öncelikle akıllı telefondaki sorunu kaynağını tespit etmek gerekiyor. Bu işlem için en başarılı uygulamalardan biri Trepn Profiler. Qualcomm tarafından geliştirilen mobil uygulama, gerçek zamanlı olarak sistem durumunu etkileyen uygulama ya da araç çubuklarını görüntülemeyi sağlıyor. Trepn ayrıca özel profil tanımlama sistemini de içeriyor. Oluşturulan profiller çevrimdışı şekilde görüntülenip analiz edilebiliyor ve hatta çalışan uygulamalarda performans artışı sağlanabiliyor. Sorunun kaynağını bulduktan sonra uygulamada müdahale etmek ise görseldeki gibi gayet basit.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >