Akıllı telefon fotoğrafçılığı: Daha iyi fotoğraflar çekmek için 10 ipucu!

Akıllı telefon kamera
Akıllı telefon kamera

Tepe seviyesinde artık çift arka kameralı akıllı telefonlar standart haline gelirken kullanıcılar çeşitli yöntemlerle çok daha etkileyici fotoğraflar çekebiliyor. İşte akıllı telefonlarda daha iyi fotoğraf çekebilmek için 10 yöntem...

Son birkaç yılda özel sensörler ve akıllı görüntü işleme teknolojileri sayesinde akıllı telefon kameralarındaki kalite önemli oranda arttı. Kullanıcıların istekleri doğrultusunda şekillenen kamera özellikleri, esasında hem fotoğraf hem de video çekimlerinde mesafe katetti. Elbette tepe seviyesi modellerde çift arka kameranın standart haline gelmesinin de bu durumdaki payı büyük. Üstelik artık bir de Huawei P20 Pro gibi üç arka kameralı modeller var. Bu telefonların sayılarının artmasıyla beraber oranın kameraya kullanıcılar tarafından verilen önem her geçen gün artıyor.

Huawei P20 Pro, şu anda üç arka kamerasıyla en yüksek performans sunan kameralı akıllı telefonlardan biri. Çift ve üç arka kameranın tek arka kameraya göre sunduğu en büyük avantajların başında daha iyi yakınlaşma ve alan derinliği oluşturma geliyor. Elbette bu durumda akıllı telefon fotoğrafçılığı da ön plana çıkıyor. Çeşitli teknikler sayesinde akıllı telefonlarda çok daha kaliteli fotoğraf ve videolar çekebilmek mümkün. İşte bu yöntemlerden bazıları...

Google Fotoğraflar'daki otomatik düzeltme seçeneğini kullanın

                                    Fotoğraf çekildikten sonra da işler bitmiyor. Android ya da iOS'ta çeşitli düzenleme seçenekleri var. Üstelik buna ek olarak Google Play ya da App Store'da da yüzlerce farklı başarılı fotoğraf düzenleme uygulaması yer alıyor. Bunlar arasında başarılı seçeneklerden biri de Google Fotoğraf'lar. Burada yer alan otomatik düzeltme seçeneği sayesinde fotoğraflar çok daha başarılı hale geliyor.
Google Fotoğraflar'daki otomatik düzeltme seçeneğini kullanın Fotoğraf çekildikten sonra da işler bitmiyor. Android ya da iOS'ta çeşitli düzenleme seçenekleri var. Üstelik buna ek olarak Google Play ya da App Store'da da yüzlerce farklı başarılı fotoğraf düzenleme uygulaması yer alıyor. Bunlar arasında başarılı seçeneklerden biri de Google Fotoğraf'lar. Burada yer alan otomatik düzeltme seçeneği sayesinde fotoğraflar çok daha başarılı hale geliyor.
Manuel fokus özelliğinden yararlanın

                                    
                                    Akıllı telefonlarla elde çekim yaparken en önemli ipuçlarından biri de manuel fokus. Tepe seviyesi akıllı telefonların 'Pro' modlarında yer alan bu özellik sayesinde odak noktasını belirleyip çekim yapıldığında ortaya alan derinliği oluşturan, net ve pürüzsüz bir fotoğraf çıkıyor.
Manuel fokus özelliğinden yararlanın Akıllı telefonlarla elde çekim yaparken en önemli ipuçlarından biri de manuel fokus. Tepe seviyesi akıllı telefonların 'Pro' modlarında yer alan bu özellik sayesinde odak noktasını belirleyip çekim yapıldığında ortaya alan derinliği oluşturan, net ve pürüzsüz bir fotoğraf çıkıyor.
Uzun pozlama çekimleri için tripod kullanın

                                    Artık pek çok akıllı telefon uzun pozlamaya imkan tanıyor. Gökyüzünde hareket eden bulutları çok daha canlı çekmek ve karanlıkta yollardaki otomobillerin far ışıklarından güzel bir fotoğraf ortaya çıkarmak isteyenler bu yöntemi kullanabilir. Uzun pozlama yapabilmek için telefonun hiç titrememesi gerekiyor. İşte bunun için de tripodlardan yardım almakta fayda var.
Uzun pozlama çekimleri için tripod kullanın Artık pek çok akıllı telefon uzun pozlamaya imkan tanıyor. Gökyüzünde hareket eden bulutları çok daha canlı çekmek ve karanlıkta yollardaki otomobillerin far ışıklarından güzel bir fotoğraf ortaya çıkarmak isteyenler bu yöntemi kullanabilir. Uzun pozlama yapabilmek için telefonun hiç titrememesi gerekiyor. İşte bunun için de tripodlardan yardım almakta fayda var.
Manuel çekim moduna fırsat verin

                                    Her iki mobil işletim sistemindeki kamera uygulamasında da ortamlara göre çeşitli özel modlar var. Ancak bir de tamamen manuel mod sayesinde tüm ayarlar kullanıcıya bırakılıyor. Pro olarak da isimlendirilen bu sistem sayesinde tüm ayarlara çok daha hakim olmak mümkün hale geliyor. Bu yöntem sayesinde ISO, pozlama ve diyafram ayarlamaları ayrı ayrı yapılabiliyor.
Manuel çekim moduna fırsat verin Her iki mobil işletim sistemindeki kamera uygulamasında da ortamlara göre çeşitli özel modlar var. Ancak bir de tamamen manuel mod sayesinde tüm ayarlar kullanıcıya bırakılıyor. Pro olarak da isimlendirilen bu sistem sayesinde tüm ayarlara çok daha hakim olmak mümkün hale geliyor. Bu yöntem sayesinde ISO, pozlama ve diyafram ayarlamaları ayrı ayrı yapılabiliyor.
HDR seçeneğini kullanın

                                    Standart ve HDR görüntüsü arasındaki fark ortada. Özellikle bulutlu havalarda HDR seçeneğini aktif edip fotoğrafları çekmek normale oranla büyük fark ortaya çıkarıyor. Üstelik HDR sayesinde gökyüzündeki patlamaların da patlamalar da ortadan kalkıyor.
HDR seçeneğini kullanın Standart ve HDR görüntüsü arasındaki fark ortada. Özellikle bulutlu havalarda HDR seçeneğini aktif edip fotoğrafları çekmek normale oranla büyük fark ortaya çıkarıyor. Üstelik HDR sayesinde gökyüzündeki patlamaların da patlamalar da ortadan kalkıyor.
Izgara seçeneğini aktif edin 

                                    Temel akıllı telefon fotoğrafçılığı ipuçlarından biri fotoğraftaki nesneleri hizalamak ve oranı korumak için ızgara seçeneğini aktif etmek. Android veya iOS platformlarında zaten bu seçenek otomatik olarak kamera uygulamasında yer alıyor. Izgara sayesinde fotoğrafları 9 eşit parçada değerlendirmek mümkün oluyor.
Izgara seçeneğini aktif edin Temel akıllı telefon fotoğrafçılığı ipuçlarından biri fotoğraftaki nesneleri hizalamak ve oranı korumak için ızgara seçeneğini aktif etmek. Android veya iOS platformlarında zaten bu seçenek otomatik olarak kamera uygulamasında yer alıyor. Izgara sayesinde fotoğrafları 9 eşit parçada değerlendirmek mümkün oluyor.
Doğru saatlerde fotoğraf ya da video çekin

                                    Bu tavsiye yalnızca akıllı telefonlar için geçerli değil elbette. İster DSLR isterse yarı kompakt bir fotoğraf makinesi ya da akıllı telefon olsun fotoğraf ve video çekmek için en doğru saati belirlemek gerekiyor. Renkler ve canlılık sebebiyle güneş doğarken ya da batarken fotoğraf çekilmesi öneriliyor. Tabii siluet oluşturmak için de benzer durum geçerli. Güneşin batışında çok daha tatlı bir ışıkla bu fırsat değerlendirilebiliyor.
Doğru saatlerde fotoğraf ya da video çekin Bu tavsiye yalnızca akıllı telefonlar için geçerli değil elbette. İster DSLR isterse yarı kompakt bir fotoğraf makinesi ya da akıllı telefon olsun fotoğraf ve video çekmek için en doğru saati belirlemek gerekiyor. Renkler ve canlılık sebebiyle güneş doğarken ya da batarken fotoğraf çekilmesi öneriliyor. Tabii siluet oluşturmak için de benzer durum geçerli. Güneşin batışında çok daha tatlı bir ışıkla bu fırsat değerlendirilebiliyor.
Flaşa gerçekten ihtiyacınız var mı?

                                    Düşük ışıklı ortamlarda akıllı telefonlarla beklenen kalitede fotoğraf çekmek çok zor. Evet; bazı durumlarda ek bir ışık kaynağına ihtiyacınız olabilir. İşte o durumlarda devreye çift LED'le donatılmış ve standart halini almış flaşlar giriyor. Ancak yine de akıllı telefonlarda flaş sistemi çok gereksiz kullanılıyor. Hal böyle olunca da güzel bir çekim aslında yalnızca flaş sebebiyle bile değerini kaybediyor.
Flaşa gerçekten ihtiyacınız var mı? Düşük ışıklı ortamlarda akıllı telefonlarla beklenen kalitede fotoğraf çekmek çok zor. Evet; bazı durumlarda ek bir ışık kaynağına ihtiyacınız olabilir. İşte o durumlarda devreye çift LED'le donatılmış ve standart halini almış flaşlar giriyor. Ancak yine de akıllı telefonlarda flaş sistemi çok gereksiz kullanılıyor. Hal böyle olunca da güzel bir çekim aslında yalnızca flaş sebebiyle bile değerini kaybediyor.
Kamera ayarlarına hakim olun ya da özel bir kamera uygulaması kullanın

                                    Hem Android hem de iPhone'ların kendine has bir kamera arayüzü var. HDR modu, filtre seçenekleri ve diğer birçok ayrıntıyı değiştirmeye yarayan bu arayüz zaman zaman kimi kullanıcılara 'yetersiz' gelebiliyor. İşte bu durumda üçüncü parti uygulamalar imdada yetişiyor. Özel kamera modlarını kullanmak; pozlamayı, beyaz / renk ayarını ve diğer detayları değiştirip düzenlemek fotoğrafların kalitesi artması açısından büyük önem taşıyor.
Kamera ayarlarına hakim olun ya da özel bir kamera uygulaması kullanın Hem Android hem de iPhone'ların kendine has bir kamera arayüzü var. HDR modu, filtre seçenekleri ve diğer birçok ayrıntıyı değiştirmeye yarayan bu arayüz zaman zaman kimi kullanıcılara 'yetersiz' gelebiliyor. İşte bu durumda üçüncü parti uygulamalar imdada yetişiyor. Özel kamera modlarını kullanmak; pozlamayı, beyaz / renk ayarını ve diğer detayları değiştirip düzenlemek fotoğrafların kalitesi artması açısından büyük önem taşıyor.
Seri çekim modunu deneyin veya 4K video çekin

                                    Daha iyi fotoğraf çekmek için temel unsurlar bir kenara bırakıldığında en önemli unsurların başında seri çekim geliyor. Hızlı yakalamanız gereken bir kare olduğunda bu özelliği kullanabilirsiniz. Zira bu sayede aradan en net ve kaliteli fotoğrafı seçip alabilirsiniz. Basit bir alternatif ise 4K video çekmek. Yine yakalanması zor bir kare olduğunda yüksek çözünürlüklü video içinden fotoğrafı çekip almak hayli kolay.
Seri çekim modunu deneyin veya 4K video çekin Daha iyi fotoğraf çekmek için temel unsurlar bir kenara bırakıldığında en önemli unsurların başında seri çekim geliyor. Hızlı yakalamanız gereken bir kare olduğunda bu özelliği kullanabilirsiniz. Zira bu sayede aradan en net ve kaliteli fotoğrafı seçip alabilirsiniz. Basit bir alternatif ise 4K video çekmek. Yine yakalanması zor bir kare olduğunda yüksek çözünürlüklü video içinden fotoğrafı çekip almak hayli kolay.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >