Almanya’nın 4 bin liralık sensörü, 750 TL maliyetle Samsun’da üretiliyor

SAMULAŞ.
SAMULAŞ.

Samsun’da kullanılan tramvaylarda yer alan hız sensörü yalnızca Almanya’da üretilebiliyordu. Oldukça yüksek olan maliyeti sebebiyle gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde aynı hız sensörünün üretimine Türkiye’de başlandı. Hem de neredeyse 5'te 1'i fiyatına…

Tramvaylarda bulunan hız sensörü bugüne kadar dünya genelinde yalnızca Almanya’da bulunan şirketler vasıtasıyla üretiliyordu. Almanya’nın 850 Euro olarak belirlediği fiyatıyla deyim yerindeyse “cep yakan” sensörlere sürekli olarak ihtiyaç duyuluyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi, devamlı olarak arıza yapan sensörlerin Almanya’dan getirilmesi yerine Türkiye’de üretilmesi için yepyeni bir çalışma başlattı. Hızla sonuca ulaştırılan çalışmaların ardından tramvay, hız sensörünü yalnızca 750 TL’lik bir bedel karşılığında üretmeyi başardı.

Çalışmalar 1.5 ayda tamamlandı

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak çalışan Samsun Hafif Raylı Sistem A.Ş.’nin (SAMULAŞ) kullandığı tramvaylarda yer alan hız sensörlerinde arızaya rastlandı. Bunun üstüne 850 Euro’ya satılan sensörün Türkiye’de üretimi için Ar-Ge çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık 1.5 aylık çalışmanın neticesinde parçanın üretilmesi sağlandı. SAMULAŞ Genel Müdürü, hız sensörü temin etmek konusunda zorluk çekildiği öğrenildikten sonra çalışmaların başladığını ifade etti. Parçayı detaylı bir incelemeye alıp yapabilecekleri kanaatına vardıklarını da belirten Genel Müdür, çalışmanın yalnızca üç mühendis tarafından gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.

Yalnızca Samsun’da 150 bin liralık tasarruf sağlanacak

Samsun’da iklim koşulları değişip zorlaştığında sürekli olarak problem çıkaran ithal hız sensörleri, normal kullanım ömründen ciddi manada kısa bir sürede arıza veriyor. Her bir tramvayda 12 adet hız sensörü kullanılıyor. Araç filosu göz önüne alındığında oldukça yüksek işletme ve bakım maliyetlerinin ortaya çıktığı da söylenebilir. İthal edilen sensörlerlerle aynı teknik özelliklerde üretimi başlatılan sensör, arızalanma periyodu göz önüne alındığında 150 bin liralık bir tasarrufla karşılaşılıyor. Sensörün yurtdışına pazarlanma hedefi de gelirlerin önemli seviyede artacağı anlamına geliyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >