Amazon'a bir de buradan bakın: Çalışanların durumu felaket

Amazon.
Amazon.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin başında gelen Amazon, Jeff Bezos önderliğinde başarıdan başarıya koşarken işin diğer boyutlarında neler yaşandığı tam olarak bilinmiyor. Çalışanların köle gibi kullanıldığı görüntüler birçok kişinin tepkisiyle karşılaştı.

Amazon, Jeff Bezos ve üstün vizyonu sayesinde ciddi seviyede başarılı olurken şirketin "çalışan" boyutunda yaşadıkları can sıkıcı bir gerçekliği ortaya koyuyor. Amazon personelinin internete düşen fotoğrafları, depo çalışanlarının günde 15 saat çalışmaya zorlandığı ifadelerini ortaya koyar nitelikte. İddialara göre çalışanlar, ayakları üzerinde uyuyor, bazıları dayanamayıp ambulansa taşınıyor. Amazon çalışanlarının uykusuzlukla ve ambulanslarda ambar hedeflerine ulaşmak amacıyla mücadele verdikleri de öne sürülüyor. Çalışanların bir gün içerisinde 300'den fazla işlem yapmaya zorlanması ve her hareketlerinin kameralar ile izlenmesi ciddi bir "iş problemi" olarak değerlendiriliyor.

Çalışanlara fiziksel ya da zihinsel acı çektiriliyor

Sunday Mirror gazetesinde çalışan bir muhabir, depoda geçirdiği beş haftanın sonunda yaptığı değerlendirmelerde Amazon'un bilinmeyen yönüne dikkat çekti. Sunday Mirror muhabirine göre çalışanlar, taleplerin karşılanması sürekli olarak fazla mesai yaptırılmak zorunda bırakılıyor. Çalışmaktan bitkin düşen çalışanların ayakta uyumak zorunda kaldığı belirtilirken çalışma zorluğunun yalnızca bundan ibaret olmadığı da ifade edildi. Raporda, çalışanların tuvalet ihtiyaçlarını karşılamak için kilometrelerce yol gitmek zorunda olduğu da not düşüldü.

Bir çalışanın beyaz tahtaya yazdığı "Neden sessizken meşgul olmadığımızda oturmamıza izin verilmiyor? Biz insanız, köle veya hayvan değiliz!" sözleri durumun vehametini ortaya koymak konusunda oldukça önemli bir not olma özelliği taşıyor. Amazon'un bu iddialara verdiği cevap da çok konuşuldu. Şirket, konuya ilişkin; "Amazon, rekabetçi ücret ve avantajlarla güvenli ve pozitif bir işyeri ortamı sağlıyor. İngiltere'de gerçekleşen merkezlerimizde binlerce rol üstlenmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Çoğu şirkette olduğu gibi, tabii ki çalışanlarımızdan belirli bir performans seviyesi bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >