Apple bazı birimlerde işe alım sürecini yavaşlatıyor

Tim Cook
Tim Cook

Yeni iPhone'larda beklediği satış rakamlarına bir türlü ulaşamayan Apple, ekonomiyi düzeltmek için bazı birimlerde işe alım sürecini yavaşlatıyor.

iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR satışlarında beklediği rakamlara ulaşamayan Apple yeni çözümler üretmeye çalışıyor.

iPhone satışları Apple'ın en önemli gelir kalemlerinden biri. Rakamların düşük olmasının yanına bir de yasaklamalar dahil edilince aslında şirket maddi açıdan zayıflamaya başlıyor. Bu süreci en az kayıpla atlatmak isteyen Apple ise çözümü yeni kişilerin işe alım süreçlerini durdurmakta buluyor. Yani en azından geçici de olsa ilk çözüm bu gibi görünüyor.

Apple'ın yapay zekâya verdiği önem büyük. Dolayısıyla bu birimin işe alım sürecinde yavaşlatma yok.
Apple'ın yapay zekâya verdiği önem büyük. Dolayısıyla bu birimin işe alım sürecinde yavaşlatma yok.

Yapay zekâ bölümünde yavaşlama yok

Tim Cook'un açıkladığı bu karar, 'acaba hangi birimlerde işe alım süreci duracak?' şeklinde bir soruyu akıllara getiriyor. Cook'un bununla alakalı söylediği net bir şey yok. Üstelik herhangi bir önem sıralaması da yok. Ama yapayzekâ çalışmaları için işe alım sürecinin devam edeceği biliniyor.

Apple, çalışanların bu süreçten olumsuz etkilenmemesi için hassas davranıyor. Dolayısıyla işten çıkarma yerine ilk aşamada işe alımı yavaşlatma şeklinde bir çözüme gidilmesinin sebebi de bu.

Merakla beklenen diğer konu ise iPhone'larda indirip olup olmayacağı. Çünkü fiyatlar yüksek olduğu için yeni modellere yükseltme ihtiyacı duymayan önemli bir kitle de var.

Apple birkaç ay önce aldığı kararla iPhone'lar için artık satış rakamlarını açıklamıyor. Soldan sağa iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR.
Apple birkaç ay önce aldığı kararla iPhone'lar için artık satış rakamlarını açıklamıyor. Soldan sağa iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR.

iPhone satışları neden düşük?

Satışların bu kadar azalmasının çeşitli da çeşitli sebepleri var. Operatör indirimlerinin azalmış olması ve Çinli akıllı telefon üreticilerinin atakları en önemli iki madde. Tüm detaylar ise şöyle:

  • - Kasım'da piyasaya sürülen yeni iPhone'ların (iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, geçen yılki iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X'a oranla daha %8 daha az satıldı.
    - iPhone XR serisi, iPhone Xs ve iPhone Xs Max serilerini geride bıraktı. iPhone XR 64 GB ay boyunca (Kasım 2018) en çok satan iPhone oldu.
    - iPhone XR satışları, iPhone 8 ile karşılaştırıldığında %5 düşüş gösterdi. Her ikisi de piyasaya sürüldüğü ayki en ucuz yeni iPhone'lar idi.