Apple tahtını kaybetti: 'Piyasa değeri en büyük şirket değişti'

Apple, görkemli bir yükselişle tarihin ilk 1 trilyon dolar değerindeki şirketi olmuştu.
Apple, görkemli bir yükselişle tarihin ilk 1 trilyon dolar değerindeki şirketi olmuştu.

Büyük bir yükselişle dünya gündemine oturmayı başararak ‘dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketi’ olma özelliğine ulaşan Apple, bu unvanını kaybetti. Microsoft, unvanın yeni sahibi…

Apple hisseleri, geçtiğimiz yıllarda büyük bir süratle dalgalanıyor, birçok yatırımcı ve konuya ilgili isim Apple’ın dengesiz hisse değerlerine yönelik şaşkınlığını ifade ediyordu. Apple, son iki yıllık süreç içerisinde dalgalı hareketleri kendi eksenine çekmeyi başararak farklı bir boyut oluşturdu ve gelişimini netleştirdi.

Yaklaşık üç buçuk ay önce Apple hisseleri, tam anlamıyla uçuşa geçmişti. Ağustos 2018’den itibaren 207 dolar seviyesinde seyreden hisseler, Apple’ı tarihin ilk 1 trilyon dolarlık şirketi yapmaya da yetmişti. Büyük barajı aşan Apple, hisse fiyatlarını artırmaya da sürekli olarak devam etti. 231 dolar seviyesini gören hisse değerleri, yüzde onluk büyümeyle şirkete en iyi zamanlarını yaşattı.

Apple’ın satış istatistiklerinde ciddi bir düşüş gözlemleniyor.
Apple’ın satış istatistiklerinde ciddi bir düşüş gözlemleniyor.

Hisse değerlerinde sert bir düşüş söz konusu

Tüm bu iyi gidiş, bir anda tersine dönerek iPhone XR satışlarının beklenenin altında kalmasıyla firmayı kara kara düşündürdü. Son raporlara göre Apple, 'cihazüretimini durdurdu' bile demek mümkün. Çok değil birkaç ay önce 231 dolar olan hisse fiyatları şu an için 172,29 dolar bandında ilerliyor ve bu durum Apple için can sıkıcı bir süreci de beraberinde getiriyor.

Microsoft, piyasa değerinde Apple’ın önüne geçmiş durumda.
Microsoft, piyasa değerinde Apple’ın önüne geçmiş durumda.

Microsoft öne geçti

Zamanında 1 trilyon dolarlık seviyeleri gören Apple, şu an için yalnızca 746 milyar dolarlık bir değere sahip. Microsoft’un piyasa değerinin 753 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde Amazon ve Google’ın önüne geçmesine rağmen Apple’ın Microsoftrekabetini derinleştirmesi gerekliliğinden bahsedebiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >