Apple, VPN uygulamalarını App Store'dan kaldırdı

Çin'de VPN kullanımı
Çin'de VPN kullanımı

Apple, Çin'de yaşayan kullanıcılar için VPN uygulamalarını App Store'dan kaldırmaya başladı.

Belirli aralıklarla ve belirli nedenlerle App Store’dan uygulama kaldıran Apple, şimdi de Çinli kullanıcıların ulaşabildikleri VPN uygulamalarını kaldırıyor.

Çinli iOS kullanıcılarını mağdur eden olayın sebebi ise hükümetin ağır internet politikaları. Çin hükümetinin ağır internet yaptırımları, kullanıcıları VPN kullanmaya yöneltirken indirilen VPN sayısı hiç beklenmedik seviyelere yükseldi. Bununla baş edemeyeceğini anlayan Çinli yetkililer Apple’a dava açtı. Apple’a bu uygulamaları App Store’dan kaldırması için baskı yapan Çin hükümeti bu işte istediğini almaya yakın gözüküyor.

Öyle ki Apple, ExpressVPN geliştiricilerinin belirttiği üzere tüm VPN uygulamalarını Çin’deki App Store’dan kaldırmaya başladı. ExpressVPN'e gönderilen mailde; Apple'ın ExpressVPN uygulamasının Çin App Store'dan kaldırdığı yazıyor. Öyle görünüyor ki, tüm önemli VPN servisleri aynı muameleyi görecek.

Çin seddi adlı güvenlik duvarıyla dünya üzerindeki en popüler sitelerin bazılarına da erişim yok. Facebook, Twitter, Google, Dropbox ve Tumblr gibi dev sosyal medya siteleri bile bu erişim olmayan siteler arasında yer alıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >