Astronotların günlük yaşamındaki 7 önemli görev

astronot
astronot

Astronotlar, uzayda eğlenceli gibi görünen hayli zahmetli bir hayat yaşıyorlar. Peki ama bir astronotun sıradan bir günü nasıl geçer?

Diş fırçalamak

                                    Astronotlar dişlerini fırçaladıktan sonra yer çekimi olmaması sebebiylr ağızlarındaki sıvıyı yutmak zorundalar.
Diş fırçalamak Astronotlar dişlerini fırçaladıktan sonra yer çekimi olmaması sebebiylr ağızlarındaki sıvıyı yutmak zorundalar.
Gözlem yapmak

                                    İstasyonun dış katmanındaki incelemeler ve onarımlar için 13 katmanlı kostüm giymek gerekiyor. 127 kilogram ağırlığındaki bu kostümün fiyatı ise 12 milyon dolar.
Gözlem yapmak İstasyonun dış katmanındaki incelemeler ve onarımlar için 13 katmanlı kostüm giymek gerekiyor. 127 kilogram ağırlığındaki bu kostümün fiyatı ise 12 milyon dolar.
Her gün iki saat spor yapmak

                                    Astronotlar, kas erimesinden dolayı her gün iki saat boyunca spor yapmak zorunda. Elbette her saat planlamaya göre hareket edilmesi gerekiyor ve bunun akabindeki süreçte de görevler tamamlandığında gerekli notlar alınıyor.
Her gün iki saat spor yapmak Astronotlar, kas erimesinden dolayı her gün iki saat boyunca spor yapmak zorunda. Elbette her saat planlamaya göre hareket edilmesi gerekiyor ve bunun akabindeki süreçte de görevler tamamlandığında gerekli notlar alınıyor.
Uzayda uyumak

                                    Uluslararası Uzay İstasyonu'nda güçlü motor seslerini duymamak için kulak tıkaçlarını kullanmak şart. Uyumak için astronotların ISS'de tanımlanmış özel kabinleri mevcut. Astronotlar, duvara monte edilen uyku tulumlarının içine girerek uyumak zorundalar.
Uzayda uyumak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda güçlü motor seslerini duymamak için kulak tıkaçlarını kullanmak şart. Uyumak için astronotların ISS'de tanımlanmış özel kabinleri mevcut. Astronotlar, duvara monte edilen uyku tulumlarının içine girerek uyumak zorundalar.
Saç traşı olmak

                                    Saç kesimi için hortumlu traş makineleri kullanılması gerekiyor. Zira yer çekimi olmadığından dolayı kesim sırasında kılların hava uçuşması daha sonradan astronotlara ciddi zararlar verebilir.
Saç traşı olmak Saç kesimi için hortumlu traş makineleri kullanılması gerekiyor. Zira yer çekimi olmadığından dolayı kesim sırasında kılların hava uçuşması daha sonradan astronotlara ciddi zararlar verebilir.
Günde üç öğün kurutulmuş gıda yemek

                                    Astronotlar, uzay istasyonda tamamen kurutulmuş gıdalar tüketmek zorunda. Her birey vakumlanmış poşetlerde saklanan kuru gıdalarla günde maksimum üç öğün beslenebiliyor. Elbette kuru gıdaların tüketileceği sırada sulandırılması ve ısıtılması gerekiyor. Tam olarak bir kilogram yemeğin uzaya ulaşımı 20.000 dolar.
Günde üç öğün kurutulmuş gıda yemek Astronotlar, uzay istasyonda tamamen kurutulmuş gıdalar tüketmek zorunda. Her birey vakumlanmış poşetlerde saklanan kuru gıdalarla günde maksimum üç öğün beslenebiliyor. Elbette kuru gıdaların tüketileceği sırada sulandırılması ve ısıtılması gerekiyor. Tam olarak bir kilogram yemeğin uzaya ulaşımı 20.000 dolar.
Sıvıları geri dönüştürmek
Uzay istasyonlarında depolanan içme su miktarı hayli az. Dolayısıyla tüketilen sıvıların büyük bir kısmının mutlak suretle geri dönüşümü gerekiyor. İşte bu noktada havadaki nemden, ter ve idrara kadar birçok farklı sıvı, arıtılarak üretilebiliyor. Yani bugün tüketilen sıvılardaki atıklar, ertesi günkü içeceklerin üretilmesinde büyük katkı sağlıyor.
Sıvıları geri dönüştürmek Uzay istasyonlarında depolanan içme su miktarı hayli az. Dolayısıyla tüketilen sıvıların büyük bir kısmının mutlak suretle geri dönüşümü gerekiyor. İşte bu noktada havadaki nemden, ter ve idrara kadar birçok farklı sıvı, arıtılarak üretilebiliyor. Yani bugün tüketilen sıvılardaki atıklar, ertesi günkü içeceklerin üretilmesinde büyük katkı sağlıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >