Avustralya'da otomobil üretimi resmen bitti

Holden avustralya
Holden avustralya

100 yılı aşkın bir süredir devam eden otomobil üretimi Holden markasına ait son aracın banttan indirilmesiyle resmen sona erdi.

Önce Ford sonra Toyota şimdi de Holden

Holden, Avustralya’da üretimi durduran ilk firma değil. Ülkede 91 yıldır otomobil üretimi yapan Ford şirketi yaklaşık 4 sene önce buradaki üretimini durdurarak varlığını sonlandırma kararı almıştı. Alınan bu karar diğer firmaları da etkiledi ve Ford’un ardından yaklaşık 10 ay sonra General Motors da fabrika kapatmıştı. Bu fabrikaların ülkeyi terk ettiğini görse de üretime devam eden Toyota, sonraları çok fazla bir varlık gösterememiş ve o da üretimden çekilme kararı almıştı.

69 yılda 8 milyona yakın araç üretti

Bu firmaların ülkeden ayrılmasının ardından ülkede üretime devam eden tek firma Adelaide, Avustralya’daki Holden oldu. Ford ve Toyota'nın üretimi durdurma kararından sonra ülkenin en büyük markası olan Holden 69 yıllık üretim sürecinde toplamda 7.687.675 araç üretti.

Ülkenin banttan çıkan son aracı kırmızı bir Commodore Redline oldu.
Ülkenin banttan çıkan son aracı kırmızı bir Commodore Redline oldu.

Bu üzücü durumla ilgili bir yazı paylaşan Holden Yönetim Kurulu Başkanı Mark Bernhard, "Holden işini tutkuyla yapan insanlar yüzünden bir simge haline geldi" dedi.

Kapak fotoğrafındaki çalışanların yüzlerindeki acı - tatlı değişimleri görebilirsiniz ama bu durum kesinlikle Avustralya otomotiv topluluğu için üzücü bir gün oldu.

Artık otomobil ithal eden bir ülke olacak

General Motors bu desteği daha fazla sağlamak istemeyerek son aracını banttan indirme kararı aldı. 100 yılı aşkın süredir devam eden otomobil üretiminin sonlanmasıyla Avustralya artık araçlarını ithal eden ülkeler arasına katıldı. Fabrikanın kapanmasıyla birlikte çalışanların büyük bir çoğunluğunun kendine iş bulduğu kalanların da açıkta bırakılmayacağı vurgulandı.

Kaynak: thedrive.com

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >