Bilim insanları beyni gençleştiren yöntem geliştirdi

Bilim insanları.
Bilim insanları.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte insan vücudu kimi büyük ya da küçük değişikliklerle karşılaşıyor. Bu değişikliklerin bir kısmı da geri dönülmesi güç bir şekilde karşımıza çıkıyor. Araştırmacılar, beyinde meydana gelen bir değişikliği geri döndürmeyi başardı.

Yıllar içerisinde çeşitli mental aktivitelerin içerisinde bulunulsa da her beyin, genç bir bireyinki kadar iyi bir seviyede kalamıyor. Beynin gidişatıyla alakalı yapılan son araştırmanın bu konuda oldukça büyük farklılıklar yaratacağı tahmin ediliyor. Utah Sağlık Üniversitesi’nde görevli bilim insanları fareler üzerinde yaptıkları deneyde beynin bu kötüye doğru gidişatını terse çevirmeyi başarmış durumda. Yaşlanmayla birlikte beynin elastikiyetini kaybetmesi, çeşitli görme sorunlarına ve bilişsel potansiyeldeki olumsuzluklara neden oluyordu.

Bu konuda Arc genini keşfeden araştırmacılar bu geni bir virüs vasıtasıyla uyardıklarında farenin beyninin eski esnekliğini kazandığını gözlemlemişler. Tabi bu da yaşlı farelerin görme yetisinin genç bireylerdeki kadar iyi olmasını sağlamış. Bunun yanı sıra genin stimülasyonu bittiğinde beyin normal haline geri dönmüş, görme yetisi de zayıflamış. Bu nedenle uzun süreli tedavi için uzmanlar farelere antidepresan uygulayarak farelerin kendi aralarında sosyal aktivitelere katılmasını sağlamışlar ki bu durum, her iki yolla da Arc geninin uyarımı kadar başarılı sonuçlar ortaya koyabilmiş.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >