Bugatti, süper otomobilleri için 3D yazıcıyla titanyum fren kaliperi üretmeye başladı

Bugatti Chiron
Bugatti Chiron

Volkswagen grubunda adeta ar-ge laboratuvarı olarak görev yapan Bugatti, dünyada bir ilke daha imza atarak 3D yazıcıyla titanyum fren kaliperi üretmeye başladı.

Bugatti, 2016'da tanıttığı 1500 beygirlik süper otomobili Chiron için ar-ge faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. Bir süre önce Alman 3D yazıcı uzmanı Laser Zentrum Nord ile işbirliği yapan şirket, Chiron'da kullanılmak üzere üç boyutlu yazıcıyla titanyum fren kaliperi üretmeye başladı.

Halihazırda piyasadaki en büyük fren kaliperini kullanan Chiron, önde sekiz pistonlu, arkada altı pistonlu devasa fren sistemleriyle geliyor. Yüksek sertliğe sahip alüminyum kullanılarak üretilen bu kaliperler 4,9 kilogram ağırlığıyla aracın performansını ciddi biçimde etkiliyor. Sürüş sistemi üzerindeki yükü azaltmak için farklı yollar arayan Bugatti, 400 watt'lık lazer uçların 2213 katman halinde işlediği titanyum tozundan oluşan kaliperlerle bu ağırlığı 2,9 kilograma kadar düşürmeyi başardı.

3D yazıcı kullanılarak titanyumdan imal edilen en büyük parçayı ortaya çıkaran Bugatti, yeni buluşu sayesinde Chiron'un hem ağırlığını azaltmış hem de daha dayanıklı kaliperler sayesinde fren performansını da artırmış olacak. 700 derecede pişirildikten sonra parlak görünümünü alan kaliperlerden 45 saatte bir tane üretilebiliyor. Yeni fren sistemiyle gelen Bugatti otomobiller önümüzdeki aylarda seçkin tüketicilerin beğenisine sunulacak.

3D yazıcıyla otomobil parçası üretimi artacak

3D yazıcı teknolojisiyle parça üretiminin fren kaliperiyle sınırlı olmayacağını belirten Bugatti yetkilileri, ilerleyen dönemde mevcut alüminyum silecekleri 3D yazıcıda işlenmiş yüzde 50 daha hafif parçalarla değiştirmeyi planlıyor. VW grubunun diğer markalarına yol gösteren şirket, otomotiv sektöründe 3D yazıcı uygulamalarının yaygınlaşmasında da ciddi bir rol üstlenmiş oluyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >